Лазурният бряг (Côte d'Azur): вълнуващата Френска Ривиера

Кот д'Азур (Côte d'Azur) или Френска Ривиера - другото име, с което е известна, е едно от най-вълнуващите места в света. Намира се на южния средиземноморски бряг на Франция. Няма официална граница, но обикновено се смята, че започва от Тулон на запад и стига до град Мантон на италианската граница.
 Лазурният бряг - другото име, с което е известна Ривиерата, се дължи на книгата "Лазурният бряг" на писателя Стефан Лиежар.

Тук има по нещо за всеки, независимо от възрастта. Благодарение на средиземноморския климат, галещото слънце, интересния нощен живот и великолепните плажове, това място е истинско райско кътче! Крайбрежието е едно от първите съвременни курорти. Добива своята популярност още през ранния 19-ти век, когато богати аристократи от цяла Европа, както и кралски особи започнали да пристигат по тези места. Кралица Виктория всяка година посещавала френския бряг и така дала начало на една традиция, останала и до днес, превръщайки Ривиерата в най-популярния сред богаташите курорт.

През първата половина на 20 век средиземноморското крайбрежие става все по-посещавано от артисти, писатели и холивудски знаменитости. Известни личности като Елтън Джон и Бриджит Бардо имат имения в региона. Филмът от 1964 г. - "Полицаят от Сен Тропе", чието действие се развива на Френската Ривиера допълнително допринася за популярността на курорта.

Днес, през 21 век, нещата не са се променили... Почивката на луксозна яхта, 'лениво'  поклащаща се сред кристално чистите води,  е въпрос на престиж. Тук се намират едни от най-скъпите и луксозни вили, хотели, ресторанти и не на последно място яхти, акустирали величествено на френското пристанище.
Официално чужденците на Кот д'Азур наброяват около 84 хиляди души, 'събрани' от 163 националности.

Известните Марсилия, Тулон, Сен Тропе, Кан, Ница, Кралство Монако и Ментон, заедно с десетки по-непопулярни, но също толкова красиви градчета, формират световно-известната Френска Ривиера.

Най-големият град и столица на Лазурния бряг е Ница с население от около 347 000 жители. Градът играе важна роля като туристически център на Средиземноморието. Разположен е в "Залива на ангелите", заобиколен от приморските Алпи, които го защитават от студените ветрове. Луксът тук е очевиден на всяка крачка.
Ница разполага с 18 музея и галерии, а от 1873 г., между 13 и 25 февруари се провежда знаменитият карнавал и парад на цветята, който се посещава от над 1.2 милиона зрители.

Марсилия има население от около 820 900 души и е вторият по големина град на френското крайбрежие. С най-голямото пристанище на Франция и като цяло на Средиземно море неговите функции са предимно търговски. На около миля от града се намира и легендарният замък Иф.

 Ментон, почти на границата с Италия, е поредният очарователен град на Лазурния бряг. Разположен на 19 км североизточно от Ница, морският курорт носи титлата "Перлата на Франция" . Населението му е около 28 683 жители. Плажовете му са по-каменисти, но за сметка на това морската вода е още по-бистра и прозрачна.

Монако е кралство, което попада в границите на Лазурния бряг и е втората най-малка независима страна в света след Ватикана. Най-гъсто населеният град-държава на Земята с население от 32 410 души, на площ от 1,95 кв.км. е едно от най-богатите и изискани места в света. "Лъскавият" град е комплекс от луксозни хотели, ресторанти, казина, бутици...

Сен Тропе, добил световна популярност покрай комедиите с Луи дьо Фюнес за легендарните местни полицаии, е малко курортно градче - любима дестинация на много богаташи и знаменитости. Населението му е 5 640 жители.

Тулон е важен център за военно-морските сили на Франция, тъй като тук се намира голямо военно пристанище. Градът  разполага и с не по-малък яхтен док, живописна природа и тесни улички с очарователни кафенета и приятни ресторантчета. Населението му е около 170 041 души.
Почитателите на изкуството биха били щастливи да се разходят из многобройните музеи на Тулон.

Кан е много известен, особено сред киноманиаците. Всяка година през май месец се провежда знаменитият филмов фестивал, на който се връчват едни от най-значимите награди в индустрията - „Златна палма”. Тук буквално гъмжи от известни личности и кралски особи.
 
Разказите за тази красива средиземноморска перла са увлекателни, но няма по-хубаво нещо от това сами да се докоснете до нея. Предлагаме Ви една виртуална разходка из 'скъпоценните камъни' на Лазурния бряг.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign