Човешкото тяло в 3 типа: Характеристики

Ако някой мъж Ви каже, че не харесва жени със стегнат бюст, изящни бедра и добре оформено дупе – прави се на интересен. Ако същият се хвали, че си пада по “пухкави мецани” – не търсете причината в подкожните мазнини, друго го привлича. Ако последният е Вашият мъж – здраво сте загазили. Все още вярваме, че в един прекрасен ден неговото мнение няма да ви вълнува и ще изглеждате, както си искате. Докато постигнете тази душевна хармония, заложете на телесното съвършенство. Каква тренировъчна програма да изберете? Какъв начин на хранене е най-подходящ за вас?
Всеки от нас има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Американският учен д-р Уилям Шелдън категоризира човешкото тяло в три различни типа (соматотип) – ектоморф, ендоморф и мезоморф. Малко са хората, които могат да се причислят напълно към някой от типовете, но винаги един е преобладаващ. За да откриете към кой соматотип принадлежи вашето тяло, надникнете в архива със снимки от детските и юношеските години. Тогава възрастта и начинът на живот все още не са били намесени.

ЕКТОМОРФ - строен и слаб, с дълги ръце и крака, и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Имат релефни тела, нисък процент подкожни мазнини и много бърз метаболизъм. Тренировка – не прекалено продължителна, а ориентирана към по-големи тежести, за да се стимулира максимално мускула. Кардио тренировките са излишни.
Хранене – яжте, трябват ви калории! При този тип тяло храненето е от основно значение за цялостното развитие на мускулатурата. Ако не ядете поне 4-5 пъти на ден и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна. Освен задължителният протеин, храненията трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят на тялото необходимата енергия.

ЕНДОМОРФ – с едри и силни кости, закръглени форми и висок процент подкожни мазнини. Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно постига релефна мускулатура. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми.
Тренировка – тук целта е да се забърза метаболизма на тялото, а това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не много големи тежести. Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се “омазните”. Хранене – често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни, съдържащи протеини и фибри. Пийте много вода!

МЕЗОМОРФ – с най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули – атлетични тела с природно голяма физическа сила, които бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Тренировка – тежка, с добра почивка. Този тип е склонен към претрениране, затова внимавайте с броя на сериите. Периодично включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини (ако имате такива).
Хранене – най-важно е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини.
Независимо какъв е вашият тип тяло, винаги има начин да постигнете целите си и желаната мускулатура. И стига сте гледали снимките! Вместо да потъвате в носталгия по перфектните си мерки в миналото, наблегнете на упражненията.;)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign