Нанокозметика - що е то?

Науката все по-бързо се движи напред и за наше щастие този екстремен прогрес няма как да не се отрази и върху възможностите на съвременната козметика. "Смарт" кремовете, състоящи се от наночастици (частици, милиарди пъти по-малки от човешката клетка) са способни на много...наистина на много!
Всичко това се дължи на факта, че тези микрочастици, за разлика от обикновените, могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата и да я заредят с полезни вещества, които имат дълготраен и благотворен ефект. Може би скоро пластичните хирурзи ще останат без работа! ;)

Козметика, обогатена със злато
Златото е използвано, като козметична съставка още в Древен Китай. Съвременните композиции на основата на злато, обаче, не са създадени по старинни рецепти, а благодарение  усилията на съвременните учени.
Днес, в козметологията се използват такива термини, като биозлато, фитозлато или нанозлато. Наночастиците на златото са способни на настоящи чудеса и в козметологията те играят ролята на катализатор при производството на козметика.
За създаването на фитозлато, молекулата на златото се добавя в растителни екстракти.
Chantecaille Nano-Gold Energizing Cream 50ml/1.7ozБиозлатото е злато, чиито частици са по-малки от микрон. То се намира в колоидна форма и се отличава с особена биологична активност. Това злато се получава с помощта на високи технологии или метода електролиза, като се използва високо-честотен тон, високо напрежение, обработка с озон и свойствата на магнитното поле.
Полученото чрез такива способи злато притежава изразено бактерицидно действие, а така също помага на молекулата на кислорода по-бързо да проникне в кожата, насищайки я с енергия на клетъчно ниво и подобрявайки обменните процеси. В резултат клетките започват да се възпроизвеждат по-бързо и кожата се подмладява.
Процесът на обновление на клетките се ускорява и благодарение свойството на златото да подсилва кръвообращението и да премахва от кожата шлаката и токсините.

Козметика, обогатена със сребро
Среброто е уникален елемент. Нито един микроорганизъм не притежава устойчивост към него, тъй като среброто е мощен природен антибиотик. Неговите полезни свойства са били известни още в древността, когато хората са използвали сребърни пластини за бързо зарастване на рани и съдове от сребро за съхранение на вода.
Повече от 650 вида вируси и бактерии умират под въздействието на среброто и уникалните свойства на този метал се ползват не само в медицината, но и в козметологията.
Колоидното сребро, използвано от някои производители на козметика не е особено ефективно, тъй като при съприкосновението си с въздух, то лесно се окислява. Въпреки това, днес съществува нанотехнологията, а това означава, че има и наносребро. Използването на такова сребро в козметологията позволява подсилването бактерицидните свойства на козметиката, въпреки че количеството, влизащо в състава на продукта може да бъде много малко. Тази козметика е изключително подходяща за проблемна кожа, такава, която често се възпалява, страда от акне или пъпки.
Молекулите на среброто попадат в най-дълбоките слоеве на кожата, нормализират кръвообращението и работата на мастните жлези, предотвратяват запушването на порите, понижават активността на вредните бактерии. Козметиката, обогатена със сребро защитава кожата от слънчевите лъчи и я предпазва от раздразнения.

 L'Oreal

Тази козметичен гигант е инвестирал милиони евро в научни изследвания, изучаващи действията и възможностите на нанотехнологията.
Стареене на кожата, дехидратация, сивкав цвят на лицето, появата на бели коси, косопад - всички тези и много други проблеми се опитват да разрешат наетите от компанията учени.
L'Oreal вече има над 200 нанотехнологични патента. Между другото, специалистите прилагат нанотехнологията не само в бялата, но и в декоратината козметика - например в сенките за очи, така че те да имат холограмен ефект.

Козметика със злато и сребро  има в асортимента на: KEENWELL (Испания), La Prairie (Швейцария),  Estee LauderPulanna (Китай),  Guerlain и др.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign