Какви водорасли се използват за суши

Водораслите, наричани още 'морски зеленчуци' отдавна са намерили своето място в кулинарията. Правилно приготвени и с добро качество, те притежават специфичен приятен аромат и прекрасно овкусяват другите продукти в ястието.
В Страната на изгряващото слънце 'морските зеленчуци' се използват при приготвянето на супи, салати, основни блюда. Японците ги консумират както мариновани, така и сушени.
Водораслите са неизменна част от суши. Най-популярните видове, които се използват при приготвянето на екзотичната храна са два: комбу и нори. В какво състояние се използват и какви са специфичните им качества:

Нори (вид Porphyra)
Много тънки листа, богати на растителни протеини, калций и калий. Дължината на един лист от водораслите достига до 25 см, а широчината - около 5 см. Използват се за приготвянето на суши или като гарнитура. Когато попият влагата от ориза стават меки и изключително вкусни.
Тъмните блестящи нори са по-вкусни, отколкото по-евтините червени нори.

Комбу (вид Laminaria)

Морски водорасли с кафеникаво-зелен цвят и широки, месести листа. Богатите на минерални вещества (йод, калий, калций, желязо, магнезий и витамини от група В, ниацин, витамин С, пантотенова, фолиева и глутаминова киселина) комбу често се готвят заедно със зеленчуци или бобови растения. Изключително ароматни, те се използват стрити или нарязани на лентички, за овкусяване на ястията.
Съдействат за подобряване на функцията на щитовидната жлеза, за подобряване на общия тонус и енергия. Помагат при ставни и ревматични проблеми. Подобряват състоянието на костите, ноктите, кожата и зъбите; има антиоксидантни свойства. Възпрепятстват образуването на тромби. Спомагат за регулиране на обменните процеси и извеждането на тежките метали от организма. Подходящи са при обща умора и отпадналост, депресия, хормонален дисбаланс, нарушен цикъл, безплодие, мастопатия, за вегетарианци.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign