10 Причини да ставаме рано

"Който ляга и става рано, ще бъде здрав, богат и мъдър", казва Бенджамин Франклин.

Както знаем, хората се делят на няколко хронотипа - сови, гълъби и чучулиги.Едни без проблем и с лекота стават в 6 часа сутринта и са готови за „подвизи“, а другите все още сладко сънуват. Първите се наричат чучулиги, а вторите – сови, а на научен език динамиката на денонощните показатели на биоритмите, която отличава чучулигите от совите, се наричат хронотип.За да определите своя хронотип, просто трябва да направите един кратък ТЕСТ.
И може би на "совите" няма да им харесат нашите причини за ранно ставане, но може да намерят поне една от тях основателна, за да посрещнат утрото с усмивка.

1.Да поздравиш настъпващия ден

Чудесно време да станеш, без да бързаш. Да се порадваш на факта, че просто съществуваш. Освен това ще имаш време да въведеш порядък в мислите си и да се настроиш на позитивна вълна. Почети книга или просто медитирай.
Накратко, утрото е времето, в което ще въведеш ред и щастие в собствената си глава.

2.Да се разсъниш добре

Ако си станал 10-15 минути, преди времето за тръгване на работа и на бърз ход миеш зъби, обличаш се и излиташ към някоя делова среща, която със сигурност ще прекараш в полусънно състояние. Най-добре е да станете поне един час, преди излизането Ви от дома. За това време Вие ще успеете спокойно да извършите целия ритуал по подготовката за излизането - от закуската до облеклото. Това ще Ви накара да се чувствате бодри и работоспособни.

3.Да се насладите на тишината

Всички спят, децата не крещят, няма натоварен трафик по улицата до Вас, шумове от телевизори. Ранното утро е толкова тихо, че може да направите всичко, което пожелаете - да се отпуснете, да сложите в ред мислите и чувствата си. Ранното утро е времето, в което може да се съсредоточите и концентрирате върху важна работа или мисъл. Използвайте го правилно!

4.Да посрещнете изгрева на слънцето

Всеки изгрев и залез на слънцето е уникален и неповторим. Да пропуснете изгрева, това значи да пропуснете живота. Раждането на деня символизира едно ново начало. То ще Ви зареди с положителна енергия и ще Ви подейства пречистващо и омиротворяващо. Поглеждайки към изгрева, може да си кажете: "Какъв прекрасен ден!".

5.Да закусиш

Ако ставате рано, ще имате време да направите една приятна закуска. Много диетолози смятат, че закуската е един от най-важните приеми на храна за деня, който се отразява на работоспособността на организма Ви. Направете подарък на тялото и душата си, като хапнете в приятна обстановка вкусна и питателна закуска.

6.Да направиш сутрешна гимнастика

Не са много хората, които имат сили и желание да посетят фитнес-залата след работно време. Вечерта е времето, в което да се отпуснеш, да се видиш със семейството и приятелите си, да отделиш време за приятни неща, които искаш да направиш за себе си. Затова най-подходящия момент за физически упражнения е в ранното утро, когато имате сили и никой не Ви пречи.

7.Да увеличите "производителността"

Утрото е времето, в което повечето хора са най-продуктивни откъм дела и идеи. Използвайте правилно ранните часове, като се концентрирате върху най-важните планове, проекти и дейности.

8.Да планирате

Ранната утрин е най-подходящият момент, в който да планирате не само настъпващия ден, но и седмицата, месеца, дори и годината. Именно в ранните часове може да избистрите плановете си, да ги подредите в приоритети и помислите за тяхното изпълнение.

9.Да стигнете до работа, без да попаднете в задръстване

Никой не обича час-пик, когато всички са в едно голямо задръстване. Напрежението от това да не закъснеете за работа може да си спестите с едно ранно ставане и малко по-ранно излизане за работа, което ще Ви спести напрежението.

10.Да си определите среща

Доказано е, че най-голямо внимание се отделя на тези срещи, които се провеждат до 12 часа наобяд. Бъдете ранобудни, за да успеете в деловите си начинания!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign