Villa Ephrussi de Rothschild : Когато елегантността и луксът се срещнат с красотата на природата...

Вила Ефруси де Ротшилд (Villa Ephrussi de Rothschild) е построена на нос Сен Жан Кап Фера ( Лазурния бряг). Красивата сграда е собственост на  баронеса Беатрис Ротшилд.
Пищното здание, построено в годините 1905-1912г. свидетелства за разкоша по време на периода Belle Époque, когато заможни хора са идвали по тези краища, за да изкарат зимата, а средиземноморското крайбрежие се е превърнало в Ривиера.
Построена на площ от 7 хектара, вилата е обкръжена с великолепен парк, състоящ се от девет тематични градини. 
Великолепната вила е 'приютила' около 5 000 произведения на изкуството и антични мебели.
През 1905г. Беатрис, след смъртта на своя баща, придобива 7 хектара земя на нос Сен Жан Кап Фера и пристъпва към построяване вилата на мечтите си.
Строежът на сградата продължава 7 години, като за това време Беатрис сменя около 20 архитекта.
През 1912г. вила Ефруси де Ротшилд, наричана от Беатрис Ile de France — 'френския остров' посреща първите си гости.  Баронесата, известна със своята любов към колекционерството, украсява вилата с истински произведения на изкуството от XV-XVIII векове.

След смъртта на Беатрис през 1934г. вилата и всички предмети на изкуството, намиращи се в различните френски имения на мадам де Ротшилд, били предадени на Френската академия за изящни изкуства - това било последното желание на баронесата.
Днес вилата е музей и е отворена за посещения.
 

 Помещенията:

Холът на вилата е оформен във вид на патио, заобиколен с галерия от розов мрамор. Тук е събрана ценна колекция предмети на изкуството от Средновековието и Ренесанса.
По периметъра на хола са разположени врати, водещи към следващите помещения:
* Салон Луи XV - прозорците на салона са с изглед към френската градина. Помещението е украсено с кресла от епохата на Луи XV, гоблени, изобразяващи приключенията на Дон Кихот и картината на Пелегрини "Файтон".

* Салон Луи XVI - подът е украсен с два килима: от Кралския параклис на Версай и 87-ият от серията 104 килими, поръчани от Луи XVI за Голямата галерия в Лувъра.

Апартаментът на Беатрис де Ротшилд - тук може да видите уникално писалище от времето на Мария-Антоанета, а в гардеробната са френските костюми от XVIII в., в които собственичката е обичала да посреща своите гости.

Порцелановият салон - тук е представена една от най-големите колекции произведения на Севърската и Винсенската манифактури. Изложена е ваза, принадлежала на маркиза дьо Помпадур.

Чайният салон е разположен на тераса с изглед към севърската градина.

На втория етаж на вилата са разположени салоните - Саксонски порцелан, на гоблените и китайски салон; спални, обзаведени в стил Луи XVI и Directoire, приемната и салон Фрагонара, където са изложени акварели на художника.

Градините, заобикалящи вилата са: Испанска, Флорентинска, Каменна, Японска, Екзотична, Провансалска, Френска, Севърска и Розова. Невъзможно е красотата им да бъде описана с прости думи, затова Ви предлагаме да ги обиколим виртуално...

Официален сайт: http://www.villa-ephrussi.com

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign