Уморените очи: Как да ги предпазим и облекчим

Изкуствената светлина, екраните на монитора, на телевизора или на мобилния телефон - те ежедневно натоварват и уморяват очите ни. Последствията са: зачервени, сухи очи, които парят и дори страдате от силно главоболие. Ето как можем да постигнем значителен зрителен комфорт.

Активирайте кръвообращението


За да улесните притока на кръв в околоочния контур, правете следния масаж:
Сложете показалците върху вътрешните ъгълчета на очите. Плъзнете ги по горните клепачи до външната сгъвка, след което ги качете нагоре към извивката на веждите. Оттам отново плъзнете пръстите към вътрешния ъгъл на окото. Извършете движението три пъти, като деликатно притискате.
Друга хитринка, с която можете да успокоите уморените очи, е разтриването с бучка лед под окото. Предварително я обвийте в мека марля. Можете да положите върху клепачите намокрени торбички с чай, които сте охладили в камерата на хладилника. За да е красив и свеж погледът Ви, намалете цигарите и консумацията на алкохол.

Позиционирайте се добре


Ако гледате телевизия, не заставайте твърде близо до екрана на телевизора. Включете осветлението в стаята, дори и малка ламзпа, за да не се уморяват очите Ви. При работа с компютър, не го слагайте в близост до процореца, а перпендикулярно на източника на светлина. Ако е невъзможно да позиционирте по този начин работното място, то пуснете щорите и завесите, за да премахнете отражението. Не забравяйте да почиствате редовно екрана, за да увеличите видимостта. По-добре е да уголемите буквите, отколкото да намалите разстоянието между Вас и компютъра.

Почивайте редовно


Цял ден окото действа като автофокус.Той се настройва автоматично към екрана. Но това постоянно съсредоточаване е уморително за очите, най-вече в края на деня. Порати това правете кратки почивки, като си затваряте очите или гледате за няколко секунди в една точка.
Ако работите цял ден на компютър, то на всеки час спирайте по 5 минути и отвърнете поглед от екрана. Мигайте, защото това движение е полезно за очните мускули. То активира слъзните канали, които овлажняват окото. Работата пред екрана намалява миганията и изсушава роговицата на окото. Използвайте и специалните капки, особено ако очите Ви са чувствителни или в помещението има климатик.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign