Валентино Гаравани - Императорът в червено

Елегантен мъж, безупречно облечен, стегната фигура, лек загар, изрядна прическа, светли лъчисти очи, чаровна усмивка - така изглежда 78-годишният моден дизайнер Валентино Гаравани, по-известен само като Валентино. Той е талантлив, изключително харизматичен и богат. Той е император в света на модата. Да има поне една рокля, създадена от него е мечта на всяка жена.

Червено завинаги!

Великият дизайнер изпитва нестихваща страст към червения цвят. През дългия си творчески живот той е създал стотици шикозни рокли във всички нюанси на червеното. Любимият въпрос на журналистите към Валентино е откъде идва това негово пристрастие към червения цвят. В отговор, дизайнерът се смее и казва, че щеше да бъде по-богат и от Бил Гейтс, ако всеки път, когато са му задавали този въпрос са му плащали по няколко долара :)
 В едно от интервютата Валентино разказва: бил е на 18 години, когато се е преместил от родната си Италия в Париж с надеждата да покори столицата на модата. Намира си работа и скоро го изпращат в командировка в Барселона. Там Валентино попада на откриването на сезона в Театро дел Лисео. Младият дизайнер бил поразен от заобикалящия го разкош и красота.
 В интериора на театъра преобладавало червеното кадифе, а много от присъстващите дами били облечени с вечерни рокли в червен цвят. Това направило на Валентино силно впечатление и още тогава той решил, че ако някога стане известен моделиер, обезателно ще издигне в култ аленото.
Маестрото счита, че червеното отива на всяка жена и се отнася критично към факта, че дамите рядко се обличат в този цвят, отдавайки предпочитание на по-тъмните краски.
 Ето една малка тайна от Валентино: ако искате да бъдете кралицата на дадено мероприятие, облечете се в червено. Сред множеството винаги изпъква дамата, облечена в този вълнуващ цвят. Дори елегантната черна рокля пасува пред яркия, пламенен блясък на червената. "Живот, смърт, страст... Най-лесният начин да заплените някой е да се облечете в червено. Признайте си, че е трудно да откъснете поглед от дама, облечена в червена рокля!" - казва дизайнерът.

Императорски разкош

Присъщо е императорите да живеят в разкошни палати. И как би могло иначе? От това правило не прави изключение и Валентино. Дизайнерът е собственик на луксозни недвижими имоти из целия свят. Притежава вила в Рим, дворец от XIX век в Лондон, замък от XVII век недалеч от Париж, имение в Швейцария, апартамент в Ню Йорк с изглед към Сентръл парк... Без помощен персонал е невъзможно да се поддържа такова домакинство, затова и на моделиера помагат 50 човека.
Замъкът на Валентино близо до Париж
Валентино обича да се грижи за къщите си и да променя обзавеждането им периодично. Признава си, че обожава да посреща гости и често организира тържествени приеми, за които той сам измисля менюто, подбира старателно посудата, приборите, покривките, цветята...
В имението си в Швейцария
 Домашните любимци на дизайнера са няколко мопса, които са изключително привързани към стопанина си. Валентино признава, че ги обича като свои собствени деца и винаги взема кученцата със себе си, когато се налага да пътува някъде и да отсъства за по-дълго време. Мопсчетата Милтън, Моли, Марго, Мод и Mонти са свикнали с пътешествията и се чувстват като у дома си в луксозните автомобили и частните самолети.

Последният император

Премиерата на филма "Валентино - последният император" се състоя през есента на 2008г. във Венеция, в операта "Ла Фениче".

Валентино се появи, съпроводен от няколко от най-красивите жени в света: Ева Херцигова, Лиз Хърли, Чарлийз Терон и Наталия Водянова. След финалните надписи, публиката се изправи на крака и аплодира дизайнера. Самият Валентино признава, че е останал доволен от филма., дело на репортера от списание Vanity Fair - Мат Тирнауер. До този момент светът бе запознат с творчеството на великия дизайнер, но не и с личния му живот. Филмът повдигна завесата: Валентино Гаравани не е женен, няма деца, но не е самотен, защото до него има верен партньор. Както и много други съвременни дизайнери, моделиерът има нетрадиционни възгледи за взаимоотношенията между половете...

Продадено!

Трудно е за вярване, но компанията, създадена от Валентино и която носи името му, не е негова собственост. През 1998г. дизайнерът я продаде на крупна международна корпорация. Тогава тази новина прозвуча като гръм от ясно небе, дори приятелите на Валентино останаха в голямо недоумение. Въпреки това дизайнерът и неговият дългогодишен бизнес партньор ДжанКарло Джамети не съжаляват. Сделката им донесе многомилионна печалба.
В действителност компанията е продадена, но Валентино запазва контрола над своето творчество. В продължение на десетки години маестрото не допуска никой да се меси в работния му процес.
 През 2008г. Валентино официално се сбогува със света на модата. Сега той се е отдал на любими занимания, за които по-рано не е имал време.

Сега...

Миналата есен Валентино направи уникална изложба от собствените си архиви. Вещите са изложени във френския замък на маестрото. Почитателите на творчеството му могат да се запознаят с експонатите само след предварително записване. Валентино е обещал, че до експозицията ще бъдат допускани и групи студенти, изучаващи дизайн.
На откриването присъстваха неговите музи, актрисите Джесика Алба, Клер Дейнс, Гуинет Полтроу. Изложбата включва богат набор от скици, които дизайнера е правил в продължение на цялата си кариера, а така също и снимки на известни личности в шикозните тоалети Valentino.
Валентино е убеден, че роклята трябва да носи уникално послание и да дарява с радост собственичката си. Не разбира дамите, които обличат дизайнерски рокли само, за да могат снимките им да бъдат поместени на страниците на лъскави списания.
Маестрото признава, че най-голямо щастие му е донесла Джулия Робъртс, получила Оскар за главна роля във филма "Ерин Брокович". В момента на своя триумф чаровната актриса бе облечена във винтажна рокля от Valentino, изглеждаше абсолютно зашеметяващо и блестеше от сиянието на искреното щастие.

Преди дни великият дизайнер се появи на 83-то връчване на наградите Оскар, а красивата водеща - Ан Хетъуей бе облечена в рокля на Valentino - червена разбира се :)

Roberto Cavalli: "Модата идва от наслаждението, радостта и любовта към живота"

Карл Лагерфелд: "Миналото няма значение"

Christian Dior : Човекът отвъд мита и още нещо....

 

 

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign