Спете на тъмно

Винаги ли е полезна светлината? "Светлината оказва благотворно влияние върху човешката психика, - повтърждава водещият изследовател на проблемите със съня от Университета в щата Охайо, Лаура Фонкен.- Но постоянното въздействие на светлината, без да имаме възможност да го избегнем, подсилва депресивните симптоми."

Други учени от САЩ и Япония приведоха неопровержими доказателства за това, че постоянно включеното осветление е особено вредно за детския сън. Оказва се, че в нашия организъм има особени "часови" гени, които контролират процесът на смяна на бодърстване със сън и обратно. Сънят при светлина разстройва работата на тези гени.
Опитите се провели върху мишки, тъй като принципът на работа на техните "часови" гени е аналогичен на този на човешките. Експериментите показали, че спящите при включено осветление гризачи започнали да заспиват и да се събуждат по различно време. Именно гените провокирали разстройването на съня на мишките. Това не се случило с опитните животни, при които на всеки 12 часа включвали и изключвали светлината.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign