Обзавеждане в 'азиатски' стил

Обзавеждането в източен стил не излиза от мода вече няколко години - екзотиката и изтънчеността на Изтока покориха западния човек.

Китайски или японски стил в интериора могат да бъдат постигнати по съвършено различни начини - от декориране на помещението с елементи от японската или китайска култура (керамика, текстил, мебели и картини) до създаването на традиционни интериори.
Макар че са обединени от понятието "азиатски" стил, японският и китайският интериор имат няколко съществени разлики.
Всеки китайски интериор носи отпечатък от учението Фънг шуй, посветено на създаването хармония в пространството, в което всеки отделен елемент се намира във взаимодействие и връзка с останалите. Независимо от отношението Ви към законите на Фънг шуй при обзавеждане на помещението в китайски стил трябва да обърнете внимание на материалите и формите. Тук отсъстват резките, категорични линии и ъгли.
 Ключовите материали са бамбук и коприна, а аксесоарите - керамични вази, статуетки, изделия от стъкло. Мебелите са богато декорирани с рисунки или филигранна резба. Голямо внимание се отделя на колористиката - съчетанието на цветовете и семантичния заряд на всеки отделен нюанс.
В традиционния японски интериор пространството има голямо значение, именно поради тази причина японците предпочитат почти пълното отъствие на мебели, а стените представляват прегради от дървени рамки и оризова хартия.
За разлика от китайския интериор, в който червеният или синият цвят могат да преобладават почти в цялото помещение, в японския цветовете са предимно натурални.
В традиционния японски интериор мебелите са възможно най-ниски - леглата, масите и столовете са максимално приближени към земята.
Осветлението е друг основен момент в този дизайн - всички помещения трябва да бъдат добре осветени. В съчетание с топлите, светли пастелни оттенъци, които се използват при обзавеждането в японски стил, това създава ефект на изключителен уют и в същото време семплост. Отсъствието на сложни форми в мебелите и липсата на претрупаност от детайли носят спокойствие и хармония.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign