Тайните на хубавото кафе

И така... попаднали сте в магазина (а още по-добре специализиран за кафе) и мигновено се оказвате в голяма дилема: огромно разнообразие от пакети с кафе, а Вие искате само най-ароматното и качественото. 
Как да не сбъркате? Нужно е просто да знаете отговорите на най-съществените "кафени" въпроси ;)

1. Арабика или робуста?

За да изберете кой от тези сортове е подходящ именно за Вас, трябва да знаете по какво всъщност се различават. Това е лесно: Робуста е по-силно кафе, в зърната му се съдържа повече кофеин (около 2%). В кафеената индустрия наричат сорта Арабика 'мек'. Той има много по-нежен и изискан вкус и по-малко количество кофеин. В световната търговия Арабика заема горната ценова категория и е високо ценен сорт кафе.

2. Азия, Тихоокеански регион, Латинска Америка или Африка?
С отговора на този въпрос е най-добре да не се бърза, а първо да уточните кой вкусов оттенък Ви допада най-много.
Ярко изразена киселинност, леки цветни и цитрусови нотки ще откриете в зърната от африканските кафеени плантации (класика в жанра е кафето от Кения).
По-балансиран, елегантен вкус, съчетан с шоколадов, карамелов и орехов аромат - в кафето от Латинска Америка (за най-добър сорт се счита 'Гватемала Антигуа").
Зърната от Азия и Тихоокеанския регион ще Ви омагьосат с мириса на билки, подправки, дъжд и влажна земя (чудесен пример са кафеените зърна от Суматра).
Между другото, тези аромати не са в резултат от химическа обработка - те са натурални, 'заредени' с уханието на природата. Нотките са много фини и начинаещият кафе-ман тепърва ще се научи да ги различава.

3. Мляно или на зърна?
Тук отговорът е ясен - на зърна. Кафето е капризен продукт, който не съхранява свойствата си дълго време.
В мляно състояние запазва перфектните си вкусови качества за максимум седмица, след което голяма част от аромата и вкуса се губят.
Зърната имат по-дълъг живот - месец, но трябва да се съхраняват в определени условия. В какви - ще разберете в следващата точка.

4. Как да го съхранявате?
Отново ще повторим, че кафето е изключително капризно. Съхранявайте го в добре затворени шкафове и херметически опаковки с вентил (необходим е, за да намали вътрешното налягане и предотврати достъпа на кислород).
Кафето не обича стъклени и тенекиени кутии. Най-добре се запазва, опаковано в пакети, където може да запази вкусовите си качества.
Сложено в торбичка от естествени влакна (коноп, лен) и затворено в глинен съд, то е в състояние да 'удължи' живота си.
Не го пъхайте в хладилника (въпреки мнението, че именно това е ай-добрият начин за съхранението му). Там, вместо да запази качествата си, кафето 'постъпва' по друг начин - поема от ароматите на продуктите, които се намират в непосредствена близост.

5. Как да го приготвите?
Класическата рецепта е двойно еспресо. Най-важното е да знаете идеалните пропорции, които между другото вече са изчислени - 2 чаени лъжички (10г) мляно кафе на 180мл вода. По думите на специалисти, именно това съотношение позволява на кафето да се разкрие в цялата си прелест.
Винаги, когато имате възможност, използвайте прясно смляно кафе.
 "Турското" кафе е друг вариант, в който кафето има чудесен вкус. За да бъде то по-вкусно зърната трябва да са ситно смлени. Сложете джезвето (перфектният вариант е то да е медно) на котлона, затоплете го леко, изсипете кафето, налейте хладка вода. Варете го на слаб огън. Най-същественият момент - не му позволявайте да кипне! След появата на 'коричка' , по крайчетата започват да се образуват мехурчета (малко след това идва и кипването) и течността се надига. Повдигнете джезвето и след малко пак го сложете на котлона. Колкото повече отлагате процеса на кипване, толкова по-вкусно ще стане кафето Ви. Коричката е своего рода преграда между напитката и въздуха - запазва вкусовите ѝ качества, и ако тя се пукне, ароматът отлита ;)

6. Как да го дегустирате?
Кафето трябва не само да приготви добре, но и правилно да се дегустира. От това зависи дали ще усетите цялата му вкусова палитра или напитката ще Ви остави равнодушни.
Налейте кафето в чашка и поизчакайте 2-3 минути, докато се уталожи. След това оберете получилата се на повърхността коричка и се опитайте да се съсредоточите върху аромата, който в този момент е най-силен и изразителен. Пийнете малко кафе, задръжте го  и го разнесете из устата си преди да преглътнете. Очаква Ви 'вкусов удар' и отговор на най-важния кафеен въпрос - защо обичате кафе? :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign