Лимоновият аромат има удивителен ефект върху човешката психика

Учени от Канада и САЩ са направили интересно откритие - те установили, че ароматът на лимон има необичаен ефект върху човешката психика и може дори да подтикне към определени необмислени постъпки.
Изследванията показали, че лимоновият мирис не само успокоява (свойство, често използвано в ароматерапията), но и прави човека много по-щедър. Така например, ако уханието в магазин е това на лимон, то хората ще бъдат много по-склонни да се разделят с парите си и да ги инвестират дори в недотам нужни вещи.
Експериментът се е провел с участието на десетки доброволци. Мъжете и жените били разделени на две групи - едните били отведени в затворена стая, ухаеща на лимон, а другите - в добре проветриво помещение. След това на всеки участник (тайно) била платена известна сума пари с предложението, ако иска да сподели възнаграждението си с останалите. Оказало се, че хората, прекарали времето в затвореното, ухаещо на лимон помещение, били 2 пъти по-склонни да се разделят с получените долари, отколкото хората от другата група...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign