Трифон Зарезан – Празникът на виното и лозарите

wine5И до днес традиционният ден на лозарите и на виното – Трифон Зарезан, е сред най-обичаните у нас. Наричат го още Трифон Чипия или Трифонци. Празникът е в чест на Свети Трифон и се отбелязва от Българската православна църква на 1 Февруари по новия календар или на 14 Февруари по стар стил. Тогава именния си ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозка и др.
Празникът е включен към цикъла от три последователни дни, наречени Трифонци – 1 Февруари – Трифоновден, 2 Февруари – Сретение Господне и 3 Февруари – Свети Симеон.
Свети мъченик Трифон е роден около 225 година в град Апамия в известната винарска област Фригия, Мала Азия. Родителите му били дълбоко вярващи християни и възпитали сина си в любов към Бога. Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Едва 17-годише, той вече бил известен , след като успял да излекува дъщерята на император Гордиан от тежко душевно страдание. В знак на благодарност получил от него много дарове, но раздал всичко на бедните. Наследникът на Гордиан – Деций Траян, обаче бил непримирим враг на християнското учение и искал на всяка цена да го изкорени. Заповядал всички уважавани от обществото християни да бъдат изправени пред съд. Трифон не пожелал да се откаже от вярата си и загинал като мъченик.
Празникът, посветен на светеца лечител, се чества не само от лозарите, но и от градинарите, кръчмарите и соколарите. На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозите, знак, че наближава пролетта и се полага началото на новия сезон за всички земеделски дейности. От отрязаните пръчки се плетат венци, които мъжете слагат на калпаците и бъклицата с вино. Изричат се пожелания за здраве и берекет.
trifon1Най-напред с вино се поливат зарязаните клонки на лозите. Ритуалът продължава с избирането на ” цар на лозята”, след което всички сядат на обща трапеза. Започнал рано сутринта в лозята, празникът се пренася и в селото. Под звуците на гайди и тъпани шествието на лозарите спира пред всяка къща. Домакинята изнася вино, от което първо отпива царят, а след това и хората от свитата му.
На празничната трапеза се слагат кокошка, пълнена с ориз и булгур, прясна пита и вино. Според народното поверие колкото повече вино се изпие и пролее в този ден, толкова по-богата ще бъде реколтата. Смята се, че каквото е времето на 1 Февруари, такова ще бъде през целия месец. Хубавото време на този ден показва, че житото ще бъде в изобилие.
През следващите два дни се спазват някои забрани за предпазване от вълци. Жените не бива да режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не предат и не плетат. Не се слагат парчета хляб в храната на добитъка, не се чука сол около огъня, не се метат дворовете и не се хвърля сметта.

Идея за празнична вечеря по случай Трифон Зарезан

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign