Лечебната сила на пясъка (Псамотерапия)

Псамотерапията е метод на лечение, при който се използват пясъчни вани със специално подбран пясък, който притежава по-голяма топлопроводимост. Този пясък анатомично обхваща частите на тялото и разпределя равномерно топлината по повърхността. Името псамотерапия идва от латински език /psammos – пясък; therapia – лечение/ и в превод означава "лечение с пясък".


От Древен Египет до съвременния СПА център


Счита се, че още древните египтяни били запознати с лечебното въздействие на фините песъчинки. Пясъкът, богат на кварц, слюда и минерали, отлично поглъща топлината. Отдавайки я равномерно, той повлиява особено благоприятно върху физическото състояние на човека.

Египтяните приготвяли "зърнести" вани срещу възпаление на мускулите или просто за да си отпочинат след изморителен ден.

По-късно, през XIX век в Русия, пясъчните бани успешно се използвали за лечение на заболявания на бъбреците, ставите и гръбначния стълб. Днес псамотерапията е една от най-прилаганите възстановителни процедури във всички медицински и СПА центрове.

Съвременното лечение с пясък

Пясъчната терапия се ползва широко преди всичко при болки и подобни синдроми, когато има дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, сапстични синдроми, функционални разстройства на нервната система.

Видовете пясък имат уникални свойства.
Като начало всеки пясък по един невероятен начин поглъща топлината и я отдава равномерно. Мигновено попива потта. Сеансите по пасмотерапия могат да се правят и самостоятелно, например на морския бряг.
А същността на самият сеанс е пределно проста – лягате на плажа по гръб, а по тялото ви се посипва нагрят пясък, като се оставят открити само областта на сърцето и стомаха. Както и главата, разбира се.

Сеансът от тази терапия може да продължи най-много половин час. След него се изкъпете и не правете слънчеви бани – след като се изплакнете с топла вода трябва да постоите поне половин час на сянка.

Внимание!

Пясъчните сеанси са абсолютно противопоказни за жени, които след няколко дни очакват месечния си цикъл, или пък вече са в цикъл, както и за хора, които страдат от следните заболявания: епилепсия, хипертония, всякакви инфекциозни болести. Пясъчни вани не трябва да си правят и жени, които страдат от ендометриоза, мастопатия, миома на матката и хормонална дисфункция на яйчниците.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign