Карл Лагерфелд: "Миналото няма значение"

Немският дизайнер Карл Лагерфелд е истински гуру в световната мода. Роден е на 10.09.1933г. в Хамбург, в заможно семейство. Той бе главен дизайнер на водещи модни къщи, създавайки практически едновременно различни колекции за няколко марки. Неговият талант наистина няма граници. Освен от мода, той се увлича и от книгоиздателството и фотографията. Карл Лагерфелд споделя, че никога не е пушил, не употребявал концентрирани спиртни напитки и не е приемал наркотици, затова има неизчерпаем приток на енергия. Дизайнерът вече много години не се е излагал открито на слънце, за да защити кожата си от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. В това интервю, публикувано в списание "Prestige", Карл представя себе си като изключително противоречива личност. Навярно такива са истинските гении...

- Отдавна работите като креативен директор на модна къща Chanel...

К.Л.: През 2008г. се навършиха 25 години откакто работя в Chanel, но честно казано не съм се замислял за това специално. Аз съм от тези хора, които не усещат времето и предпочитат да живеят за сегашния момент. Замисляйки се за миналото, човек може да установи, че то е било по-хубаво от настоящето и този факт да го натъжи. Не трябва да сравнявате това, което е отминало, с това, което имате в момента. Всичко се променя и човек е длъжен да се приспособява към тези промени, а не да тъпче на едно място.


Рокля от колекцията за Пролет 2009
- Не преставате да удивлявате публиката с новите си модни творения. А може ли Chanel, след всичките тези 25 години все още да Ви удиви с нещо?


К.Л.: А защо трябва да ме удивява? Това е моя задача - за това са ме и поканили да работя в Chanel.

Някои наричат чудо това как Вие преустроихте френската компания, влизайки в нея през 1983г. Съгласен ли сте с това твърдение?


К.Л.: За последните десетилетия наблюдавахме разцвета на много брендове и много хора нарекоха чудо възраждането на Chanel. Аз не смятам така. Поех кормилото на практически несъществуваща компания. Още в момента, в който бях поканен, веднага заявих на ръководството: "Ще правя това, което смятам за нужно и не са ми необходими никакви съвети!" Те приеха това. В този план може би приличам леко на фашист. Ако някой се намеси в работата ми, аз губя интерес. Интересувам се само от собствената си работа. За областта, в която се занимавам - този своего рода егоцентризъм е важно качество.

Как Ви се струва днес, така наречения пазар на разкоша в сравнение с това, което беше той преди?

К.Л.: Ще Ви отговоря така: по-рано имаше разкош, но не и пазарни отношения. А това, което имаме днес е като раздел на пазарната индустрия, разкошът почти е изчезнал.

Коко Шанел е създала силен имидж на основаната от нея компания. Вие навярно сте разбрали, че ще Ви бъде трудно да се борите с нея и да предложите нещо различно. Не е ли това причината, поради която превърнахте себе си в икона на Chanel?

К.Л.: Знаете ли, това е като игра... А аз съм играч в същността си. Когато преиграя не си задавам прекалено сериозни въпроси, за да разбера причината за загубата. Живея в настоящето, докато много хора обичат да си спомнят за "старите, добри" времена. Моята жизнена позиция напълно съответства с изказването на един известен германец "Миналото няма значение".

Даян фон Фюрстенберг веднъж сподели, че от естетична гледна точка Вие не сте най-добрият дизайнер, но що се отнася до находчивост и креативност, практически нямате равен. Как бихте коментирали това заявление?

К.Л.: С нея се познаваме от дълги години. Възможно е и да е права...не знам. Бидейки истински експерт, нейното творчество навярно би впечатлявало повече. Лично аз не мога да си позволя подобни изказвания. Трябва да си истински гений, за да имаш правото да съдиш другите.

Работата на кои съвременни моделиери предизвикват у Вас интерес?

К.Л.: Сега има достатъчно много талантливи моделиери, за да мога да назова някой конкретно. От французите, например, Албер Елбаз (креативният директор на Lanvin) създава изключително оригинални неща.

Календарът на Pirelli за 2011 - фотограф Карл Лагерфелд
Вие лично винаги ли знаете с кого Ви предстои да работите?

К.Л.: Не, какво говорите?! Никога не провеждам сам кастингите, освен финалния етап. Единственото изключение е изборът на моделите мъже, тъй като аз не съм във възторг от тяхното отношение към работата.

Вие не просто създавате мода - Вие сте неин символ. Не Ви ли се случва в търсене на идеала да изпитвате горчиво разочарование?

К.Л.: Не, това не може да се случи с мен. Аз винаги имам едно усещане за стъклена граница, която не мога да премина. Не ме считайте за амбициозен. Преди всичко предпочитам нещата да се случват от само себе си. Ако някога пресека тази граница, за която споменах, ще усетя чувство на завършеност и край. Така че просто забравям за идеала... Получавам удоволствие от това, с което се занимавам и винаги си казвам, че мога и по-добре. Модната индустрия е такъв отрасъл, в който е необходимо да се твори, а не да се говори колко добър можеш да бъдеш.

Все още ли не сте се уморил от хаоса в модния свят? Не Ви ли се иска да се оттеглите от тази суета и динамика?

К.Л.: Когато ходих в училище по танци, често ми беше много трудно. Понякога дори съм плакал. Краката и ръцете силно ме боляха. Трябваше да продължа да работя, въпреки че тялото ми отказваше да се подчини. Има много ощо между танците и това, с което се занимавам сега...

Откъде е породен Вашия, вече превърнал се в легенда стайлинг? Кой или какво Ви вдъхнови?

К.Л.: Обличам се така, както са се обличали немските мъже от средата на XIX - началото на XXв. Така са се обличали граф Хари Кеслер и Валтер Ратенау. Те са хора от това време, друга епоха...

Вие сте един от малкото представители на "старата" дизайнерска школа, който и до ден днешен работи за модна къща. Всъщност Вие сътрудничите с много модни къщи... Замисляли ли сте какво ще се случи, когато се оттеглите от всичко това и някой друг заеме мястото Ви в Chanel?

К.Л.: Не съм се замислял. А защо трябва да се оттегля? Това изобщо не ми е хрумвало. Дори и изведнъж да почувствам, че нямам сили да изпълнявам квалитетно задълженията си, така или иначе ще продължа да се грижа за поверената ми империя.

Карл, не планирате ли да се занимавате и с мъжка мода?

К.Л.: Не, това ми е безинтересно. Единствено мога да измисля нещичко за себе си. Мъжката мода определено не е моето призвание.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign