Фейсбилдинг - естественото подмладяване

Лицето е нашата визитна картичка. Красивите черти, еластичната, сияйна кожа говорят не само за Вашата привлекателност, но и за загрижеността за собственото Ви здраве. За огромно съжаление негативните външни въздействия и възрастовите изменения оставят своя отпечатък именно върху лицето. Неравномерната работа на лицевите мускули способства и преждевременната поява на бръчки. Съществуват няколко начина да се справите с тези неприятни последствия: от козметични процедури до пластични операции. Но днес се практикува много "по-щадящ" способ с невероятен ефект, наречен фейсбилдинг (face - lice; building - строеж). Това е специално разработен комплекс от упражнения за тренировка на лицевите мускули. Първоначално фейсбилдингът е използван в логопедията и при лечение на парализа на лицевите мускули. Днес той се разглежда като отделно направление с благоприятен козметичен ефект, подобряващ здравия вид на лицето. При стриктно спазване правилата на изпълнение на тези упражнения можете да постигнете удивителни резултати - кожата на лицето става много по-стегната, бръчиците се изглаждат, коригира се овала на лицето. Разбира се, ефект може да забележите само при редовни, ежедневни занимания, изпълнявайки системата от упражнения по 15 минути сутрин и вечер. При лицевата гимнастика се подобрява кръвообращението, което позволява на клетките да получават повече кислород и питателни вещества, в резултат кожата се пречиства и се увеличава способността ѝ да съхранява влагата. По този начин кожата се подмладява отвътре, а тенът и общото състояние на лицето се подобрява. Ако сте сериозни и тренирате лицевите мускули системно ще забележите благоприятна промяна и в областта на назолабиалните гънки, бузите и отстраняване на мимическите бръчки. Фейсбилдингът може да се съчетае и с масаж на лицето, само трябва да запомните, че гимнастиката се изпълнява без никакъв крем - с чиста кожа.

Съществуват няколко авторски методики на фейсбилдинг (например комплексът от упражнения на немския хирург Рейнхолд Бенц и аеробиката на Керъл Маджио - ето и официалният youtube канал на Керъл http://www.youtube.com/user/CaroleMaggio), които се използват в квалифицирани центрове под ръководството на опитен треньор. По правило се провеждат групови занятия, фокусирани върху правилното изпълнение на упражненията и отстраняването на дефекти в конкретните области.

Ето и някои от упражненията:

1. Укрепване на мускулите на шията. Легнете на ръба на леглото и отпуснете надолу главата. Повдигнете главата до гърдите и бавно отпускайте назад. С усилие помръднете долната си устна надолу (не ъгълчетата на устата!) така че да откриете долните зъби.
При правилно изпълнение на упражненията, мускулите на шията трябва да се напрягат.

2. Напрегнете мускулите на челото, повдигайки веждите нагоре. За да предотвратите появата на бръчки, притиснете към челото пръстите си, паралелно на веждите.

3. Средните пръсти поставете между веждите, а показалците върху външните ъгълчета на очите. Свийте вежди, притворете очи.

4. Със затворени очи "гледайте" надясно, наляво, нагоре и надолу. Тренирайте до тогава, докато спрете да усещате напрежение.

5. След като овладеете предното упражнение, прокарайте "поглед" от тавана до пода и обратно. Почувствайте напрежение. Отпуснете.

6. Следващото упражнение можете да правите няколко пъти на ден самостоятелно, отделно от останалия комплекс, тъй като то не само поддържа мускулите в тонус, но и отлично отмаря очите. И така... гърбът е изправен, главата също, без да е наклонена напред или встрани. Отваряте устата колкото се може по-широко, поглеждате нагоре, сякаш разглеждате тавана и мигате често в продължение на 30 секунди.

7. Упражнения за гъвкавост на бузите.
Лицето е отпуснато, устните са затворени, но не свити. С възглавничките на средните пръсти притискате ъгълчетата на устата (по-силно отколкото на челото или върху очите, тъй като и кожата тук е по-еластична и плътна). Опъвате устните (като за целувка) и звучно засмуквате въздух. При действието не махате пръстите от ъгълчетата на устата.

8. Устните са плътно затворени, но не свити. Дълбоко вдишвате през носа и силно издувате бузите. Издишате отначало постепенно, след това на пресекулки. По време на упражнението устните не трябва дори лекичко да се отварят.

9. Вдишайте през носа и задръжте дъха си за 4-5 секунди. Пръстите отново притискат ъгълчетата на устните. Издишайте така все едно искате да надуете нещо.

10. Вратът е изправен, не отпускате главата. Напрегнете силно мускулите и започнете да изтегляте напред долната челюст. Изтеглете я колкото можете по-напред и я раздвижете надясно и наляво. По време на упражнението държите главата и врата изправени като се стараете да не ги накланяте.

11. Обхванете с длани бузите си по такъв начин, че издатинките под кутретата да се намират точно върху ъгълчетата на устата Ви. Пръстите са отпуснати и лежат върху лицето. Без да премахвате дланите си започнете се усмихвате колкото можете по-широко. Не отваряйте устните си и се опитайте да преодолеете значителното съпротивление.

12. Устните са затворени. Двата показалеца сложете върху назолабиалните гънки (от страничната част на ноздрите до брадичката) и притиснете. След това се опитайте колкото можете по-плътно да притиснете устните си към венците и зъбите. По време на упражнението не премахвайте показалците от назолабиалните гънки.

13. Упражнения против двойна брадичка.
Стиснете зъби и силно притиснете езика към долните зъби. Повторете 8-10 пъти. Можете да направите и следното: сложете юмруци под брадичката си и след това, опитвайки се преодолеете съпротивлението на ръцете си, отворете уста.

Изпълнението на тези прости упражнения тренира всички лицеви мускули, поддържа кожата на лицето в тонус и Ви зарежда с положителна енергия всеки ден. Резултатът е видим!
* Можете да изпълнявате някои от упражненията срещу огледало като не спирате да мислите за позитивния ефект от тренировката.

* Mожете да закупите програмите за фейсбилдинг на Рейнхолд Бенц и Керън Маджио от amazon.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign