Защо, когато времето е мрачно нямаме настроение и как да се преборим с това?

Метеочувствителност - как да живеем с нея?
Много хора, без да имат специално образование са способни да предскажат промените във времето. Такива "синоптици-метеопати" използват вместо показатели на прецизни инструменти, 'данните' на кръвното си налягане, емоционалното състояние и общото си самочувствие. Може би и Вие сте от тези хора или пък сте забелязали как настроението и работоспособността Ви се понижават при мрачно, дъждовно време, а усмивката Ви изгрява заедно с яркото слънце? А изразите "есенна и пролетна депресия" познати ли са Ви? Ако отговорът е положителен, отделете време, за да прочетете следващите редове:

Как да избегнете влиянието на климатичните условия върху собствения си организъм?

Всички живи същества усещат промените във времето по един или друг начин - това е факт, известен още от древността. Преди суша, големи горещини или земетресения дивите животни могат да мигрират на големи разстояния, насекомите се скриват в убежищата си много преди началото на силни ветрове, дъжд или буря... Човекът също е способен да усеща климатичните промени, стига само да се научи как правилно да използва и разпознава това чувство и престане да го пренебрегва.
Древните лекари също са разбирали връзката между природните явления и здравословното състояние на пациентите си. Парацелз с увереност е казвал: "Този, комуто са известни тайните на ветровете, мълниите и времето, знае и произхода на болестите."
В днешно време човечеството живее в изключително агресивна среда, а видовете заболявания са толкова много, че съвременните лекари понякога просто нямат време да се занимават с биометеорология (наука за влиянието на атмосферните и космическите фактори върху здравето).
Метеочувствителността не се смята за болест, а се разглежда като нарушение процесите на адаптация към условията на живот. С други думи, метеопатите са хора, които трудно се приспособяват към промените в климата и околната среда. В болшинството от случаите обаче, за да се справи с подобни разстройства, на човек са му достатъчни само собствените сили и желание.


Метеочувствителност: как да живеем с нея?

Дори хората, живеещи в мегаполиси са много по-свързани с природата, отколкото сме свикнали да мислим. Десетки природни фактори постоянно въздействат върху организма, а вътрешните органи и системи работят, за да неутрализират или балансират това въздействие. Когато времето се променя - променя се и общото ни състояние. Ако сте изтощени или стресирани, имате проблеми в работата или личния живот, спите неспокойно / недостатъчно, хранителният Ви режим е нарушен - накратко: натоварени сте и физически, и психически, тогава и адаптационният потенциал на организма се снижава. Не му достигат сила и енергия, за да може качествено и бързо да се приспособи към капризите на времето. Точно в такива състояния човек започва да усеща болезнено и интензивно всички промени в климата.
Установено е, че колкото по-откъснат е човек от природата, толкова по-голяма е вероятността да развие метеочувствителност. Според статистиката в градовете има 30% повече метеопати, отколкото в селата, където хората са по-привикнали към природните катаклизми.

Според изследванията има четири звена в развитието на метеочувствителност:

1. Генетична предразположеност
Доказано е, че повишената чувствителност към природните явления е наследствена. Тя се проявява с по-голям интензитет у хора с добре развити хуманитарни таланти: поети, писатели, художници, скулптори...

2. Дата на раждане
Учени и астролози са установили, че датата на раждане може силно да повлияе върху развитието на метеочувствителността. Тоест влиянието на личната планета върху човека.

3. Времето и космическото влияние върху нашата планета, което пряко се отразява и върху хората.

4. Собствените биоритми и начина на живот, който водим.

Както виждате на първите три звена не можем да повлияем по никакъв начин - това е заложено от природата, но четвъртата точка зависи изцяло и само от нас самите.

Човек с добре организирано ежедневие и здравословен начин на живот трудно може да бъде 'изкаран от релси' - било то буря, пороен дъжд с гръмотевици или ураган... Подобно на качествен часовников механизъм, организмът на такъв човек ще работи точно и правилно - трудно външни фактори ще могат да го извадят от равновесие, той ще продължава по поетия курс.


Как влияят различните атмосферни условия върху хората?

1. Колебанията в атмосферното налягане влияят върху кръвното, кухите органи и ставите.
Например, при спад в атмосферното налягане е много голяма вероятността за повишено кръвно, поява на болки в ставите, главоболие и подуване на корема.
Хората със стари фрактури често усещат приближаването на циклони и антициклони по специфичната болка в областта на травмата.

2. Температурата на въздуха също предизвиква промени в кръвното.
Ниски температури - у хората, склонни към алергии могат да възникнат студови реакции във вид на екземи, сърбежи, обриви, отоци или астматични пристъпи.
Тази индивидуална особеност може да стане опасна, особено ако непосредствено след гореща баня излезете навън на студа или стоите в помещение с ниска температура. Подобен ефект може да се получи и ако се изкъпете със студена вода, а след това отидете на горещо място.

3. Повишената влажност на въздуха се понася особено тежко от хипертоници, болни от стенокардия и астматици.
При висока влажност количеството кислород във въздуха намалява, което води до кислороден глад. Последствията могат да бъдат сънливост, умора, понижена работоспособност...

4. Движенията на въздушните маси и вятъра имат фино въздействие върху биохимичните показатели на кръвта.
Доказано е, че няколко дни преди сблъсъка на два въздушни потока се увеличава съсирваемостта на кръвта.
Хладният вятър способства разсейването на тромбове в кръвоносните съдове, а топлият влияе върху бъбреците, концентрацията на глюкоза, инсулин и минерални вещества в кръвта.

5. Слънчевата светлина влияе не само върху загара ни, но се отразява и на настроението ни.
Забелязали ли сте, че при хубаво слънчево време сте много по-работоспособни, наспивате се по-бързо и сте по-усмихнати, отколкото, когато е мрачно? Това не е случайно.

6. Магнитното поле има има отрицателно въздействие върху 50-75% от населението на Земята, ето защо и винаги когато има магнитни бури те биват съобщавани, но здравите хора бързо се приспособяват към промените.

Всички тези фактори имат голямо влияние върху вътрешния ни часовник и понякога водят до нарушение в биоритмите, скокове или спадове на кръвното, бодежи в сърдечната област, главоболие, пристъпи на задух...

Как да си помогнем?

1. "Ободрете" впечатленията

Според психолозите метеочувствителността често е следствие от неприятни спомени за лошо време в детството. Все пак при силен дъжд не пускаме децата да се разхождат, когато е много студено могат да се простудят, а когато е твърде горещо съществува риск от топлинен удар... Детето расте, а неговото отношение към промяната във времето си остава и с годините може да се превърне в метеопатия.
Постарайте се да промените мнението си за случващото се зад прозореца. Кажете си, че в природата няма понятие "лошо време". Научете се да обичате и дъжда, и вятъра, и снега, и слънцето. Когато усетите, че Ви става трудно да се преборите с промените в климата, пуснете си хубава музика, потанцувайте, поканете близки на гости или гледайте интересен филм.
Асоциирайте времето с нещо приятно - дъждът може да напомня мелодия, бурята - страстните ласки на любим човек, слънцето - щастливата усмивка на дете...

2. Клин клин избива

Ако страдате от метеопатия - калете се! Умишлено подлагайте организма си на въздействието на природните фактори - слънце, въздух, вода и ниски температури - така ще увеличите адаптационния си потенциал. Постепенно увеличавайки времето на действие и силата на закаляващите фактори, Вие ще постигнете пълна свобода и независимост от климатичните условия. Замислете се - нима магнитната буря и пробег под дъжда могат да се сравнят със студен душ или обтриване със сняг?

3. Заредете се с енергия!

Къде се намира "човешката батерия" учените така и не са открили, но е известно, че тя се зарежда по време на сън. Човешкият организъм се насища особено силно с вътрешна енергия по време на първата фаза: от 22.00 до 00.00ч.
Можете ли да си спомните кога за последен път сте си легнали в това 'детско' време? А междувременно късното лягане не само лишава организма от значителна порция енергия, но и нарушава естествения биоритъм. Нощният живот не е свойствен за хората, ние не можем да виждаме в тъмното! А нарушенията в собствения режим и биоритъм са една от точките в развитието на болезнена реакция към промените на времето.

4. Бъдете хитри!

Старайте се да 'зобикаляте' критичните ситуации. В дните с "лоши" прогнози избягвайте да вземате важни решения и да водите сериозни разговори. Ако метеочувствителността Ви е силно изразена, не злоупотребявайте с алкохолните / кофеинови напитки и пикантната / тежка храна.

5. Релаксирайте сред природата

Неблагоприятните дни се понасят по-леко сред природата. Вместо да седите между четирите стени вкъщи, отидете в гората или край морето. Нищо не може да замени чистия въздух, богат на кислород, аеройони и фитонциди. Отдихът сред природата оказва и благотворен ефект върху нервната система.

Учените са провели експеримент с група хора, страдащи от метеопатия. Половината са били затворени в сграда, снабдена с пълни удобства, а другата част е била изпратена на почивка сред природата.
Нито едните, нито другите са били информирани за метеорологичните прогнози. Въпреки това в дните с "неблагоприятно" време общото състояние на 'затворените' хора се е влошавало, докато групата, почиваща сред природата се е чувствала по-добре.

6. Не забравяйте за лекарствата:

Въпреки това не всеки има възможност за разходки сред природата, особено по средата на работната седмица или да си позволи да се отдаде на приятни забавления и радостни преживявания всеки път, когато времето е 'лошо'. Но това не е причина да изпадате в униние и да се превръщате в метеофоб, панически боящ се от "лошите" прогнози.
Помнете, че на практика всички неблагоприятни фактори засилват възбудимостта на нервната система, забавяйки процеса на инхибиране. Именно това е и причина за сомнамбулизма по време на пълнолуние, нервността зад волана или несдържаните, агресивни изблици на обществени места. Можете да 'нивелирате' влиянието на времето върху нервната система с помощта на билки: настойки от пащърнак, мента, валериана, божур и други...
Хората, страдащи от хронични заболявания през тези дни трябва да бъдат внимателни към здравето си и обезателно да имат под ръка обичайните си медикаменти.
За облекчаване на общото състояние ще Ви помогнат и хладния душ, масажа, консумацията на шоколад, леката разходка сутринта и следобед.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign