Нарушенията в биологичния часовник рушат Вашето здраве

Група учени от университетите на Кеймбридж и Единбург, ръководени от Андрю Милър, изследвали механизма на биологичния часовник и направили заключения, че ако той се опознае основно, можем да се справим с болестите, които са свързани с работата на смени. Сред тях са рак, депресия, диабет, различни психични и умствени увреждания.
В рамките на това проучване, биолозите от Кеймбридж установили, че биологичният часовник работи дори и в еритроцитите /червените кръвни телца/. Със своето откритие кеймбриджките биолози опровергаха предишни твърдения на учени, че биологичните ритми се регулират от гените и са свързани с ДНК. За разлика от много други клетки, именно в еритроцитите няма ДНК. "Сега знаем, че биологичният часовник присъства във всяка наша клетка", подчертават авторите на изследването.

Сънят и много други функции на организма са подчинени на биологичните ритми: повишаване и понижаване на кръвното налягане, освобождаването на калий и натрии от бъбреците, потенето на дланите, температурата на тялото, която нощем е с един градус по-ниска от тази през деня. Нарушенията на механизма на действие на биологичния часовник оказват негативно влияние върху физическото състояние на организма ни.
Далечните полети със самолет показват, че пътниците, които пресичат няколко часови пояса, изпитват чувство на отпадналост и дискофорт. Във връзка с тази десинхронизация в организма се формира не един, а няколко биологични часовника. Това несъответствие във функциите води до повишаване умората в организма.
Година назад учени установили, че случаите на заболявания на рак на гърдата при жените и рак на простата при мъжете са повече при хората, които работят нощни смени. Оказва се, че именно през нощта се изработва хормонът мелатонин, който потиска развитието на ракови клетки. Хората, които работят, вместо да спят по това време на денонощието, получават смущеня в производството на този хормон и са предразположени към онкологични заболявания.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign