Някои от най-благотворно въздействащите върху женското тяло и психика бойни спортове

Мнозина вярват, че бокс, карате, джудо и други бойни изкуства са изключително мъжка привилегия. Въпреки това и фитнес-инструктори, и треньори, и психолози уверяват, че всякакъв вид бойни спортове не само влияят благотворно на женския организъм, но и укрепват силата на духа, помагат на дамите да се чувстват спокойни и уверени. Заниманията и тренировките учат жените да владеят не само телата си, но и емоционалното си състояние, а навиците за самоотбрана и развитието на самопознанието са изключително приятен бонус!
Разгледайте нашата подборка от бойни изкуства за жени и преценете кое от тях е по-близо до вас:

Карате

Въпреки че каратето е считано за едно от най-трудните източни бойни изкуства, то е отличен фитнес за дамите!
Тренировките изключително бързо променят контурите на фигурата, правейки я много по-привлекателна, а тялото - гъвкаво и силно.
Натоварването върху всички мускули е балансирано, а освен това този вид бойно изкуство развива интелекта, правейки човека духовно извисен, готов за решителни действия и умеещ бързо да реагира в различни житейски ситуации.
При тренировките се изучава и техника на дишане, което превръща заниманията в добър, оздравителен комплекс от самозащита, фитнес и психическа тренировка.

Женски бокс

Женският бокс е своего рода бойна аеробика. Както и мъжкия бокс, този вид бойно изкуство развива отчетливостта и координацията на движенията, а така също и издръжливостта, което никак не е маловажно при напрегнатия начин на живот, който много от нас водят.
Негативизъм, депресия, раздразнение, натрупали се неприятни емоции - след тренировките от всички тези "екстри" няма и следа! ...Както, между впрочем и от излишните сантиметри в областта на талията :)
Специалистите препоръчват заниманията да са пред огледало, за да можете по-ефективно да контролирате техниката на ударите, а заедно с това и да се възхитите на себе си, виждайки се силна, енергична и красива!

Тае-бо

Тае-бо съчетава елементи от такива бойни изкуства като карате, таекуондо, бокс, а така също и елементи от интензивната аеробика. Занятията протичат на фона на енергична музика. В хода на тренировката са използват боксови ръкавици, круша и въже.
Едно занятие (около 50 минути) с това бойно изкуство по критериите на енергийно-калорийния разход може да се сравни с 10км бягане - около 800ккал изчезват яко дим!
Заниманията с тае-бо не изискват пряк двубой, а това означава и че рискът да получите травма е минимален, което безспорно си е ценно предимство.
Тренировките са съпровождани от дихателни упражнения, имащи благотворно влияние върху целия организъм.

Файтинг-клас

Файтинг-клас е адаптирана система от упражнения, съставена от елементи на различни бойни изкуства - бокс, кикбокс, таекуондо. Използва се разнообразно спортно оборудване. Задължителната (и може би най-приятна) част са релаксиращите упражнения, които се правят в края на тренировката. Те помагат духовно и физически да се възстановите след интензивно напрежение и стрес.


Капоейра

Капоейра - система за самозащита и атака родом от Бразилия. Това южноамериканско бойно изкуство е толкова красиво, че прилича на танц!
Необикновената техника на движения е била разработена от бразилците на основа бойните изкуства на древните индийци и танците на южноафриканците. В наши дни капоейрата е не само борба и танц, но и игра. Тя започва с това, че всички участници се разполагат в кръг, символизиращ слънцето, двама от хората влизат в центъра му и импровизираната борба-танц стартира. Необичайните движения с елементи от акробатиката и гимнастиката се провеждат под пленителна, енергична ориенталска музика.
Заниманията с капоейра бързо правят мускулите по-гъвкави и стегнати, а тялото много по-женствено и издръжливо. Допълнителен бонус са развитието на координацията на движенията и танцувалната способност. В начало капоейрата е сложна, но след като усвоите основните моменти, прогресът е изключително бърз, а удоволствието от занятията - безгранично!


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign