Въздействието на интериора върху психиката

Всички знаете, че цветовете влияят върху психиката и физическото състояние на човека, точно както и различните форми. Този факт е отдавна известен и дизайнерите го прилагат при оформлението на интериора. Важно е обаче, обзавеждането в дома да е правилно подбрано, така че да действа благотворно на живущите в него, в противен случай негативното влияние на неудачно избраните цветове и форми може да доведе до редица неприятни емоции, а в някои случаи дори и до заболявания.
Знаете ли, например, че жълтите стени предизвикват у човека постоянна жажда, а червеното в съчетание с бяло способства за отделянето на големи количества стомашен сок? Тези цветови съчетания са лош избор за спалнята или гостната, но са удачни за кухнята, особено ако имате злояди хора вкъщи :) Ако не желаете да боядисате стените в тези краски, можете да ги изберете за покривката или тапицерията на столовете / трапезния диван.
Много предмети отдавна са станали традиционни, именно заради тяхното влияние върху психиката. Например, в антрето е прието да има огледало. Това е своеобразно приветствие към влизащия - илюзия, че някой го посреща и способства за благоприятното възприятие на жилището като цяло. В същото време, прозорците или имитацията на прозорци в коридора (антрето) веднага биха предизвикали желание да напуснете помещението.
Между другото, учени-физици са доказали, че множеството огледала, разположени под определен ъгъл в стая, предизвикват у човек чувството на панически страх и необяснимо безпокойство. Негативно влияние оказват и помещенията, в които тъмнолилавият цвят е в изобилие. По същия начин се отразява и асиметрията в интериора, особено ако тя е прекалено изразена и натрапчива. Невъзможно е да се отпуснеш и релаксираш в подобна стая - подсъзнателно изниква усещането, че тя всеки момент ще рухне - липсват устойчивост, безопасност, хармония и комфорт.
Синият цвят ще Ви дари с чувство на стабилност и надеждност, но заедно с това ще предизвика и усещане за неподвижност, пасивност, липса на динамика. Затова е добре сините нюанси да се използват в спалнята, но не са удачни за помещения, в които семейството прекарва по-дълго време.
За да стимулирате работоспособността, бодростта и оптимизма, общителността и умствената енергия, използвайте оранжевия цвят, но не забравяйте, че прекалената наситеност на оранжеви предмети в интериора предизвиква излишна динамика и суета.
Охрата е един от нюансите, които се приемат най-добре. Нежните оттенъци даряват с усещане за спокойствие, сърдечност и способстват концентрацията.
Специалистите съветват да поставите жълти цветя върху бюрото или в работното помещение, ако искате да стимулирате умствената дейност или да засилите творческия процес. Те ще повишат способността Ви да анализирате по-трезво и бързо, а така също и да запомняте по-лесно различна информация. Допълнителният плюс на цветята с жълти цветове е, че приповдигат настроението.
За сметка на това, обаче, ако поставите картина с жълто-зелени елементи над бюрото, това може да предизвика проблеми с паметта.

Съветите на експертите:

1. Когато избирате мебелите за обзавеждането на дома си, не се ръководете само от тяхната функционалност или цена. Пипнете повърхността им - какво усещане предизвиква тя у Вас? Съсредоточете се върху цвета им за няколко минути, после затворете очи - какво чувство изпитахте?

2. Не 'затваряйте' прозорците с тежки завеси или щори, предпочитайте естествените материали и по-фините тъкани.

3. Комбинирайте максимум 5 цвята в интериора. Единият от тях задължително трябва да е основен, останалите - допълнителни.

4. Ако мебелите от стъкло и метал Ви харесват, не прекалявайте с тях. Една вещ е достатъчна. Прекаленото натрупване на 'студени' предмети в интериора носят усещане за дискомфорт.

5. Бъдете внимателни с комбинацията - бяло и черно. Безспорно това цветово съчетание изглежда много елегантно, но дългият престой в помещения, обзаведени изцяло в тази гама предизвиква чувство на безпокойство.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign