Остров Сокотра: Райско кътче за туризъм

Сокотра (Socotra) е малък архипелаг от четири острова, част от Република Йемен. Намира се  в Индийския океан, на около 350 км от Арабския полуостров, в близост до бреговете на Африканския рог.
Най-големият остров, носещ същото име като архипелага, заема около 95 % от общата му площ. Макар, че не са отдалечени от континента, тези острови са едно от най-изолираните късчета земя в света. Сокотра се е отделила от африканския континент (по-точно от днешна Сомалия) преди милиони години и поради тази си изолация там са се появили толкова много специфични видове, които не се срещат никъде другаде по света. Тя е известна и с чудесата на растителния свят, които може да се срещнат там. Над 700 вида на флората и фауната могат да се открият на островите, като една трета от тях са ендемични видове, т.е. характерни са само за въпросната местност.
Сокотра е едно от най-прелестните места на Земята!

Девствени плажове, планини и уникални пещери радват всеки любител на земната красота.
Рай за гмуркачите и водолазите. Красивите плажове са покрити с фин, бял пясък..

Очакваме Вашите коментари с нетърпение в belladonna-bg.com и не забравяйте да ни последвате в  Twitter и Facebook .


Най-известното уникално растение е Dracaena cinnabari (Драконово дърво) официално описано от Исак Бейли Балфур през 1882 г.

Интересен растителен вид е пустинната роза (Desert Rose (adenium obesium)), която поразително много прилича на... слонски крак, отрупан с нежни цветове. Пустинната роза е сукулентен храст с красиви цветя (оцветяването им е различно) и височина до 1–1,5 метра, а дънерът е с разширена "бутилковидна" форма:

Друго уникално растение е Дорстенията (Dorstenia gigas) – силно приспособим представител на местната флора, който може да вирее направо в голата скала. В удебеленото му стъбло се съхранява солидно количество вода, нужна на растението за нормалното съществуване при такива екстремни условия:
Остров Сокотра е последно убежище и за краставичето дърво (Dendrosicyos socotranum), което достига до височина 3 метра и е приспособено е да живее в условия на суша.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign