Приятните дейности намаляват стреса

Дали са храна или секс, приятните дейности доставят повече от удоволствие, казват
изследователи от университета в Синсинати. Те всъщност намаляват стреса, като инхибират импулсите за безпокойство, тревога в мозъка.
Експериментите, измислени от Ивон Улрих-Лай, PhD, асистент професор, Джеймс Херман, PhD, директор на лабораторията по невробиология и професор по психиатрия и поведенческа неврология в университета в Синсинати, показват, че ефектът на намаления стрес продължава поне седем дни, говорейки за дългосрочни ползи.
„Вследствие по-добре разбираме мотивацията за консумиране на храна по време на стресови ситуации,” – казва Улрих-Лай – „ Но е важно да се отбележи, че дори и малки количества храна могат да намалят ефектите на стреса.”
Изследователите две седмици давали захарен разтвор на плъхове, два пъти дневно, след това тествали физиологичните и поведенческите отговори към стрес. Сравнени с контролни тестове, плъховете с достъп до захар показали намален сърдечен ритъм и нива на стрес-хормон, докато били поставени в затворени вентилирани тръби. Те били по-склонни да разглеждат непозната среда и да общуват с други плъхове.

Прочетено за Вас от: списание "Българска наука"

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign