Как визуално да увеличите пространството в жилището си

 За съжаление много от нас живеят в малки апартаменти, които имат огромен недостатък - недостиг на свободно пространство!
Разбира се, трудно е да се следват всички съвети, за да направим жилището си по-голямо, а и често подходът е индивидуален. Съществуват някои правила, обаче, които важат във всички случаи и които ще Ви помогнат да "дишате" по-свободно в иначе тесния апартамент:

1. Повече светлина!

За пода и стените изберете светли тонове. Установено е, че стените, декорирани с тапети в ярки, наситени нюанси или с големи орнаменти, оптически намаляват помещенията. А що се касае до светлите, едноцветни тапети, то те, наобратно - правят стаята визуално по-голяма. Това далеч не означава, че тотално трябва да се откажете от всякаква орнаментика. Единственото условие е елементите да са в пастелни нюанси и ненатрапчиви - още по-добре, ако са само на едната стена.
Желателно е прозорците да бъдат открити - без тежки, плътни, надиплени завеси или спуснати щори. По този начин, всичко, което се разкрива зад прозореца, подсъзнателно се възприема като част от помещението - следователно зрително го уголемява.

2. Минимум мебели

Още един важен момент при оптимизиране пространството в жилището Ви - използването на минимум мебели или на такива в минималистичен стил, които също трябва да бъдат избрани в светли цветове.
Изберете мебели, които не са високи, но са с достатъчно голяма вместимост, за да могат да съхранят вещите Ви от любопитни очи. Старайте се да не съхранявате непотребни дрехи или предмети, освен че заемат излишно място, те зареждат жилището и с отрицателна енергия.
Добро решение са подиумите в стаята, които "раздвижват" помещението, а и са повече от функционални, тъй като играят ролята на скрити скринове.

3. Декоративни елементи

За зрително увеличаване пространството в помещенията помагат и огледалата, които можете да поставите в изящни рамки на стените или натюрмортите по стените, които са с 3D ефект. Тонираните стъкла също са добро решение, защото те по великолепен начин поемат и отразяват светлината.

4. Тавана

Малките апартаменти могат оптически да бъдат уголемени, ако боядисате тавана си в бледожълто/оранжево/синьо или го декорирате с рисунка/фототапет, изобразяващи небе.

5. Осветителни тела

Обърнете внимание на осветителните тела - тези, които са на тавана, трябва да бъдат максимално близо до него, а ако искате да сте в крак с последните дизайнерски тенденции, то трябва да имате предвид, че таванното осветление вече не е решение - на мода са подвижните лампи или осветление, вградено в стените и ъглите.

LivingColors на Philips - Смяна на цвета с едно движение

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign