1 Април - Ден на хумора и шегата

Днес е 1 Април...
    * Ден на шегата
    * Начало на Седмицата на гората (1 април — 7 април)
    * Международен ден на птиците
    * Иран — Ден на Ислямската република (национален празник, 1979 г.)
    * Кипър — Национален празник
    * Малта — Ден на свободата
    * Сан Марино — Национален празник
    * Тайланд — Ден на държавната служба (1979 г.)
    * ЮАР — Ден на семействотоМнозина обичат да се пошегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. Такава поне е традицията, а дали е така... Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Има и една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1 април. Знае ли човек? Но както винаги, българската традиция е по-особена. Освен, че си имаме музей на хумора и сатирата в Габрово, град избран по-скоро за вицовете, свързани уж с прословутото сметкаджийство на габровци, но вероятно най-много със самоиронията им. Е, имат си и побратим в Шотландия, Абърдийн, но е известен е прословутия хумор на Острова, който народите кой знае защо приписват на англичаните главно, а не на събратята им шотландците. В древността първи април отбелязвали само ирландците, явно цялата тази щуротия идва от онази европейска част, която винаги иска да е различна. По нашенските места пък дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина "ще се хванат", когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, за "зелен хайвер", но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж". Бихме допълнили – дори и когато съвсем не ни е весело.

Денят на смеха в различните страни носи свой национален колорит, присъщ за всяка страна. Във Франция този обичай, предимно градски, наричали "априлска риба". Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще. И не са сгрешили. Традицията е още жива.

В Англия от невинното "рибно" развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: "Априлски глупак!" Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април".

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора, без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда - предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор.

Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадяли. Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определениене за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.

Освен всеизвестния ден на шегата и лъжата, на 1 Април са се случили следните важни, световни събития:

    * 527 г. — Начело на Византия застава Юстиниан I
    * 1572 г. — Група протестантски пирати превзема град Брийле.
    * 1579 г. — Основан е университета във Вилнюс.
    * 1778 г. — Бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полък създава знака на долара.
    * 1803 г. — Френското правителство забранява да се дават имена на деца, които ги няма в календара.
    * 1808 г. — Император Александър I провъзгласява присъединяването на Финландия към Русия.
    * 1826 г. — Патентован е двигателят с вътрешно горене.
    * 1875 г. — Лондонският вестник Таймс първи започва да печата всекидневна метеорологична информация.
    * 1889 г. — В Чикаго се появява на пазара първата миеща машина, изобретена от Джозефин Кокрейн.
    * 1890 г. — В САЩ белгийският емигрант Шарл Ван Депол получава патент за първия тролейбус.
    * 1891 г. — Художникът Пол Гоген отплавал за Таити.
    * 1906 г. — Подписана е Международна конвенция за защита на птиците.
    * 1916 г. — В България се въвежда Григорианския календар и датата не съществува в календара от тази година.
    * 1918 г. — Първата Световна Война: Създадени са Кралските Военновъздушни сили като амалгама от Кралския летателен корпус (Royal Flying Corps) и Кралската флотска въздухоплавателна служба (Royal Naval Air Service).
    * 1933 г. — Немският крайцер Адмирал Шеер е спуснат на вода.
    * 1937 г. — Бирма (днес Мианмар) се отделя от Индия.
    * 1939 г. — Пада Втората испанска република.
    * 1940 г. — В Ню Джърси е проведена първата демонстрация на електронен микроскоп.
    * 1946 г. — Във Варна е създаден Държавен симфоничен оркестър.
    * 1947 г. — В София е основан Съюз на българските композитори — творческа организация на композитори и музиковеди
    * 1948 г. — Студената война: Започва блокадата на Берлин, след като контролираното от Съветския съюз правителство на Източна Германия, предприема проверки на пътния и жп трафик със Западен Берлин.
    * 1959 г. — Създадена е Българска национална филмотека (първоначално името ѝ е Държавен филмов архив).
    * 1960 г. — САЩ пускат в космоса първия в света метеорологичен изкуствен спътник.
    * 1966 г. — В Сенегал е открит първият в света фестивал на африканското изкуство.
    * 1976 г. — Стив Джобс и Стийв Возняк основават Apple Computer, Inc.
    * 1979 г. — Иран е провъзгласен за ислямска република.
    * 1987 г. — Американецът Стивън Нюмън завършва за 4 години първата околосветска пеша обиколка (36 200 км, посетени 20 страни на пет континента).
    * 1997 г. — Кометата Хейл-Боп преминава през перихелий.
    * 1998 г. — На публичен търг в Лондон цигулка Страдивариус е продадена за 1 526 000 долара — световен рекорд за цена на музикален инструмент.
    * 2006 г. — Основана е официално Агенцията за борба с тежката организирана престъпност.
    * 2009 г. — Хърватия и Албания стават членове на НАТО.
 

Източници: БГНЕС , bg.wikipedia.org и actualno.com

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign