Химия на любовта: 4 Типа любовници

В продължение на 30 години Професор д-р Хелън Фишър от университета Rutgers в Ню Джърси, САЩ активно търси отговор на въпроса: "От какво зависи любовта?"

В резултат на дългогодишните си изследвания, тя достигнала до изводите, че влюбени хора зависят от съвкупността и взаимодействието на четири хормона: допамин, серотонин, тестостерон и естроген. За всеки модел поведение отговаря един от всички тези хормони, който доминира в организма и формира типа личност.


Допаминът отговаря за нашите психични и емоционални реакции и лидерски качества. Той се счита за хормонът на целеустремеността и концентрацията и се изработва от организма ни в началото на влюбеността, заставяйки ни да преследваме нашите цели, стремейки се да достигнем пълно владение.

Серотонинът
- това е хормонът на щастието, който помага на човек да съхрани позитивната си настройка. В предния дял на мозъка с участието на този хормон се активират области, които отговарят за процесите на опознаване. Основната функция на този хормон е да повдига положителните емоции, които се създават в кората на главния мозък. Ако в организма ни има недостатък на този хормон, това ни води към депресии.

Тестостеронът
- това е мъжкият полов хормон, който се изработва в надбъбречните жлези. Той присъства и в организма на жените, но в много по-малки количества, отколкото при мъжете. Тестостеронът се счита за хормон на половото влечение и при двата пола. Той отговаря за проявата на страстна любов в периода на половото съзряване.

Естрогенът
- това е женският полов хормон, който създава чувство на нежност. Мъжкият организъм също изработва естрогени, но в много по-ограничени количества. Този хормон носи отговорност за характерните особености на женския организъм: гърдите, фигурата и разпределението на подкожните мазнини.

4 Типа любовници

Както обяснява Хелън Фишър, любовта - това е съвкупност от реакциите между тези четири хормона. Отношенията между двама души зависят от количеството на преобладаващите в организма хормони. Съгласно тези зависимости, антроположкта разделя условно хората на четири типа любовници - изследователи, строители, ръководители и дипломати.

Изследователи

Хората, у които доминира допаминът, Фишър нарича изследователи. Те винаги търсят новото - както в отношенията си с другите, така и във всички останали сфери на живота. Изследователите са весели, чаровни и приятни за общуване, но също така склонни към непостоянство и изневери. На сълзите на половинката си реагират с "Е, какво толкова се е случило?!" И наистина си вярват. Какво пък толкова?


Ръководители


"Ръководителят" е плод на високите нива на тестостерона. Представителите на тази група хора са решителни, влизат с апломб във връзките си и искат много от своя партньор. Те предпочитат да говорят прямо и умеят да мислят стратегически, което им дава една крачка предимство в неизбежната борба за власт, която се разиграва в повечето връзки.

Строители

При повишени нива на серотонина имаме така наречените строители. Те обичат спокойствието и моногамията и са много верни. Стабилни хора, може би малко скучни, но идеални за дългосрочни отношения, които градят бавно и търпеливо цял живот.

Дипломати

Личностите с излишества от естроген са творчески и чувствителни натури. Те си създават отлични социални навици, обичат интелигентно и предпочитат за партньори цялостните личности, а не просто красивото лице и тяло. Фишър ги нарича "дипломатите". Те умеят да привлекат внимание към себе си и което е по-важно - да го задържат. Сред минусите им са склонността да таят в себе си негативните емоции, които по-късно избиват в увеличен мащаб и прекалената мнителност - особено що се отнася до мнението на другите към самите тях.

По думите на антрополога, успехът или провалът в любовните отношения зависи от това доколко доминиращите черти на нашата личност съвпадат с интересите на партньора.

А вие към кой тип спадате?

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign