Фондю: Швейцарско гостоприемство

Фондю е една от малкото национални швейцарски рецепти. В зимните вечери, в алпийските къщи, преди векове хората се събирали на обща трапеза и се гощавали с прости ястия. Не се знае кой и кога се е сетил да загрее в тенджерка малко вино, да разтопи в него сирене и да вкуси от тази смес с късчета хляб. Така се ражда класическото сирно фондю. Да си топнеш заедно със стърапезниците си от общия съд, поставен над спиртниче или свещ, е обикновено, но много задушевно преживяване.


В страна, в която хората се гощават с фондю, не може да има война, твърдят швейцарците. Това семпло ястие създава приятелска атмосфера, а придружено с чаша вино добавя и едно интимно, весело настроение. С годините съдовете за фондю се усъвършенстват, рецептите - също. Освен класическото сирно фондю "Нюшател", се появяват месни и рибни на основата на разтопено масло или бульони и шоколадови - истински десертни изкушения. Принципът е един и същ - на свещ или на спиртник (в зависимост от вида на фондюто) се прави сосът, а в него се топят късчета хляб или тънки късчета телешко или пилешко месо, риба. В разтопения шоколад пък се слагат малки резенчета плодове или хапки от сладък кекс. И все пак, класиката в жанра е сирното фондю. Във Франция го правят на основата на камамбер и го допълват с калвадос, в Италия - с моцарела и пармезан, В Холандия - със сирене гауда. В съда често добавят нарязани гъби, малко вино или ликьор. Фондюто е за гастрономи с фантазия, готови да експериментират с вкусовете. Двете неизменни неща са приборът за фондю и добрата компания.Класическо сирно фондю

Със скилидка чесън, разрязана на две, намазвате стените на съда. Наливате чаша и половина сухо бяло вино и нагрявате. Преди да кипне, на малки късчета последователно слагате сиренето (200 г грюйер и 200 г ементал). Разбърквайте непрекъснато, за да се топи равномерно. Огънят трябва да е слаб. Разтваряте 2 с.л. брашно в 2 с.л. лимонов сок и сипвате в съда. Така сиренето няма да се втвърди през следващите няколко часа. Можете да подправите с черен пипер и настъргано индийско орехче. Сервирате с хляб, плодове и вино.

Забележка: Сиренето може да бъде избрано по Ваш вкус. Ементал, грюер, камамбер, моцарела, пармезан и още един безкраен списък от сирена.Шоколадово фондю


Загрявате в съда около 100 г сладка течна сметана и добавяте нарязания на малки късчета шоколад(около 300 г). Разбърквате постоянно, докато се получи гъста смес. Непосредствено преди хапването, наливате 20 г коняк. Шоколадовото фондю се сервира с пресни, нарязани плодове - ябълки, круши, праскови или с хапки от кекс. Нанизвате парченца от тях на виличката, топвате в шоколада и потъвате в магията.Съдове за фондю - те са разнообразни. Пазарът е богат и може да избирате - от иноксови до керамични. Дизайните са различни и може да подберете подходящия за Вашия интериор.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign