Дехидратирана кожа: 5 Правила за възстановяването ѝ

Не забравяйте да пиете вода!
Обезводнената кожа изисква специално отношение, тъй като реагира остро на всички външни дразнители: почервенява, появяват се лишеи, а понякога дори рани.
Обикновено, лишената от необходимото количество влага кожа е груба, сивкава, с различни петънца, уморен, отпуснат вид и хлътнали тъмни сенки около очите. Лицата на жените, които имат такава кожа имат болнав вид и често са осеяни с мъничка мрежа от ситни бръчици. А знаете ли, че по статистики 90% от жените са се сблъсквали с този проблем? Между другото, през зимата той значително се обостря: изкуственото отопление и сухият въздух допълнително утежняват положението. Авитаминозата, стресът и обилното използване на декоративна козметика също не са сред най-добрите приятели на дехидратираната кожа.
За щастие интензивната и правилна грижа могат да възвърнат на кожата здравия ѝ вид и еластичност.


Правило № 1

Насищането с вода трябва да постъпва в кожата не само отвън, но и отвътре. Вашата задача - да пиете колкото се може повече чиста вода, идеалният вариант е около 2л.
Изключете за известно време от менюто си напитки като черен чай и кола. Забравете за газираните питиета. Билковите чайове, свежите плодови сокове и 1к.ч. кафе на ден са отличен източник на антиоксиданти, но да злоупотрбявате с тях също не е желателно.
Внимавайте какво консумирате: всичко прекалено пикантно, солено и мазно трябва да бъде елиминирано. В крайна сметка ние сме това, с което се храним. От менюто ни пряко зависи и състоянието на кожата ни.

Правило № 2

Почистващите средства и тониците не трябва да съдържат сапун или спирт. Тези вещества лишават кожата от нужната й влага и стимулират работата на мастните жлези, което пък от своя страна води до появата на мазни участъци върху лицето, по които се появяват пъпки - всичко това само усложнява и без това тежкото положение.
Избирайте продуктите по консистенцията им - предимство трябва да имат тези с мека, кремообразна текстура. В случай на правилен избор, те не само ще почистят добре кожата ви, но и ще я хидратират.


Правило № 3

Следващата задължителна стъпка е хубавият крем. В неговия състав трябва да влизат интензивно-овлажняващи компоненти, помагащи да възстановят и задържат в кожата нужната влага. Много важно е кремът ви да съдържа и витамини С,Е и В (те тонизират и подхранват кожата), а също така калций и магнезий (премахват възпаленията). Ето защо внимателно трябва да се запознаете със състава на крема преди да го купите. Има ли в него глицерин и хиалуронова киселина? Отлично, те имат омекотяващ ефект и лекуват лишеите. Колаген и еластин? Просто прекрасно - те ще възвърнат тонуса на кожата ви.
Нанасяйте крема сутрин и вечер, а при някои наистина тежки случаи, се налага да се мажете с него до 3 пъти на ден.
Още по-интензивна грижа могат да ви осигурят специалните серуми и масла. Не забравяйте, че те се нанасят преди крема и подсилват неговия ефект.

Правило № 4

Хубавите маски насищат кожата с витамини и питателни вещества, което допринася за нейното естествено възстановяване и хидратация. Кожата, заредена с такава енергия е застрахована от изсушаване поне за няколко дни.
Тези процедури не само помагат да хидратирате кожата си, но я даряват с младост и свеж вид. Не забравяйте обаче, че скрабовете и глинените маски не са за вас - техните ексфолиращи съставки няма да подействат благотворно върху кожата ви.
Нанасяйте маски 1 или 2 пъти в седмицата. Не прекалявайте с тях, защото рискувате да "прехраните" кожата си и да получите обратен ефект.

Правило № 5

Невъзможно е да хидратирате кожата си, а да забравите за зоната около очите. Тя е изключително фина и нежна и в случай на дехидратация реагира може би най-остро. Необходимо е да ѝ отделите допълнително внимание!
Никога не излизайте навън, без предварително да сте нанесли подхранващ околоочен крем (най-добре е, ако той съдържа SPF-фактор). Макияжът си почиствайте с нежни, масажиращи движения.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign