Как да реагираме правилно на критиката

Уморени сте от критиките на началството? Дотегнали са Ви придирчивите коментари на приятеля/ съпруга или саркастичните забележки на някой приятел?
Психолозите уверяват: ако реагирате болезнено на критиката, това означава, че подсъзнателно чувствате, че тя може би е правилна. Но! По този начин Вие давате козове в ръцете на "врага", разкривате слабите си места и го предизвиквате да Ви атакува още и още. Как да реагирате?

Стъпка 1.

Спомнете си за момент от живота си, когато сте се чувствали спокойни и уверени. Опитайте се да съживите това спокойствие и се постарайте да го усетете с цялото си същество. Представете си как то Ви покрива като невидим воал.

Стъпка 2

Опитайте се да се погледнете отстрани - през очите на другите.

Стъпка 3

Представете си себе си и критикуващия човек все едно сте на сцената. Ако по време на визуализацията изпитате негативни емоции, опитайте се да се абстрахирате от тях.

Стъпка 4

Сега, когато мислено се наблюдавате отстрани се опитайте да анализирате цялата сцена. Ако думите на отсрещния продължават да Ви нараняват толкова силно, колкото и преди ги "стопирайте" - сякаш сте натиснали пауза или пък си представете нещо смешно: не позволявайте те да Ви наранят по какъвто и да било начин. В хода на обвиненията задавайте изясняващи въпроси, които ще Ви помогнат да получите полезна информация. Говорете спокойно и уверено.

Стъпка 5

След като направите всичко това, Вие ще можете да анализирате успешно цялата ситуация и да разберете дали в критиката има нещо основателно. Можете ли да използвате получената информация в своя полза? С кои аспекти на критиката сте съгласни и с кои не?

Стъпка 6

Решете как да реагирате. Да игнорирате напълно критиката или да си вземете бележка. Тук е моментът да кажете на критикуващия какво мислите по повод неговите думи. Не го правете с назидателен тон, не използвайте обидни слова и не позволявайте човекът отсреща да види слабостите Ви - говорете ясно, отчетливо, уверени в себе си и с усмивка.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign