В зоната на здрача: Топ 10 Най-интересни призрачни градове


По света има хиляди интересни туристически дестинации, но авантюристите, търсещи силни усещания предпочитат изоставените места - тези с мрачна или неизяснена история... така наречените "призрачни-градове". Около тях витаят мистични слухове, прошепнати боязливо легенди и много мъка... Малцина са посетителите, които дръзват да се разхождат из тези забравени от човека места след залез слънце... Представяме Ви топ 10 на най-интересните призрачни градове:

10. Bodie, California
Bodie е град-призрак, разположен в източните склонове на планинската верига Сиера Невада в щата Калифорния, САЩ. Селището се намира на около 120 км юго-източно от езерото Тахо. Основан е като миньорски лагер през 1859 г. след откриването на злато там от Уилям С. Боди, който изчезва безследно в снежна буря през ноември същата година докато е пътувал за провизии до съседния Моновил.
Към 1880 г. Боди е имал население от около 10 000 жители.
През годините в Боди е намерено злато на стойност 34 милиона долара.
През 1961 г. Боди е обозначен като национална историческа забележителност, а през 1962 г. става щатски исторически парк.

9. Сан Жи, Тайван

На северното крайбрежие на остров Тайван,близо до столицата Тайпе,се намира градът-призрак Сан Жи.в началото на 80-те години на ХХ век голяма компания под патронажа на държавата започва строежа на ултрамодерен град.
Според плана, Сан Жи трябвало да се превърне в пристанище за столични богаташи.
Средства за строителството не са били жалени и съвсем скоро по крайбрежието се появяват футуристичните домове, които за тогавашното време са връх на инженерната мисъл. За съжаление, вместо световна слава като град на бъдещето, Сан Жи го очаква запустяване и лошата репутация на град-призрак.
Местните архиви свидетелстват за няколко жертви,дадени в процеса на строителството,а според слуховете, едва ли не, всеки ден умирал по един работник.Населението на Тайван се слави като достатъчно суеверно и не след дълго Сан Жи става печално известен.
Строителството окончателно завършило,даже се провело тържествено откриване на "града на бъдещето",но желаещи да си закупят имот в него така и не се намерили и дори туристите пристигали на оглед неохотно и със страх.
Строителната компания се опитала да промени ситуацията като провела няколко мащабни рекламни акции, но при все това градът си останал пустеещ и скоро се превърнал в забранена за влизане зона.
Местните жители в един глас потвърждават,че това място е проклето и в него бродят призраци.На няколко пъти правителството се опитало да убеди населението градът да бъде разрушен, но всеки път се надигал граждански протест срещу това предложение.Работата била там, че местните жители искрено вярвали,че Сан Жи се е превърнал в пристанище за изгубени и скитащи души на умрели хора, а да лишиш духовете от тяхното пристанище носи родово проклятие.
Така и си стои на брега градът Сан Жи, постепенно се разрушава и никога няма да достигне така мечтаната си слава на "град на бъдещето".8. Вароша Кипър
Тягостна тишина обгръща Вароша, гръцкият квартал на кипърския град Фамагуста, изоставен от жители си по време на турската инвазия от 1974 г. Разположените край пустия плаж рушащи се блокове и хотели с ронещи се мазилки, чиито стени изобилстват от дупки от куршуми, напомнят за станалото преди 35 години. Турското нахлуване в Кипър, предизвикано от подбуден от Гърция преврат, принуждава всички 15 000 жители на Вароша да го напуснат, а Фамагуста остава разделен. Турските войски затварят квартала зад бодлива тел и до ден днешен той е забранена зона.7. Hashima (Gunkanjima) Япония

Изоставеният град-остров Хашима (Hashima (Gunkanjima)) се намира в Китайско море на около 6 км от Наказаки и на близо 1.5 км от съседният по-малък остров - Наканошима. Островът е бил царство за птиците до 1887 година, когато идват първите заселници, които намират най-качествените въглища в света. Три години по-късно е продаден на корпорацията "Мицубиши Корпорейшън Минно Хашим". Те внедряват технология за извличане на въглища. По него време започват работа около 800 човека, които живеят буквално в колиби. През 1894 - 1895 година Япония печели войната с Китай, побеждава Русия (1904 - 1905) и започна инвазията на голяма част от Източна Азия. Тогава Япония буквално присвоява острова и мината и изпраща там затворници на работа. През 1941 година миньорите отбелязват рекорд - 410 хил. тона. Същата година Япония напада САЩ. През 1983 година един от затворниците по "онова" време казва в интервю: "Ние изпаднахме в шок, когато пристигнахме на острова. След като пристигнах в Хашима аз загубих вяра за спасение. Никой не може да избяга от този остров. Навсякъде има само море и стената ни изглеждаше, че е навсякъде около нас. Ние имахме на гърба си нещо, направено от чувалите с ориз, тъй като нямахме дрехи. Постоянно имаше охрана навсякъде, като някои от тях бяха с мечове. В тунелите имаше много газ и всеки месец 4 - 5 човека губеха живота си. Бях убеден, че няма да оцелея." ( май се впуснах в доста подробности?!) След края на Втората Световна война всички затворници са откарани от острова. В Хашима започват да прииждат работници със семействата си на постоянна договорена работа. Започват строителство на жилищни блокове, които достигат височина - 9 етажа. Откриват се детски градини, училища, ресторанти, магазини, кино, барове ... , че дори и малко казино. Островът с размер 6.3 хектара се населява от близо 5000 постоянни жители. Височината на стената е 4 метра. Само тези, които страдат от клоустрофобия напускат острова. Хашима е единственият град, който няма нито едно престъпление или организирана престъпност! Хиляди миньори работят с пот на челото. Но ... в един момент китайските въглища се оказват по-евтини от японските. И в крайна сметка на 24 април 1974 година последният жител на Хашима напуска острова-град. В последствие той е обявен за защитен обект на ЮНЕСКО. Япония забранява достъпа до острова. Едва на 22 април 2009 е разрешено публичното посещение на острова-град Хашима.6. Balestrino, Italy
Балестрино е наистина странен случай, подробна информация за който е трудно да бъде намерена, най-малко пък за истинската причина за изоставянето му. Никой не е сигурен кога точно е основан градът, макар записките да датират от преди 11в., когато градът е бил собственост на Бенедиктинтското абатство Сан Пиетро дей Монти. Както сами можете да видите от снимките, горната част на града се състои от замъка на маркиза, в чието подножение е разположена енорийската църква Св. Андреа. Според данните, през 1860г. в селището живеят 800-850 души, главно фермери, които са отглеждали маслинови дръвчета.
В края на XIXв. северо-западното крайбрежие на Италия било поразено от множество земетресения. Едно от тях, това през 1887г. (магнитуд 6,7 по рихтер) разрушава някои селища в област Савона и въпреки че няма конкретни данни, че Балестрино е бил засегнат, по същото време има записи за усилена ремонтна дейност и спад в населението.
Най-накрая, през 1953г. градчето е било изоставено и обявено от геолозите за "нестабилно".5. Katoli World, Тайван

Katoli World се намира в областта Dakeng Scenic, точно до Taichung, Taiwan. Увеселителният парк отваря врати в средата на 80-те и има небивал успех. Затворен е след голямо земетресение на 21.09.1999г., в което са загинали хиляди хора, но де факто нито един в самия парк, защото природната стихия нанася удара си след приключване на работното време. Големи площи от парка са били разрушени и е било наложително той да бъде затворен. Мястото, което навремето е било огласяно от детски смях, сега потъва в скърцащия самотен звук на разяждащата металните съоръжения ръжда.4. Сентралия, Пенсилвания

Въгледобивът е бил основното занятие на хората, живущи в Сентралия. През 1962г. в следствие на ежеседмичното запалване на боклука е засегната голяма ресурсна "вена" и се разгаря голям подземен пожар. Опитите да го изгасят били безуспешни, а неблагоприятните последици за здравето, предизвикани от отделящия се въглероден оксид, принудили някои от хората да изоставят Сентралия.
През 1979г. местните си дават сметка за мащаба на проблема, когато близката бензиностанция отчита температура от 77.8°C. Това предизвиква широко внимание, прерастнало в паника, когато през 1981г. 12-годишно момче почти намира смъртта си, пропадайки в дупка, дълбока 150 фута, която изведнъж се разтворила под краката му. През 1984г., 42 милиона долара са били изразходвани за релокация, като повечето от жителите се преместват в близките Mount Carmel и Ashland.
През 1992г. властите на Пенсилвания вземат решение да съборят всички къщи в градчето и като резултат в него остават да живеят само шепа жители - главно свещеници. Подземният огън продължава да гори и според експерти няма да спре още поне 250 години.

3. Yashima, Япония
Яшима е внушително плато, намиращо се на североизток от Такаматсу, вторият най-голям град на Шикоку (остров в Япония). Това е мястото, където на 22.03.1185г, по време на Генпейската война се е състояла грандиозна битка. На върха на Яшима се намира храм, известен като място за поклонение към загиналите. Храмът е единствената причина, поради която хиляди хора са се стичали тук. Но... през 80-те години жителите на Такаматсу решават да се възползват от този факт и да превърнат Яшима в туристическа дестинация. Построяват се шест хотела, паркове, заведения и магазини, та дори и аквариум. Известно време след мащабното строителство, обаче, хората осъзнават, че Яшима не е място, атрактивно за туристите, най-вече заради широко откриващата се гледка към близката каменоломна. Хотелите и магазините са принудени бързо да затворят врати, а милионите похарчени йени са прежалени...2. Припят, Украйна


Припят е изоставен град в Северна Украйна, близо до границата с Беларус. Това е градът, най-близко разположен до Чернобилската атомна електроцентрала, мястото на най-тежкия инцидент с атомен реактор в историята. Построен е в началото на 1970-те за да обслужва електроцентралата и населението му достига 50 000 души. След Чернобилската авария през 1986 целият град е евакуиран.
Днес градът наподобява музей на последните години на Съветската епоха. С напълно изоставени жилищни блокове, включително четири, които никога не са използвани, плувни басейни и болници, в които всичко е непокътнато, от вестници до детски играчки и дрехи. Припят и околните райони няма да бъдат пригодни за обитаване от хора през следващите няколко века. Според учените ще са нужни 900 години за достатъчното разпадане на най-опасните радиоактивни елементи.
Градът е достъпен и относително безопасен по пътищата, макар и при придвижване с дозиметър. Вратите на всички сгради са отворени, за да се намали риска за посетителите, но много от тях са акумулирали твърде много радиоактивни материали, за да могат да се посещават безопасно. Танкове, хеликоптери и транспортни машини на Червената армия са изоставени, поради високите нива на радиация в тях. Съоръженията са оставени на открито и хората се надяват, че все пак дъждовете са отмили радиацията по тях, но това не е сигурно. Вандали крадат желязо и радиоактивни материали и ги продават на черния пазар. А някои хора дори и не подозират че си строят жилище от радиоактивни материали.1. Craco, Italy

Крако е средновековен град, който се намира на 40 километра от Тарентския залив. През 1892 г. населението му достига до над 2000 жители, а в следващите 30 години повече от 1300 човека емигрират към Северна Америка. Масовото изселване се засилва вследствие от лошите реколти, свлачища и земетресения, и не на последно място – Първата световна война. През 1963 г, 1800-те жители на града били преместени към съседната долина, наречена Craco Peschiera, а оригиналният град бил оставен да пустее и до днес.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign