90-60-90 - Идеални пропорции или масова психоза?


90-60-90 не са само цифри. Това е еталонът за женска красота. Идеалните пропорции. "Златният стандарт". Всяка жена знае: ако имаш такива мерки, значи си идеална. И не е важно колко си висока - 150см или 190см; не е важно какво телосложение имаш - изящно или "широки" кости. Най-важното е съответствие на заветните цифри, а "показанията" на огледалото и мнението на околните нямат никаква обективност.
Когато говори Нейно Величество Модата - Умът и Логиката мълчат. Но ние живеем в свободна страна, затова смело ще изкажем алтернативна гледна точка. И така...
Феноменът "90-60-90" е обяснен много просто: за еталон за красота от края на XX и началото на XXIв. са признати... манекените. В следствие на което, тяхната болезнена слабост и андроиден вид са общопризнат обект на подражание. Но кой е измислил формулата 90-60-90? Кой е накарал жени и девойки от цял свят да се превръщат в подобия на затворници от концлагер, за да достигнат заветния стандарт? Точният отговор не знае никой, но за сметка на това съществуват няколко интересни хипотези.

Елементарен мързел?
Да се шие за "слабички" е много по-лесно. Защо да си усложняваш работата?!

Всички знаем, че дългата тясна рокля изглежда изключително красиво и елегантно сама по себе си. Да, но предназначението на дрехите не е да красят закачалките. Модният дизайнер създава рокля заради прекрасната хрумка, която има, а не с идеята да ушие дреха, която да украси тялото на жена, която не познава, която може би няма да е съвършена като във фантазиите му... Той твори колекция, както композиторът мелодия и жената заема в нея второстепенно място - изпълнявайки ролята на инструмент, на жив манекен.
"Жив манекен"... как мислите, върху какво майсторите на модата обличат бъдещите си шедьоври, правейки по тях корекции, преди да ги представят на критичните клиенти? На стандартен манекен, имащ известните в цял свят пропорции 90-60-90. Откъде са се взели тези цифри историята мълчи, но тъй като са кръгли, това води до логичния извод, че тези мерки не са идеалните, а са просто размери, максимално приближени към средните и "закрепени" в удобни цифри. Възможно е появата на този "златен стандарт" да е свързан с работата на инженерите, които проектиращи стандартния модел манекен са решили да не усложняват своя и на другите живот с по-фини изчисления.
И така... моделиерът е създал колекцията си от шедьоври. Какво му е нужно сега? Правилно - жив манекен, максимално съответстващ на размерите на куклата. По такива критерии се избират и жените-модели. Ниските момичета не изглеждат така привлекателно-елегантно като високите, поради това, за да се постигне максимален ефект и за да се подчертаят всички достойнства на тоалета, девойката-модел (на проф. жаргон - "закачалката") трябва да бъде задължително с прословутите размери и с висок ръст. Вгледайте се и в лицата на манекенките по ревютатата - масово те приличат на безплътни, ходещи създания без подчертана индивидуалност. Това не е случайно! Ако манекенката е твърде хубава, вниманието на критиците и потенциалните клиенти няма да бъде фокусирано в тоалета, а върху лицето й...
Изводи: Ако в бъдеще време не планирате да ставате манекенка, можете смело да захвърлите формулата 90-60-90 в кошчето за боклук! Идеалните пропорции за женска фигура (ако трябва да ползваме математически изчисления) са: обиколка на талията = 2/3 от обиколката на гърдите и ханша. Точни цифри (90-60-90 или каквито и да било други) задължителни за всички жени, независимо от техния ръст и телосложение НЯМА!
За да бъде фигурата истински красива е важна не само пропорционалността, но и съответстващите обеми, които за всеки ръст и тип телосложение са различни. Ако висока жена с едри кости се измъчи да покрие "златния стандарт" 90-60-90, ефектът е отблъскващ - получава се жалко зрелище, което може да бъде привлекателно само на единици хора с извратено чувство за красота.
Безмислено и глупаво е да се следва модата на всяка цена! Защо трябва да обличате или обувате нещо, което макар че е ултра-модерно на Вас не Ви отива въобще? Тялото на всяка жена е различно - на едни им отиват къси прилепнали рокли, на други дълги и по-разкроени... Намерете своя собствен "златен стандарт", в хармония не само с модата или мнението на околните, но най-вече с чувството, на удоволетворение, което Вие самата изпитвате, гледайки се в огледалото. Красотата е магия, а в основата на всяка магия лежи увереността на правещият я от ефекта й.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign