Египетски зодиак: Хороскопът на Сохмет

Сохмет: 22.11-31.11 – Сехмет (или още Сакмет, Секмет, Секхмет) е древноегипетска богиня на войната, разрушението, споровете и изцелението. Името ѝ означава Могъщата.

Консервативни; патриархални; проницателни и хладнокръвни. Същевременно импулсивни; инициативни; предприемчиви, захващащи се с повече неща, отколкото могат да свършат. Връзките с Хнум, Изида и Баст са твърде сполучливи.

Сохмет е богиня, която охранява източната граница и се бори с враговете на Египет. Центърът на нейния култ е източната делта на р. Нил.

Очарованието на родения под знака на Сохмет е наистина много голямо. Той е почтен и безкрайно прям, ала умее да изрича мислите си така, че да обезоръжи и най-големия си враг. Дружелюбен, работлив и пестелив, Сохмет е щедър само към тези, които обича. Затова, получите ли скъп подарък от някой Сохмет, знайте, че много ви цени. Външно изглежда сдържан, обаче лесно се възпламенява. Съумява да запази самоконтрола си, оттам идва неговата популярност и безбройни приятели. Способността му да обича е подвластна единствено на любовта му към парите.

Сохмет обикновено е патриархален. Не се скъпи, когато трябва да нахрани още едно гърло и оставя близки, родни и приятели да се навъртат в дома му. Обаче защо? Защото лукавият Сохмет неизменно ги впряга да свършат нещо, за да си заслужат хляба. Мързеливците, използвачите и тарикатите не усещат кога са се заробили в неговото домакинство. Благотворителността също има граници. При Сохмет грешка няма.

Колкото и да умее да крие чувствата си, личи му, когато е разтревожен – тогава става обидчив, рязък и напрегнат. А има и такива, които са направо нетърпими. Понеже е активен и работлив, вбесяват го бездействието и прахосничеството.

Отрицателните му качества са склонността към сплетни, критикарството, пазаренето за дреболии. Купува без нужда, подмамен от изгодни, глупави сделки. Душа дава да събира какво ли не. Споменчета, бележчици, джунджурии – и стаята, и сърцето му са препълнени с тях. Умира да наднича в хорските работи и все с доброто намерение да помогне.

От Сохмет може да стане чудесен писател и нищо чудно – той иска да знае всичко за всекиго в града, има проницателно око, помни подробности и е много любопитен.

Роденият под този знак успява във всяко начинание, защото се приспособява към всички обстоятелства. Способен е да се справя с трудностите и е устойчив по време на криза. Хладнокръвен и винаги нащрек, Сохмет има силна интуиция, предвидливост и находчивост. Не е застрашен от изненади, защото преди да се впусне в някое начинание, първо си осигурява отстъплението, та при опасност да може на часа да се измъкне. В списъка с приоритетите му оцеляването е на едно от първите места. Ако се налага да се спасявате набързо, тръгнете след него. Той има вродена алармена система и отбранителни механизми, които рядко се повреждат. Понякога му пречи свръх амбицията, желанието да свърши всичко наведнъж. Ако съумее да се възпре, може да стане богат човек.

Сохмет са добри деца и предано се грижат за своите родители. Жените са отлични домакини, а мъжете обичат да помагат вкъщи.

Жената Сохмет е пример за пестеливост. Неспирно подновява стари дрехи, купува и продава употребявани предмети и е ненадмината жонгльорка със семейния бюджет. Беззащитна е само пред децата си и съумеят ли да ѝ влязат под кожата, няма сили да им откаже нищо.

Сохмет изпитва привличане към Хнум, защото го намира устойчив, вярва му и знае, че Хнум оценява приятелството му. Харесва и Изида, а у Баст одобрява интелигентността. Находчивостта на Сет, Хапи и Гор му допада. Хонсу са негови верни съдружници. Брачен съюз с Озирис е направо катастрофален – фантазьорът Озирис ще доведе практичния Сохмет до пълно отчаяние. Бракът с Хатор също е рискован, защото лекомисленият Хатор ще пропилее скътаните му парици.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign