Барселонският парк-лабиринт д'Орта

Парк-лабиринтът д'Орта е историческа градина, намираща се в област Horta-Guinardó, Барселона. Това е най-старият парк в града и е поместен в червената книга. Разположен е близо до хълма Collserola, практически съвсем близо до града, на мястото на бивше имение, принадлежало на семейство Desvalls.
Структурно паркът е разделен на две градини: едната е от XVIII век в неоклассически стил, а другата от XIXв. в романтичен стил. Общата площ на зеления рай заема 9,1 хектара.

Историята на парка започва през 1791г., когато маркиз Joan Antoni Desvalls i d'Ardena, собственик на мястото, създава дизайн на неокласическа гардина, работейки в сътрудничество с италианския архитект Domenico Bagutti. Изпълнението на проекта е извършено под вещото ръководство на Jaume и Andreu Valls, както и на френския градинар Joseph Delvalet.
В средата на XIXв. паркът е бил разширен, като за тази цел потомците на маркиза са поканили Elies Rogent. Последната промяна в проекта е била изграждането на канал, който е бил завършен през 1853г. и свързва горната и средната тераси на парка.

През 1967г. семейство Desvalls прехвърля парка на градските власти на Барселона. През 1971г. красивото кътче е отворено за публични посещения.

Паркът е претърпял сравнително мащабна реставрация през 1994г., която е била финансирана от Европейския съюз.

Зеленият лабиринт е създаден през 1972г. Явява се централен елемент в парка, размерите му са 45 х 48 метра.

Дължината на кипарисовите стени е 750м, а височината им 2,5м. Входът към лабиринта се намира в неговия юго-западен ъгъл и е под формата на китна арка.

Лабиринтът се 'охранява' от мраморните фигури на Ариадна, Тезей и Ерос.

В пределите на парка се намира и бившият дворец на семейство Desvalls, издържан в неоготически и неоарабски стил.

Множество скулптури, изобразяващи мотиви от древногръцката митология са 'разпръснати' на територията на парка.

Парк-лабиринтът д'Орта се състои от три тераси:

Най-ниската, където се намира и самият лабиринт:

Средната, намираща се над лабиринта има два павилиона в италиански стил с тоскански колони и статуи на Даная и Ариадна.

Най-горната е с павилион, посветен на деветте музи, зад който можете да видите естествен малък водопад.

Средната и горна тераси са разделени от "Романтичния канал" от едната страна, на който се намира "Островът на любовта".comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign