Jardin Majorelle - Чудото на Маракеш

Прекарате ли няколко дена в Маракеш, шумът и глъчката на този марокански град вече дори няма да Ви правят впечатление. Така че, когато се озовете пред градината "Мажорел", тишината и покоят наоколо може и да Ви стреснат :) Високите стени, издигащи се пред Вас напомнят малко на затвор, не и на парк. Но зад този зид лудостта на забързания град отстъпва място на гъста гора от кактуси, сред която чакълени пътеки се извиват като танцуващите кобри на площада в Маракеш. От двете страни на пътеките през няколко крачки са поставени керамични саксии и делви с различни благоуханни растения - жасмин, бугенвилии, орлов нокът... Над тях пък се извиват стъблата на полюшващи се от лекия вятър бананови палми. Сред обилната растителност наоколо се виждат и няколко басейна с лотоси и водни лилии по повърхността. Във водата, между цветовете на лилиите, плуват златни рибки, чиито оранжеви люспи контрастират на тъмносиния фон на басейна.
Подсилен от лъчите на мароканското слънце, тъмносиният цвят доминира в цялата градина. Освен облицовката на басейните, в тъмносиньо са оцветени много от вазите, саксиите и всякакви други архитектурни детайли. В спиращо дъха кобалтово е и единствената сграда в градината, построена в стил ар деко, която се намира близо до входа. В нея навремето се е помещавало ателието на художника Жак Мажорел, създателя на този парк. Контрастът между синия цвят на фасадата и огромните зелени кактуси наоколо е завладяващ.
Докате разглеждате чудноватата сграда ще усетите как потъвате в специфичния ѝ син цвят. Мозайките, кованите фенери, които се поклащат от вятъра, плетениците по решетките на прозорците и яркожълтите саксии на къщата ще развихрят ориенталските Ви фантазии...
Унесени от аромата на жасмин, магнолия и розмарин из въздуха, може да загубите представа за времето и да се сепнете едва, когато слънцето вече е паднало ниско и игривите сенки на кактуси и палми са обгърнали фасадата на сградата подобно на пълзящите асми, разпрострели се над оградата на парка. Във всяка част на деня градината "Мажорел" изглежда различно, а цветовите контрасти и играта на светлината правят невъзможно въображението да възприеме наведнъж всичките ѝ форми и настроения на фона на мароканското слънце. Затова, ако имате възможност, елате тук още няколко пъти - по различно време. Ще се убедите как всеки път ще Ви обзема чувството, че преди това изобщо не сте били в това късче от вълшебен оазис, в което цветовете и растителното богатство сякаш Ви пренасят в царството на "1001 нощ" .
Градината "Мажорел" е построена от френския художник Жак Мажорел (1886-1962г.) през 20-те години на миналия век, когато "колониализъм" все още е добра дума. Мажорел идва за първи път в Маракеш през 1919г. и остава тук почти до края на живота си. Докато за повечето европейци от онова време Маракеш е място, където през студените зимни месеци човек може да избяга от студа на Стария континент, за Мажорел този град се превръща в съдба и вдъхновение. Той купува голямо парче земя тук и през 1924г. започва изграждането на огромен парк с екзотични растения, който скоро го превръща в един от най-големите колекционери на растителни видове за времето си. Същевременно Мажорел не спира да рисува платна. Между 1945 и 1962г. той обикаля и рисува из различни места в Африка - Судан, Гвинея, Кот д-Ивоар, Нигер и Сенегал. Прави и плакати, рекламиращи туризма в Мароко, участва в украсяването на петзвездния в момента хотел "Мамоиня" в Маракеш. Но след всяко от дългите си бродения из африканския континент Мажорел винаги се връща в своя малък рай. От 1947г. паркът е отворен за посетители. Пътна злополука принуждава Мажорел да се върне във Франция през 1962г., където умира скоро след това. След смъртта му градината и студиото на художника са напълно изоставени години наред. Едва през 1980г. прочутите френски модни дизайнери Ив Сен Лоран и Пиер Берже купуват целия имот, влагат огромни средства за реставрация и паркът отново оживява. За да обезпечат финансово градината "Мажорел", Ив Сен Лоран и Пиер Берже създават специална фондация, която има за цел да подпомага проектите, свързани с опазването на растителните видове тук. Благодарение на това в момента в градината "Мажорел" има над 300 растителни вида, внесени от пет континента, някои от които са ботаническа рядкост. За поддръжката на басейните, фонтаните и растенията в парка пък ежедневно се грижат двайсет градинари. По идея на Ив Сен Лоран в бившето студио на художника Мажорел е създаден Музей на ислямското изкуство. В него са подредени както платна и фотографии на самия художник от странстванията му из Мароко, така и богата колекция от старинни произведения на изкуството от всички краища на Мароко - килими, накити, керамика, дърворезбовани врати от XVII-XVIII век.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign