Египетски зодиак: Хороскопът на Себек

Себек ( Собек ): 4.11-21.11 – бог на водата и разливането на Нил.

Почтеност; силна воля и крайности в поведението. Материалисти, но готови да поделят всичко свое с другите. И колкото повече дават, толкова повече получават. С дълготрайни чувства – обичат и мразят от цялото си сърце. Предпочитани партньори са Упес, Маат, Хатор.

Себек е бог на водата и разливането на Нил. Неговото свещено животно е крокодил. Той е изобразяван във вид на човек или крокодил, но винаги с глава на крокодил.

Това е знакът на почтеността, простотата и силната воля. Себек е учтив, устойчив и смел и залови ли се за работа, отдава ѝ се изцяло. Външно може да изглежда небрежен веселяк, но същността му е стабилна. Стреми се към пълна хармония. Обикновено той прави първата крачка в сближаването с другите. Надарен е с голяма издръжливост, способен е да работи неуморно, с невероятно търпение. Обикновено е добър и прецизен учител. Но отдаде ли се на слабостите си, е готов да се хвърля до самозабрава в гонене на удоволствията.

Себек няма да Ви омае като Ихи, нито да Ви омагьоса като Маат и Тефхут. Той така ще се срасне с Вас, че няма да можете да дишате без него. Готов е да се нагърби с чужда тежест, да стои в сянка и неспирно да помага на всички край себе си. И понеже е самопожертвователен и скромен, наивен и щедър, често става жертва на мошеници. Но също така често все се намира някой, който да му се притече на помощ без да е молил за нея. Вярва в чудеса и чудесата му се случват. Уравновесен и сговорчив, той търпи недомислията на своите приятели. Вярно, понякога е избухлив, но тъй като не обича разправии, приема оправданията на околните.

Има дарба за събиране на социални помощи, за обществена работа и благотворителност. Получите ли удар от съдбата, усетите ли се онеправдани от живота, тичайте за утеха при някой Себек. Ще Ви посрещне с отворени обятия, ще Ви изслуша и дори да не сте прави, няма да има сърце да Ви натрие носа. Гърбината му е широка, а сърцето – голямо.

И все пак, нека погледнем от другата му страна. Колкото и да е щедър, Себек приема, че “което е мое, е и твое и което е твое, е и мое”. Когато Ви гостува, този Ваш приятел счита, че може да разполага с храната, виното, дрехите, фотоапарата, колата Ви и всичко друго като със своя лична собственост. Без умисъл и корист, с детинска простота. Да го отпъдите е много трудно. Това ще го обиди и разстрои, защото няма да проумее подобен егоизъм.

По природа Себек е материалист, но е готов да дели с другите всичко, което притежава. И колкото повече дава, сякаш толкова повече получава. Затова при него има рояци приятели и почитатели. От друга страна, той е и дебелокож – обидите и неприятностите отминава с безразличие. Предпочита да не се вглежда в далечното бъдеще. И вероятно тези негови черти му помагат да се съвземе бързо от ударите на съдбата. Зад милата и разумна външност на Себек се крие огромна решимост. Той би могъл да заема важни постове, стига да пожелае, но сам си е най-големия враг, прекалено е почтен и добросъвестен. От друга страна, когато е доведен до крайност, реагира свирепо и се превръща в безпощаден враг. И тогава другите губят. Взема мерки, наема цяла армия адвокати и спечелва загубеното. Друг е въпросът, че след това се чувства обхванат от угризения и окайва своите противници. В любовните истории обикновено е наранената страна. Чувствата му са дълготрайни.

Повечето от проблемите на Себек произлизат от прекалено щедрия му характер. Ако успее да сдържа импулса да услужва и да се раздава, ще си спести основните тревоги.

Жените от този знак са или образец на изрядност в облеклото и външността, или ужасно занемарени. Златна среда няма. Но са скромни и ненатрапчиви. Готови са да дадат, без да пожелаят нищо в замяна. Обичат всеотдайно, ала предпочитат да останат незабелязани. Отлични домакини са, разглезват си децата, пребиват се от работа, но никога не се оплакват.

Животът на Себек ще е щастлив, ако реши да го сподели с кроткия и дружелюбен Упес или с тихата Хатор. Маат, Мафдет, Непри, Хнум, Изида и Хонсу са следващите за предпочитане и няма да имат сериозни сблъсъци с него. Компанията на други няма да задоволява особено Себек, но няма и да го отблъсква. Сериозните му проблеми произлизат от взаимоотношенията с Тефнут.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign