10-те Най-полезни стайни растения

През зимата, когато е толкова лесно да се простудиш или още по-лошо - да се разболееш от грип, все по-честичко се замисляме как да укрепим имунната си, за да не попаднем в числото на заболелите. Оказва се, че наши помощници в борбата с разпространението на вирусни инфекции могат да станат стайните растения.
Например цитрусовите дръвчета, мирта, лавър (дафинов лист), здравец, фикус, бръшлян, алое и дори кактусите притежават фитонцидни свойства, а някои от тях подобряват и микроклимата на помещението, в което се намират, пречистват въздуха от различни вредни химични вещества, отделяни от строителните материали. Шампиони сред стайните санитари е Зелената лилия, а сокът от алое и каланхое се използват за лечение не само при простудни, но и други заболявания.


И така.... кои са нашите стайни лечители:


Алое
Често наричано „Растение чудо“ или „Лек от природата“, Алое Вера крие много изненади. То расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага. Съществуват над 200 разновидности Алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър (Алое Вера). Древни паметници свидетелстват, че свойствата на Алое Вера са известни от векове. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5000 години.
Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му.

Каланхое
Каланхое - името на рода Kalanchoe произхожда от китайски. Той включва повече от 200 сукулентни растения, разпространени в тропическа и южна Африка, Мадагаскар, южна и югоизточна Азия до Китай и остров Ява, и тропическите райони на Южна Америка. Повечето видове, които се отглеждат от колекционерите обаче са с произход от Мадагаскар и южна Африка. Каланхоето, известно още и като бриофилум (Bryophyllum), е популярно, стайно, сукулентно растение от семейство дебелецови с трайни и красиви цветове, което не изисква много грижи. На височина достига до един метър. Поради лечебните му свойства в Русия например го наричат „лекар”, а в Европа е популярно като „дървото на Гьоте”, тъй като известният немски поет и философ го е наблюдавал и изследвал, и е открил много от тези лечебни свойства.
Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му.

Цитруси
 Цитрусовите растения, отглеждани у дома са малка радост за живущите в къщата. Чудесно изглеждащи, носещи много настроение с ярките си цветове (ако са плодоносни) и действащи благотворно върху физическото състояние и психиката, благодарение на етеричните масла, отделяни от листата им. "Най-добри приятели" на човека казват, че са лимонът и портокалът, но това не ви пречи да изберете по-екзотичните клементина или бергамот...
Още за семейство цитрусови.


Зелена лилия (Chlorophytum comosum)
Зелената лилия или хлорофитумът е любимката на всеки дом, защото е доказана способността ѝ да пречиства въздуха около себе си: - обезврежда 85% от формалдехида и 80% от бензола.. В Холандия я наричат "летящият холандец" и е най-често срещаното стайно растение в страната.
Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му.


Мушкато
Мушкатото, отглеждано в дома помага при главоболие, подобрява съня и действа благотворно на нервите. Абсорбира отровните токсини, които се отделят от синтетичните материали в помещението. Доказано е, че растенията от този вид се справят дори със силни отрови като формалалдехид, диоксин и бензен.
Едно древно поверие гласи, че мушкатото с розов цвят привличало любовта. То често било използвано за правенето на любовни магии. За бялото мушкато пък се носи легендата, че повишавало плодовитостта. Носи му се още славата, че помага за постигането на личен успех и за закаляване на характера, защото неговият мирис някак притъпява агресивната енергия, гнева и подтиква към повече усмивки.Маслото от това растение е важна съставка в ароматотерапията, защото има свойството да успокоява психиката и да подобрява настроението, говори се, че е  способно дори да излекува депресията.
За лековитите качества на цветето също може да се говори дълго. Използва се и при лечение на изгаряния, рани, дерматити и екземи. Помага при проблеми по време на менопаузата. Навремето бабите са го препоръчвали при запек.
Цъфналото мушкато на прозореца гони комарите и други насекоми. То има уникалното свойство да не завъжда листни въшки и гъсеници. А листенцата от мушкато, сложени в бурканчето със сладко, не позволяват то да плесенясва.
В специализираната литература пише, че истинското име на мушкатото е паларгония - pelargos, от гръцки – щъркел, тъй като съцветието, в което стоят семената, прилича на щъркелова глава.  Бабите ни обаче са си го нарекли простичко - мушкато, защото то има още едно уникално свойство - лесно се прихваща. Мушка  се в земята и след седмица листата му започват да се кокорят. 
Разнообразието от мушката е огромно. Един от най-популярните сортове например е Метеор – с най-ярките червени цветове. За него пише, че е създаден във Франция още през 1889 г. Съществуват 6 групи пеларгонии: зонални - добре познатите ни градински сортове, ампелни - водопад от цветове, английски едроцветни (кралски или домашни), пъстролистни, ароматни (индришето, например) и сукулентни.
Още за мушкатата...


Мирта (Myrtus)
В античността миртът е бил символ на красота, младост, победа. С утвърждаването на християнството става един от задължителните атрибути на тази религия. А през всички времена този чудесен храст е бил ценен заради целебните му свойства. Миртата има благотворно действие за хората, страдащи от белодробни заболявания.
Ако разгледаме миртово листо срещу светлината, ще забележим малки блестящи точици, пълни с етерично масло. Благодарение на него растението излъчва изключително приятен аромат. Най-ароматни са цветовете.

Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му.

Фикус
Не бързайте да зачертаете като стаен любимец вече ом­ръзналият ви фикус. Да, цели поко­ления са изпитвали досада от гор­до изпъчилият се в ъгъла символ (за някои) на благополучието. Може би някои от вас са били на­казвани да бършат и десетките листа с влажно парцалче, Познатият нам (от 19 в насам) фи­кус се нарича Ficas elastica. Но може бе не знаете, че род Ficus включва около 800 вида, в това число и добре познатата у нас смокиня. Принадлежи на сем. Moraceae (Черничеви). Сега има много нови сортове на Ficus elastica, които са интересни и силно декоративни.
 Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му.


Бръшлян
Противно на общоприетото мнение бръшлянът не е паразит, неговите корени не изсмукват хранителните вещества на растението, за което се закрепват, а го изполват само за опора.
Използва се в козметичната индустрия като съставка в различни продукти против целулита и като декоративно растение при оформлението на градини, паркове, жилищни фасади.
Листата на бръшляна “попиват” токсините, съдържащи се в детергентите, разтворителите и цигарения дим
Фикусите с големи листа са истинска пречиствателна станция за дома ви. Чрез микроскопичните си пори те поглъщат вредните газообразни съединения в помещенията и ви осигуряват свеж въздух.
Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му.


Дафинов лист (LAURUS)
В древността лавровото дърво се е смятало за свещено. Храмовете на Аполон са били обкичвани с лаврови клонки, тъй като Аполон се е смятал за покровител на светлината, радостта, поезията, музиката, победата, лечението, затова с клонки от лавър са увенчавали победителите-поети,спортисти и др.
У нас дафинът се отглежда като декоративно растение. Листата съдържат 1% етерично масло, като в плодовете то е 0,50%. От листата се получава етерично масло, което е жълта течност със сладникав вкус и силен приятен аромат.
Вижте повече  за растението и съвети за отглеждането му. 

Кактусови растения
Смята се, че кактусите са еволюирали през последните 30–40 милиона години. Много отдавна Америките са били свързани с останалите континенти, но са се отделили поради дрейфа на континентите. Видовете, уникални за новия свят би трябвало да са се развили след отделянето. Континентите са се раздалечили на значително разстояние едва преди 50 милиона години. Така би могло да бъде обяснено защо кактусите с толкова редки в Африка — континентите са били вече разделени, когато кактусите са еволюирали.
От шипчетата на кактусите се отделят летливи вещества, които успокояват раздразнени и зачервени очи. Затова, ако прекарвате дълго време пред компютъра, сложете едно от тези растения близо до монитора.
Както и другите растения с месести листа и стъбла, кактусите са добре приспособени към живот при оскъдни валежи. Листата са еволюирали до бодли, които, освен че способстват за изпаряването на по-малко вода чрез транспирация, отколкото обикновените листа, защитават кактуса от животни, търсещи вода. Фотосинтезата се осъществява от увеличените стъбла, които служат и за складиране на вода. За разлика от други месести растения, стъблото е единствената част на същинския кактус, където се осъществява това.
Още за кактусите...comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign