Перлите - Непреходна красота и вечност

С бижу от перли ще излъчвате автентичен аристократизъм - с корени 4000 години преди Христа. Перлите задължително са номер 1 сред бижутата на най-изтънчените дами от всички епохи.

История на перлите

В редица древни култури присъстват "перлени" легенди и истории... Египетската царица Клеопатра е разтваряла перли във вино.  В Древен Рим перлите са били символ на богатство и обществено положение. Гърците пък са ги смятали за символ на любовта и брака. Момичетата в миналото са дарявали перли на галантните рицари за защита в битки. По време на  Ренесанса в Европа са били приети закони, забраняващи на всички, с изключение на благородниците да носят перли.

В Новия свят откриването на перлите в Централна Америка е благодарение на наследството, получено през 17 век, поради придобиване на този природен ресурс. Известният бижутер, Жак Картие
купува магазина си в Ню Йорк през 1916 г. като разменя две перлени колиета за сградата.

Преди началото на 20-ти век ловът на перли е бил най-широко разпространеният начин за тяхното набавяне. Ловците са се гмуркали, за да търсят перли в стридите, намиращи се в океанските дълбини. Не всички стриди обаче формират перли. Всъщност на около 3 тона стриди се падат по 3-4 перфектни перли. В наши дни почти всички перли, използвани в бижутерията са култивирани чрез специално имплантиране на ядро в перлените стриди. Перлите обикновено се събират около 3 години след имплантиране на ядрото, но този процес може да отнеме и до 6 години. Технологията е развита за първи път от Кокичи Микимото в Япония, който получава патент за нея през 1896 г. Ядрото, което се използва за имплант е полирано парче от черупката на мида, което заедно с малко парченце от тъканта на друга мида се имплантира по хирургически път в перлената стрида. Стридите, които оцеляват след отстраняване на готовата перла се използват отново.
Ако искате да си купите перли, имайте предвид, че от 1930 г. световният пазар не предлага естествено придобити. Те са с антикварна стойност и се пазят от кралски фамилии, големи колекционерски къщи и елитни търговски фирми като "Кристи", "Сотби" и др.

Днес се продават естествено култивирани перли:
- с ядро, морски, живеят до 150 години
- без ядро, сладководни, с живот 300 години.
На практика накитите от тях са вечни. Перлите могат да бъдат и
- изкуствени, с покритие от перлена риба и високо качество
- китайски речни перли за масова употреба.
Стойността на перлите се определя от качеството (9 вида), размера, формата, цвета, блясъка и чистотата на повърхността. По-рядко се срещат едрите, идеално гладки и симетрични екземпляри, затова те са и по-скъпи.
Перлите могат да бъдат бели, розови или оранжеви, с нюанси на бяло-розово, кремаво и светло оранжево. Луксозните са лилави, тъмно лилави, тъмно розови, тъмно оранжеви и сиво-черни, които са най-скъпи.
Един от модните цветове  е бледо бежово, преливащо в розово и тъмно лила в много преплетени нанизи.
Елитните търговски компании позволяват закупеното бижу да бъде заменено с ново след 12 месеца, като първото се изкупува с 5% надценка. Освен това осигуряват безплатен годишен преглед и безплатна замяна на евентуално заболяла перла. В гаранционната карта на най-големите бижутерийни компании освен тяхната гаранция има и печат на крупна сертификационна компания.
Имитацията на перли задължително трябва да е обозначена от производителя.

Как да ги избираме 

Гледайте цялостния блясък и яркия блясък в неосветената част на перлата, а не в изложената на светлина.
Предпочитайте чисти цветови оттенъци, а не замъглени и непрозрачни.
Всички перли в един наниз трябва добре да хармонират по отношение на цялостния блясък, цвета и най-вече формата.
Търкаляйте наниза по гладка повърхност, за да разберете дали всички перли са нанизани през центъра.

Каква да бъде огърлицата 

Дългите правят шията лебедова, късите я подчертават. Перлите с леки розови оттенъци стоят най-добре на жени със светла кожа. Кремавите и златистите контрастират идеално с по-тъмен тен. Можете да си купите еднородна огърлица, в която всички перли са приблизително еднакви, или постепенно променяща се - отпред с по-големи перли, намаляващи назад от 6 до 3 мм или от 8 до 4 мм. Добре е да съчетаете огърлицата с обеци и гривна, а защо не и с пръстен, закопчалка, брошка или фиба.

Грижи за перлите 

Поставяйте парфюм, реактивен крем и всякаква козметика на киселинна основа 10 минути, преди да сложите бижуто, за да не го повредите.
Носете го по-често - перлата поема влагата и топлината от човешкото тяло.
Когато го съхранявате, дръжте при него памуче, натопено във вода.

Перли и медицина

Перлите са се използвали за медицински цели от незапомнени времена. Интересното е, че дори съвременната фармацевтична индустрия продължава да им намира приложения. Перлите с ниско качество, които не могат да се използват за изработка на бижута се стриват на фин прах и се използват в добиването на висококачествен калций.

По материали от списание "Ева" и www.juvella.com

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign