Хомеопатия и цветотерапия срещу гинекологични проблеми

Голямата популярност на хомеопатията по света се дължи на нейната ефикасност и пълна липса на токсичност. Тя стимулира имунната система и подтиква организма сам да се справи със заболяването.

Цветотерапията, като метод за подобряване на психо-емоционалното състояние на жената, може да окаже незаменима подкрепа в периодите на “преход” – пубертет, бременност и климакс. Цветовете на д-р Бах могат да повлияят различни отрицателни емоции и негативни нагласи, съпътстващи промяната в хормоналния статус на жената като  безсънието, промените в апетита и в настроението, меланхолията, страха от първата менструация или от менопаузата, стреса в офиса и т.н.

Още в началото на миналия век д-р Едуард Бах е забелязал, че хомеопатията и цветотерапията взаимно потенцират своето действие.

Ето какви са възможностите на хомеопатията при най-честите АГ-проблеми:

Хронични инфекции

Острите инфекции(аднексити, метрити) налагат класическо алопатично лечение (антибиотици, НСПВ и др.), а хомеопатичните медикаменти могат да играят допълваща роля за по-бързо облекчаване на симптомите. Хомеопатията излиза на преден план при рецидивиращите и хронични полови инфекции, където оказва дълбоко въздействие в/у индивидуалния терен на болните( термин в хомеопатията, който представлява съвкупност от наследения фенотип и личната реактивност на организма).

Генитален херпес

Хомеопатичното лечение разрежда до минимум рецидивите и облекчава болката, сърбежа и паренето по време на остро състояние. Вагинална кандидоза Хомеопатичното лечение дава отлични резултати, т.к. повлиява предразположението на организма към това заболяване и стимулира имунната с-ма.

Предменструален синдром

ПМС засяга около 40% от жените. Алопатичната терапия, изхождаща от относителната хиперестрогенемия, вследствие ниското ниво на прогестерон, се основава на прогестинови средства, които често са ефикасни, но имат редица странични ефекти. Хомеопатичното лечение е не само безвредно, но и трайно и сигурно повлиява болките в корема и таза, болките и подуването на гърдите, нестабилното настроение, венозните смущения, акнето и т.н.

Дисменорея

Хомеопатията е безпомощна при първичните органични дисменореи(дистрофии), но е изключително ефективна за функционалните , които са и най-чести.

Фибромиом на матката

Хомеопатия не може да се предписва при големи , при силно кървящи и при силно склерозирали фиброми. Основната й индикация е леко увеличена по обем фиброматозна матка у 40-годишна жена, както и матка с няколко миомни възела. В тези случаи Х.лечение спира еволюцията на фиброма, ограничава мено-метрорагията и позволява на пациентката по-леко да навлезе в менопаузата, когато се осъществява окончателната инволюция на миоматозата.

Бременност, раждане и кърмене

В първия триместър Х. Може да помогне срещу гаденето и повръщането.По-късно с други медикаменти може да се подобри кожната еластичност, за да не се образуват стрии. Различни медикаменти могат да усигурят по-бързо разкритие, по-безболезнено раждане, възстановяване на тъканите след раждане, могат да увеличат или да намалят количеството на кърмата, да облекчат следродова депресия, да профилактират заплашващ мастит, рагади по гръдните зърна, костно-ставни болки и травматично-паретично обусловена инконтиненция след раждане.

Източник: www.hospital.bg

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign