Топ 7 въпроса за пералните

Имате нужда от нова пералня, но се затруднявате в избора. Кой е по-важният ориентир - цената, марката или пък дизайнът? А може би безопасността и надеждността са от най-голямо значение? Ами екстрите? Вече има модели, които с право се наричат "интелигентни". Те действително разполагат с чувства, памет, мисъл и дори могат да общуват със своите собственици. Заслужава ли си парите "умната" пералня и наистина ли тя ще направи живота ни по-спокоен, по-удобен и по-икономичен, както твърдят в рекламите? Тези и още куп въпроси ще възникнат у Вас още при първата обиколка из магазините за бяла техника. Отговорите на някои от тях ще Ви направят по-информирани, но пък може и да Ви объркат. Има обаче няколко топ-въпроса, които задължително трябва да зададете на консултантите в магазина и въз основа на отговорите им да направите своя избор за пералня. Ето кои са те:

1. С какъв капацитет да е уредът?

Стандартните модели са с 5кг сухо пране и са достатъчни за 4-членно домакинство. При тях 5кг сухи дрехи са максимумът, който е редно да завъртате в уреда, иначе рискувате бърза амортизация на неговата центровка. Има обаче и едно важно уточнение, което дори и консултантите често си спестяват: 5кг мокър памук не е равен на 5кг мокра вълна. Това пък означава, че ако препълните барабана с вълнени пуловери, при прането той ще трябва да върти като за две перални и е възможно да блокира. Ето защо в повечето инструкции към марковите перални се отбелязва, че уред с капацитет 5кг сухо пране не бива да се пълни с повече от 2,5 кг суха вълна или синтетика. В пералнята може да слагате и по-малко пране. По-старите модели или пък тези с по-нисък клас имат опция 1/2 пране, която намалява разхода на вода. Повечето нови модели обаче са с вградени теглили и сензори, които претеглят дрехите и сами преценяват количеството вода и прах, необходими за прането. Ако новата пералня ще се ползва от повече хора или пък предпочитате да пускате седмично една пералня вместо две, купете си уред с по-голям капацитет. Марки като General Electric, Gorenje имат 6-килограмови перални, а Ariston например пуснаха на пазара модел за 8,5 кг сухо пране с опция 2,5 кг минимално зареждане.


2. Колко да са оптималните обороти при центрофугиране?

Оборотите при центрофугиране са една от най-важните характеристики за пералните. Тя показва какъв е максимумът на въртене на центрофугата, от което пък зависи качеството на пране и бързината на сушене на дрехите. Предлаганите модели са с драстични разлики в оборотите. Едни центрофугират при 400 оборота в минута, а други - при 2000. Борбата между най-известните производители е за по-високи обороти, съчетани с иновационни технологии за по-деликатно пране, което пък от своя страна се отразява на цената. Специалистите твърдят, че високооборотните перални са по-шумни от нискооборотните, по-бързо се амортизират и са с по-скъпа поддръжка. Това категорично не важи за най-високия клас модели!

3. Кой вид управление на машината е за предпочитане - с електромеханичен програматор или с цифрова електроника?

В магазините ще сравнявате между перални с три вида управление - с електромеханичен програматор, с цифрова електроника и комбинация между тях. Борбата между производителите е за усъвършенстване на моделите с цифрова електроника. Тя дава възможност за избор на най-разнообразни програми, които се грижат за прането и подобряват класовете на изпиране и енергоспестяване. Тези иновации обаче значително увеличават цената на уреда.

4. Какво означават класовете при пералните?

Върху етикета на уреда, а често и върху лицевия му панел са изписани три букви от латинската азбука. С тях с отбелязва класа на машината съобразно въведените в Европа стандарти. Класовете при пералните са три - енергиен, на изпиране и на центрофугиране. Всеки от тях се отбелязва с букви от А до F. Моделите ААА са с най-добри параметри, но и най-скъпи.

5. С какъв казан е пералнята?

От инокс, карборан, карботеч, полипропилен. Тези и още много други може да са възможните отговори, които често объркват клиентите. Всъщност има два вида казани: от инокс и от висококачествена пластмаса. Иноксовите казани са с по-добър баланс, по-устойчиви са на сътресения и при преместване, с по-голяма товароносимост и по-лесни за ремонт. Те обаче са два пъти по-скъпи от пластмасовите, което пък увеличава цената на крайния продукт. Производителите предпочитат да ги монтират при моделите от най-висок клас. За да намалят стойността на пералнята, повечето производители предпочитат да инвестират в подобрение на пластмасовите казани. Правят ги все по-леки и с все по-дълъг живот. Факт е, че пластмасовият казан е много по-уязвим на сътресения от иноксовия. Поправката му е доста трудна и често е по-изгодно да се закупи нова пералня.


6. Кои са най-важните екстри при съвременните модели?

На търговски език "екстра" значи "висока цена". Ако имате възможност да отделите повече пари за пералня, нека да е "умна". Високият клас модели на Miele, Ariston, Whirlpool, Gorenje, General Electric, Candy, Bosch... имат вградено високотехнологично цифрово управление. Благодарение на него тези уреди могат да мислят, чувстват и дори да общуват със стопаните. Те с точност изчисляват килограмите на прането и сами казват колко прах и вода са му необходими. Уредът сравнява замърсеността на водата преди и след пране и при големи отклонения влиза в режим на допълнително плакнене. Центрофугата пък вече се съобразява с вида на тъканите и сама избира най-щадящия за тях режим. Всички интелигентни модели вече са с възможност за включване и контрол по Internet - екстра, особено актуална в Европа. Всички тези удобства значително облекчават грижата за прането и значително намаляват разходите на вода, прах и ток.


7. Има ли марката оторизиран сервиз за гаранционна и следгарационна поддръжка?

И най-добрата пералня все някога стига до сервиз. Важно е той да е оторизиран за обслужването на марката, иначе ремонтите няма да имат край. Това правило важи с пълна сила за "smart" пералните. Действително те вършат безчет чудни неща, но все пак са машини, при това особено чувствителни към родните условия. Възможно е например да блокират, ако водата е мръсна или пък спре токът, при това настойчиво да се оплакват, че имат нужда от доктор. Важно е точно тяхната поддръжка да се извършва от специално обучени за целта диагностици, които нямат нищо с кварталния майстор.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign