Пътешествие из каменната гора Лунан

Диви рододендрони и камелии растат в изобилие в субтропичния климат на югозападната китайска провинция Юнан. Столицата КунМинг е известна като Града на вечната пролет, а областта изобилства от ценни растителни и дървесни видове.
Но гората, разположена по плато на 120 км. югоизточно от КунМинг, не е известна със своите дървета. Тя е прочута с изумителните си варовикови колонии, издялани в причудливи форми от времето и от природните стихии.
Каменната гора Лунан на площ от 5 кв. км се състои от безброй колони с височина до 30 метра. Те приличат на снопове бамбук, на гигантски мечове, на птици и зверове, на огромни гъби и пагоди. Редица поколения в стремежа си да ги опишат са им дали странни названия: "Феникс, нагласящ перата си", "Наслоеният водопад", "Лъвската градинска беседка" и "Връх Лотосов цвят". Някои колони са скупчени на групи по стотина, други са относително самостоятелни. В тъмните кухини между стълбовете се срещат вирчета, пещери и криволичещи проходи с избуяла растителност. Проправени от местните жители пътеки се вият между вертикалните каменни стени и заедно с безкрайните кръстопътища, продиктувани от приумиците на скалната подредба, образуват лабиринт. На места има естествени или построени от хората мостчета и павилиони, от които човек добива усещането, че се намира в истинска градина с дървета.
Много скали са покрити с лишеи и мъхове и въпреки бедната почва и липсата на светлина в по-гъстата част на гората някои увивни растения успяват да оцелеят, като се закрепват по скалната повърхност, и оживяват пейзажа с червени и розови цветчета.
Преди милиони години фантастичната гора представлявала солиден варовиков блок. Движенията на земната кора го издигнали и образували леко наклонено плато, а варовикът се нацепил в мрежа от вертикални пукнатини. Водата от дъждовете и почвата, наситена с въглероден двуокис от изобилната растителност, започнала да действа като слаба киселина. Така първоначалните напуквания бързо се превърнали в огромни пукнатини. В сърцето на Каменната гора по-голямата част от стария варовиков блок вече е отмит от киселината, а от него са останали само островърхите, подобни на флейти скални колони.

Танцът на тигъра

A-Shi-Ma
Гората граничи с оризища, където фермерите използват биволи за оран. Обитателите на района край Каменната гора се наричат сани - малцинствен етнос в Китай. Ежегодно в края на юни те провеждат Фестивал на факлите с песни и танци, сред които е и "Танцът на тигъра". В него двама мъже се преобличат като тигъра, дебнещ берящи плодове жени, а други с вили гонят звяра.
Чжан Голао
Една от скалите в Каменната гора - А-Ши-Ма, е кръстена на едноименната хубавица от народността сани, отвлечена според легендата от богат земевладелец. Нейният любим А-Ха-И тръгнал да я спасява с помощта на магии, но А-Ши-Ма умряла и се превърнала в скала. И до днес тя все още очаква Ахаи да отиде при нея. Според фолклорните легенди Каменната гора е дело на Чжан Голао, един от 8-те безсмъртни герои на Китай. Веднъж пътувал из равнината и попаднал на влюбени двойки, които се ухажвали на открито. Учудил се защо младите нямат място, където да се усамотят. И накарал околните планини да разхвърлят каменни блокове наоколо, като се образувал лабиринт за тайни романтични срещи.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign