Музиката лекува тялото и душата - музикотерапияНе от вчера медиците в цял свят лекуват с...музика. На това изкуство приписват способността да предотврати определено заболяване и да спира  развитието му. Оказва се обаче, че музикалните композиции могат да провокират и лоши рецидиви...

"ИНТЕРНАЦИОНАЛЪТ" ПОТУШАВА "РЕВОЛЮЦИЯТА" В СТОМАХА
Хората се лекували с музика още в древността. Хорът на египетските жреци церял безсъние. Изпълнението на шаманите под звуците на дайре пък било призвано да затваря раните на съплеменниците след битка. Модното през ХIХ век заболяване сплин било лекувано с посещение на опера.

Днес музикотерапията се е превърнала в един от най-популярните нетрадиционни методи на лечение и в много страни функционират специални центрове. За хората, които нямат възможност да попаднат в подобна клиника, на пазара има видеокасети със записи срещу депресия, умора, превъзбуда. Американците например произвеждат дискове за отслабване, срещу тютюнопушене и алкохолизъм. Има дори музикални албуми с неочаквани заглавия: "Храносмилане", "Черен дроб", "Бели дробове", "Сърце". Според специалистите болният организъм, "слушайки" хармоничните звукове на здравите органи, започва самостоятелно да се бори с болестта.

МЕЛОДИЯТА Е АНТИДЕПРЕСАНТ
Музикотерапия се прилага почти при всички заболявания, но методът е най-успешен при нервните и психическите разстройства. Правилно подбраните мелодии могат да подпомогнат борбата със страховете, депресиите и неврастенията не по-лошо от антидепресантите. Лекарите я препоръчват при сърдечно-съдови заболявания и мигрена, епилепсия и гастрит, астма и хроничен бронхит...

Звуците често се използват дори като обезболяващо средство в стоматологията. Освен това се смята, че симфоничната музика може да променя киселинността на стомаха. Военните маршове пък – да повишават мускулния тонус. Мажорната мелодия - да учестява пулса и да повишава артериалното налягане. И най-важното: правилно подбраната музика нормализира ритъма на нашето дишане, пулс и артериално налягане, ликвидира мускулното напрежение. А по силите на минорната музика е да активизира физиологичните процеси.

КАК СТРУНИТЕ АКТИВИЗИРАТ ОРГАНИЗМА
Американският лекар Гордън Шоу, който от много години изучава влиянието на музиката върху човешкото здраве, смята, че вибрацията на звуковете създава енергетични полета, принуждаващи всяка клетка в нашия организъм да резонира. Но! В зависимост от мелодията, нейния темп и ритъм организмът реагира на музиката по различен начин. Понякога тя може да се окаже вредна за здравето. При това съвсем не е задължително това да е пънкрок - дори и класическата музика е способна да провокира влошаване на здравето. Историята знае случаи, когато на концерти на Паганини и Лист хора са припадали. Музиката, която може да бъде наречена вредна, се отличава с чест дисонанс, липса на форма, "лудост" на ритмите. Често това влияе и на нейните изпълнители.

ОТ МОЦАРТ СЕ ПОУМНЯВА
Слушането на Моцарт ни прави по-умни, твърдят учени от Калифорнийския университет. Ако слушате соната на Моцарт в продължение на 10 минути, вашето IQ се повишава с 8-9 точки. Ефектът трае 10-15 минути. Учените обясняват т.нар. ефект на Моцарт с факта, че слушането на музика, както и писането й създават нови пътища, по които невроните в мозъка преминават и така увеличават креативността и интелигентността.

Други изследвания твърдят, че бароковата музика и тази на Моцарт със своите 60 бита в минута активират едновременно лявата и дясната хемисфера. Този ефект върху мозъка увеличава способността за запомняне.

КАКВО ДА СЛУШАМЕ
Универсално произведение няма. Веселата музика например може да е в дисонанс с лошото или тъжно настроение, а в друг момент същата мелодия може да повдигне тонуса. Ето основните "правила за приемане на музикално лекарство".

 • От алкохолизма и цигарите избавят "Аве Мария" на Шуберт, "Лунна соната" на Бетховен, "Лебед" на Сен Санс.
 •  От неврози и раздразнителност - музиката на Чайковски.
 • При стрес и медитация - музиката на Шуберт, Шуман, Чайковски.
 • Язвата на стомаха изчезва при слушане на "Валс на цветята" на Чайковски.
 • За профилактика на уморяемостта слушайте "Утро" на Григ, "Изгрев над Москва река" на Мусоргски, романса "Вечерен звън", "
 • Успокоително действат също джазът, блусът, соулмузиката, водещи началото си от темпераментните африкански ритми.
 • За подобряване на потентността слушайте Вагнер и Рихард Щраус.
 • Ободряват и радват много творби на Хайдн, Моцарт и Росини.
 • Пълно отпускане можете да получите от "Валс" на Шостакович, "Мъжете и жените" на Лей.
 • Кръвното налягане и сърдечната дейност нормализира "Сватбен марш" на Менделсон.
 • От гастрита ще ви излекува "Соната №7" на Бетховен.
 • Мигрена лекуват "Пролетна песен" на Менделсон, "Хуморески" на Дворжак, полонеза на Огински.
 • Съня и мозъчната дейност подобрява сюитата "Пер Гюнт" на Григ.
 • Музиката на Моцарт развива умствените способности.
Практиката е доказала, че най-добрата музика за лечение и релаксация е класическата, както и традиционните народни мотиви.
По своето предназначение класическите произведения биха могли да се разделят на активиращи, релаксиращи, детски и смесени.
Към активиращите музикални произведения се отнасят: Моцарт – първите и третите части от клавирните сонати и концерти, „Рондо” из „Малка нощна музика”, фрагменти из операта ”Вълшебната флейта”, Чайковски – валсовете из балетите, „На тройка” из клавирен цикъл „Годишните времена”, част из финала на 4 симфония, Глинка – „Романси”, Вивалди – „Пролет”, Бокерини – „Менует”.
Класически примери за релаксиращи произведения са: Бах – Ария из сюита №3, бавните части от Бранденбургските концерти, Шуберт – „Аве Мария”, ІІ част из 8 симфония, Белини – Каватина из операта „Норма”, Вивалди – „Зима”, Бетовен – вторите части от сонати за пиано № 8, 14, 23, Чайковски – Анданте кантабиле из 5 симфония, Клавирен цикъл „Годишните времена” – „Юни” и „Октомври”.
При децата са подходящи звуци от природата и от животните. С терапевтична цел успешно се прилагат звукови наподобявания – как падат снежинките, как вали дъждът, песента на вятъра. Тук се включва разбира се и двигателна основа. Редува се бързо и бавно звучене. При работа с деца се използват и звуците, които издават различните животни – наподобяване на мяукането на котето, лаенето на кучето, жуженето на пчелите и т.н. Всичко се имитира както с глас, така и с тяло.

Препоръчителен списък с произведения от класическата музика за регулация на психоемоционалното състояние:
За намаляване на чувството за тревожност, неувереност, плахост: Шопен – „Мазурки”, Й. Щраус – Валсове
За общо успокоение: Бетовен – Симфония № 6 ч. 2, Брамс – „Приспивна песен”, Шуберт – „Аве Мария”
При главоболие, свързано с емоционално напрежение: Моцарт – операта „Дон Жуан”, Лист – „Унгарска рапсодия”, Хачатурян – Сюита „Маскарад”
За повишаване на концентрацията, вниманието, съсредоточаване: Чайковски – клавирен цикъл „Годишните времена”, Дебюси – „Лунна светлина”, Менделсон – Симфония № 5.

 Всички почитатели на вълшебната класическа музика могат да намерят видео клипове на много любими произведения в нашата колекция КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА.

по материали от сп. Шарено,  blitz.bg , chudesa.net

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign