100 Полезни съвета за тези, които са на диета

 Диетолозите съветват....

1. Вземете решение да ядете само седнали. Консумирането на храна, стоейки или разхождайки се по улицата, води до поглъщането на много калории.

2. Когато менюто ви е вече готово – за вечеря, например, не слагайте нищо повече в чинията. Ако сте решили да ядете свинска пържола с пюре от картофи и свежа салата, а след това се сетите, че в хладилника има маслини, руска салата или нещо пикантно, не се поддавайте на това изкушение. Запомнете: не допълвайте вече решеното от вас меню!

3. Ако предвиждате да пазарувате, отидете сити. На всеки от нас е познато влудяващото усещане да влезеш в хранителен магазин без сложена хапва в уста. Количката се пълни, а апетитът ни расте ли, расте.

4. Приготвянето на списък с необходими продукти е добро решение за стриктно съобразяване с менюто, което искаме да спазваме.

5. Препоръчително е, ако предвиждаме разходка през деня, да похапнем преди нея, а не след това. Идеята е, че ще изразходваме погълнатите калории за разлика от обратния вариант.

6. Втората закуска или обядът трябва да представляват най-много кофичка кисело мляко, малък хамбургер с пиле и салата.

7. Ако почуствате силен глад, по-добре се насочете към плодовете.

8. Когато се храните, избягвайте да гледате телевизия, да четете книга или вестник. Увлечени в правенето на нещо друго, ще загубите вкуса на храната, която консумирате, и отново ще ви се прияде. Съсредоточете се само върху храната!

9. Ритъмът по време на хранене оказва съществено влияние върху количеството на погълнатата храна. Пробвайте, когато се храните, да оставяте вилицата и ножа след консумирането на всяка една хапка. По този начин ще нарушите досегашния ритъм на хранене и е възможно да усетите ситост много по-рано, отколкото поглъщайки бързо храната.

10. Готвенето на храната за едно хранене също ще спомогне да намалите приема на калории. Ако все пак ежедневието ви налага да пестите време за готвене, сервирайте в чинията си толкова храна, колкото възнамерявате да хапнете. Не си досипвайте!

11. По време на хранене избягвайте да смесвате различни храни. Едновременното консумиране на месо, плодове, зеленчуци и кашкавал, например, крие риска да погълнете повече калории, тъй като различните храни възбуждат апетита.

12. Във връзка с предходния съвет диетолозите съветват обядът или вечерята да се разделят на две приемания на храна. Например, месно ястие със зеленчуци, ориз или макарони и зелена салата можете да ядете без ограничение и заедно, докато продукти като плодове, сирена и кашкавал е препоръчително да консумирате поне 2 часа след основното ястие.

13. Отделяйте внимание на всяка една хапка сякаш тя е някакъв вид деликатес, например хайвер, френски сирена, сьомга и много други. Консумирайте храната на малки хапки, дъвчете и задържайте храната колкото се може по-дълго в устата си. По този начин ще се насладите на вкуса й и ще се заситите по-бързо.

14. Диетолозите от “Marie Claire” казват, че е допустимо, ако усетите чувство на глад, да прибегнете до няколко филийки хляб. За да успокоите апетита си, препоръчва се да изядете едно твърдо сварено яйце, резен кашкавал или неголямо количество зелена салата.

15. Спазването на ритъм по време на ядене оказва благотворно влияние върху чувството ни за ситост. Прибързаното приемане на храната води неминуемо да скорошно огладняване. Затова стремете се да си изградите ритъм на хранене, който стимулира правилното и сдържано приемане на калории. След всяко приемане на храна диетолозите препоръчват да оставате на масата не повече от 15 минути. Време, което ще ви даде повече усещане за ситост.

16. Правилното разпределение на приема на калории през деня трябва да съответства на натовареността ви през деня. Сутрин е добре да приемете стабилна храна, която ще ви зареди с енергия през основната част от деня. По обед диетолозите препоръчват ограничаване на менюто, тъй като по това време приемането на много храна може да предизвика дискомфорт – тежест или сънливост, например. Колкото до вечерята, тя трябва да представлява съвсем лека закуска, тъй като след нея ви предстои да спите, а тогава организмът ви трябва да почива.

17. Ако се случи така, че прекалите с храната предходния ден, дали поради момент на слабост, семеен празник или неочаквана гощавка, френските диетолози препоръчват да си вземете един ден на покаяние, а в някои случай дори два. През този ден на покаяние следва да се ориентирате към нискокалорична храна, по възможност ниско маслена извара, чай или зеленчукова супа. В деня на покаяние е задължително да избегнете употребата на сол. Предвид чувството на глад, с което ще се борите, препоръчително е да разделите храненията на няколко части, т.е. частично да приемате храна, но по малко.

18. Дъвченето на дъвка е добър трик за преборване на глада за известно време. Съвременните дъвки са най-разнообразни – с вкус на ягода, мента, ванилия, лимон, диня, праскова и т.н. Освен това, да не забравяме, в някои от тях няма калории!

19. За любителите на плодови сокове диетолозите препоръчват приемът им да става паралелно с прием на вода. По този начин вие ще притъпите чувството на глад и ще намалите количеството на калории, които съдържат в плодовите сокове.

20. Често имаме навика, когато седим пред телевизора, да консумираме бисквити, слънчогледови или тиквени семки или друг вид ядки. Тъй като преодоляването на този навик е изключително трудно, диетолозите предлагат да замените тези калорични занимавки, като поставите пред себе си чиния с зелена салата вместо тях.

21. За любителите на ледения изкушения, настоящият съвет на френските диетолози може да се окаже изключително подходящ. Те предлагат преборване на глада с домашно направени ледени блокчета за смучене от плодов сок или вода, приправена с мента, ванилия или друг привкус. При подготовката можете съвсем леко да ги подсладите, но не с обикновената захар, а с подсладител.

22. В моменти на неудържимо желание да изядете нещо, което не сте предвидили в своето дневно меню, диетолозите препоръчват да консумирате малко хляб или кашкавал, но не и това, което ви изкушава. Дори и да си обещавате, че това ще е „последното” нарушение на вашето меню, не се залъгвайте, скоро ще го определите като „предпоследно”.

23. Ако ви предстои да отидете на прием или на вечеря у приятели и се страхувате от възможните изкушения, които ще присъстват на масата, ще ви дадем решение. За да намалите апетита си предварително, изпийте чаша айран или изяжте едно твърдо сварено яйце.

24. Когато правите у дома фрешове от плодове, не изхвърляйте меката част. Всъщност е по-добре да изяждате плодовете цели.

25. За да придадете чувство на ситост преди обед, консумирайт чаша зеленчуков или пилешки бульон. Бульонът е нискокалоричен, а приемът на течности ще успокои стомаха ви.

26. Месото от плодовете, които остават при направата на плодови сокове, може лесно да бъде претворена в нещо апетитно. Поставете месото от плодовете в картонена или пластмасова кутийка и го замразете в хладилника. Тези кутийки с плодове са нискокалорийни закуски, които ще ви предпазят от консумирането на „каквото попадне”.

27. Замразяването на силен чай също е добра алтернатива за лека закуска!

28. Лесен трик за приглушаване на чувството за глад се крие на една от лавичките в нашия хладилник. Диетолозите споделят, че няколко резена солени или консервирани краставички, ще притъпят апетита ви.

29. Ако в един момент ви се прияде шоколад, има вариант, в който можете да му се насладите. Диетолозите от известното френско списание препоръчват в такива моменти да консумирате едно парченце шоколад вечер заедно с резен хляб.

30. Можете да започвате приема на храна с кашкавал, по възможност обезмаслен. Запомнете, по-добре е да хапнете малко кашкавал, отколкото захар или бонбон.

31. Изпивайте преди хранене 2 или 3 чаши вода. Водата ще ви създаде усещане за лека ситост и най-важното ще стимулира диурезата и облекчи отделянето от огранизма на мазнините.

32. Старайте се да държите продукти в хладилника си, които не са много калорични. Започнете от обезмасленото мляко, обезмасления кашкавал, постно месо, яйца, зеленчуци и още цяла плеяда вкусни неща.

33. Стремете се да приготвяте всичката храна за деня на един път. Това ще предпази от възможността да се изкусите да приемете повече храна от необходимото.

34. Една от калоричните страни на хубавото ястие е сосът или гарнитурата. Започнете да употребявате като гарнитура зеленчуци като моркови, цвекло, червено деле, целина и редица други нискокалорични зеленчуци.

35. Една рецепта на диетолозите ви предлага питателна закуска, която ще ви зареди с необходимите протеини и ще ви направи сити. Закуската се състои от бъркани яйца (може да са две), парче пушено месо и кашкавал. Приятен апетит!

36. Преди да изпаднете в отчаяние от съвет номер 35, по-добре бързо прочете този. Диетолозите позволяват за закуска да консумирате и сандвич с сухо месо. Можете да си сложите и малко горчица за вкус!

37. Постарайте се да прибягвате при усещане на глад до нискокалорична храна. Добро решение са сухарите, които можете да намашете с масло и да добавите горчица.

38. Няма как да не сте чували за маргаритата… и точно за нещо подобно на нея ще говорим сега. Препоръчва се консумирането на доматен сок, тъй като той е доста нискокалорийна напитка. Френските диетолози, които са така добри да ни дадат толкова съвети, позволяват да подправите сока с нещо по-остро.

39. За да приготвите възможно най-вкусно своята пържола, я пържете на бавен огън. Избягването, на изсъхването на месото при толкова продължително печене, може да се избегне не чрез добавянето на масло, а с намазването на пържолата с горчица. Ах, тези французи и тяхната горчица!

40. Нискокалорийните печени яйца се правят в масло. Пардон! Във вода. Това съветват диетолозите – пържете яйцата си в мъничка вода.

41. В духа на съвет 40 е и следващият съвет, който препоръчва на желаещите да запазят теглото си или да свалят някой и друг килограм да поддържат месото при печене не със поливане с масло или бульон, а с вода.

42. За да приготвите постното месо възможно най-здравословно, диетолозите препоръчват да запечете в алуминиево фолио.

43. Всички знаем, че картофите са калорични в каквато и да е форма, колкото и да се опитате да ги превърнете в нещо друго, те си остават същите – калорични и вкусни. За да приготвите нискокалорична супа обаче трябва да ги избегнете. Нормално е да сложите моркови, лук, гъби, но на мястото на картофите се препоръчва вклячването на няколко парченца тиква. Тиквата е по-малко калорична.

44. Този съвет отново ни дава насоки как да подгряваме храната (месо и зеленчуци) без да повишаваме количеството на калории в тях. Препоръчва се на мястото на маслото, да сложите вода или вино.

45. Още един вариант за приятна закуска – корнфлейкс с нискомаслено прясно мляко.

 46. Купуването на подходящ хляб също може да олекоти ежедневното ви меню. Вместо да купите заводски или ръчен хляб, по-добре се ориентирайте към по-тънките хлебни изделия, които имат повече коричка и по-малко от стандартния хляб средина.

47. Можете да си направите бъркани яйца, по-малко калорични от обикновено, като използвае едно цяло яйце и белтъка от три други.

48. За любителите на кафе със захар, които искат да намалят количеството на приетата захар чрез любимата си напитка, френските диетолози препоръчват няколко трика: или пийте кафето си, услаждайки го с резени ядълка, или една глътка кафе комбинирайте с глътка вода.

49. Друг начин да преправите кафето си е като добавите зърно кардамон или черен пипер.

50. Алкохолът съдържа не малко количество калории. За тези от вас, които не могат за дълго да се откажат от него е препоръчително да се ориентират към уискито в комбинация със сода.

51. Приготвянето на компоти е неделимо свързано с употребата на захар. Препоръчва се, когато правите компот от ябълки, например, да го правите без да добавяте захар. Вместо това използвайте конфитюр или компот от друг сладък плод.

52. За приготвянето на сосове за месо или зеленчуци, подменете употребата на олио с кисело мляко, обезмаслена сметана, а в някой случаи може да добавите винен оцет и естрагон.

53. Ако закусвате сутрин с приемането на плодови сокове, да знаете, че най-полезен е сокът от грейпфрут, тъй като той съдържа вещества, които почистват бъбреците.

54. Много често хора, които спазват диета, използват дъвката като залъгалка против глада. Само че голяма част от дъвките са овкусени със захар и така вместо да спестите приемането на храна, реално поглъщате 3-4 кубчета захар.

55. За тези, които обичат да си правят десерти у дома е препоръчително да се ориентират към плодовите желета, направени с повече желатин, отколкото захар.

56. Френските диетолози ви предлагат една рецепта за приготвяне на сос за топло и студено месо. За целта са ви необходими 750 грама домати, нарязани на четири, една ситно нарязана глава лук, една счукана наситно скилидка чесън, четири дафинови листа, щипка чубрица лъжичка захар, сол и пипер на вкус и половин чаша вода. Кипнете всички съставки за 45 минути в затворена тенджера, като от време на време размесвайте. След това преди употреба, изцедете.

57. Зеленчуковите салата се подправят най-добре с малко количество зехтин.

58. Ако обичате майонеза, можете да си направите диетична такава, като замените зехтина с два желтъка (яйцата трябва да са твърдосварени). Желтъците се намачкват с вилица или в миксер заедно с изварата, сок от лимон, пипер и магданоз.

59. За любителите на пица, които нямат намерение да занемаряват тази храна, се проръчва пицата да се приготвя без месо, салам или шунка, а само със зеленчуци, лук и гъби.

60. Ако си притогвяте у дома пастет, направете го без масло. Използвайте мляко, айцен белтък, зеленчуци и плодове.

61. Възнамерявате ли да печете месо, откажете се от тефлоновия тиган. Използвайте обикновен, така се пече по-добре, а мазнината се разтопява повече.

62. Според френските диетолози един резен диня може да се използва като залъгалка, да не приемете повече храната отколкото възнамерявате. Техният съвет е да държите диня винаги в хладилника си – естествено, когато им е сезонът.

63. Един от най-добрите съвети е да избягвате колкото се може пърженето в мазнина.

64. Следващият съвет е как да приготвяте храната, след като не можете да пържите. Варете, гответе на пара и т.н.

65. За да приготвите десерт, който да бъде по-малко калоричен, използвайте алтернативни на захарта продукти.

66. Когато трябва да използвате масло за приготвянето на ястие, заменете го с направен от вас сос – в обезмаслен бульон прибавете малко зеленчуци.

67. Най-доброто решение да намалите захарта става чрез замяната й с глюкоза.

68. Зелето във всичките му вариации е диетично ястие, което не само ще ви засити, но и ще ви набави витамини.

69. Ако разбиете яйчен белтък до получаването на пяна, няма пречка да го добавяте към кафето вместо мляко или направо да си приготвяте омлет само от белтъци.

70. Препоръчва се категорично да се консумират повече зеленчуци в суров вид!

71. Закачете на стената в кухнята или на вратата на хладилника снимка, на която изглеждате в отлична форма. Снимка от времето, когато сте била стройна. Образът ви от едно време ще ви снабди с достатъчно сили да следвате плана си ден след ден. В случай, че не разполагате с образ от по-ранни години, можете да заемете снимка на някой друг. На познат или на известна личност.

72. Разполагате ли със свободно време, не се отдавайте на залежаване. Ако нямате какво да направите у дома – да почистите, пренаредите гардероба, да съставите план на разходите за месеца или да планувате почивка, то най-добре бързо се обличайте. Една разходка навън освен че ще ви даде нужното количество свежест, ще ви предпази от злоупотреба с храна или невинно залежаване.

73. Казват, че колкото по-често се гледаме в огледалото, толкова по-насериозно ще се вземем в ръце. Става дума не просто за сутрешно поглеждане в огледалото. Застанете пред голямото огледало на гардероба или с каквото разполагате и добре огледайте цялото си тяло. Този начин на себеоценка ще ви стимулира да промените дори и малка част от себе си. Та, дори това да е цветът на косата ви!

74. В моменти, когато ви се прияде шоколад или някой любим сладкиш, кажете си – хайде, след 20 минути. За толкова време може да се случат много неща и да избегнете консумацията.

75. Ако сте на диета, включваща необработена, здравословна и нискокалорична храна, то отбягвайте всякакъв вид деликатес. Той стимулира апетита и в скоро време няма да можете да се овладеете.

76. Когато си почивате, използвайте времето за упражнения. Какви упражнения ли? Много просто – за психическо настройване. Диетолозите препоръчвак да си повтаряте колкото е възможно по-често, че сте красива, стройна, обичате спорта и т.н. По този начин идеите залягат в подсъзнанието ни и могат да ни помогнат да постигнем целите си.

77. В същия род на мисли няма да е зле да си повтаряте и че ужасно много обичате диетични храни, които по принцип не консумирате. Храни като киселото мляко, варените зеленчуци и други такива най-различни неособено пикантни и съблазнителни храни.

78. В моменти, когато ви се прияде нещо, което изобщо се забранява в хранителния ви план, помислете за негативните последици, които консумацията му ще предизвика. Нима един сладкиш ще развали това, което дни наред се опитвате да постигнете? Не се предавайте! Струва ли си да се насладите за три минути, при положение че съвсем скоро ще можете да се наслаждавате със седмици.

79. Един много важен съвет: когато започвате да отслабвате, започнете с малки крачки. Първо си поставете като цел да свалите един килограм за една седмица. Изпълните ли го, сте готови да продължите напред. Така е както по-здравословно за вашето тяло, така и за психиката ви.

80. Френските диетолози съветват да завържете около талията си някакво леко въженце, което да ви покаже, че вече достатъчно сте консумирали. Въженцето не трябва да е разтегливо, така че добре подберете материала.

81. Консумирайте повече студени напитки. Студената вода бива затопляна от организма, а този процес изисква изразходване на калории. За да загрее вода с температура 10 градуса до телесната – 37 градуса, оргазимът изразходва значително количество енергия. За 1 литър калориите, които ще загубите са 30.

82. Когато избирате менюто си за деня, препоръчително е да се обърнете към студената храна, тъй като тя, подобно на студената вода, също бива затопляна от организма. По този начин се изразходват калории, а още повече, че поради забавянето на процеса на усвояване на храната, чувството за ситост е по-дълготрайно.

83. Купите ли масло, разделете го на 10 грамови порции. Разделянето на порции ще ви ограничи в консумирането на прекомерно количество масло за деня.

84. На същия принцип разделете на порции и олиото, зехтина.

85. Купете си електрогрил. Благодарение на това изобретение, няма да има нужда да слагате олио, докато печете месо. В грила освен това мазнината от месото се стича и по този начин намалявате приема на калории.

86. Препоръчително е да консумирате едрозърнест хляб. В случай, че си купите пресен хляб, препечете го на тостер.

87. За любителите на екзотични ястия френските диетолози препоръчват да наблегнат на китайската кухня. Можете лесно да забележите, че в основните ястия в китайската кухня преимуществено присъстват оризът, зеленчуците, морските продукти, гъбите, пилешкото месо и други.

88. Ако ви предстои семейна вечеря, използвайте следната тактика. Първоначално сложете на масата студени закуски, студени напитки, зеленчуци и плодове. След един такъв прием на храна в стомаха няма да има толкова празно място за топлото основно ястие, а това значи – по-малко калории за деня от обикновено.

89. Ако варите зеленчуци, не изхвърляйте водата. От нея можете да направите прекрасна супа – едновременно вкусна и полезна, тъй като в нея се съдържат много минерални вещества.

90. Хубаво е един или два пъти седмично да си устройвате ден без въглехидрати и мазнини. В тези дни се консумират само белтъци. При един такъв ден можете да отслабнете с половин килограм.

91. Калории можете да спестите и когато консумирате салата от зеленчуци, комбинирана с късове месо. Такъв тип салата върви с една лъжичка майонеза, малко лук, чесън и горчица.

92. Неблагоприятно за тялото действа и обедна салата от зеленчуци, съдържащи значително количество захари. По този начин организмът ще започне активно да отделя инсулин, а той повишава апетита.

93. Старайте се да консумирате колкото се може повече чай. Една чаша сутрин и вечер действа отлично върху организма – сваля килограми.

94. В същия дух можете да пиете и течности, които стимулират отделянето на вода от организма.

95. Веднъж седмично се старайте да замените порцията месо със риба.

96. Според френските диетолози готвенето във фолио също е препоръчително за употреба от хората, които искат да отслабнат.

97. Друг съвет е да настържете плодовете и зеленчуците, които ще консумирате. Натърганата храна изглежда по-обемно. Една салата от ябълка, моркови и зеле е добра порция храна за тези, които искат да отслабнат с някое и друго кило.

98. Един съвет за тези, които стриктно следват диетата си: преди да печете месо или картофи избършете ги със салфетка – така ще премахнете излишните калории.

99. Не забравяйте, че в алкохола се съдържа голямо количество калории.

100. Хубаво е да държите в гардероба си някоя дреха с по-малък размер. Когато свалите килограми и влезете в дрехата, която сте подбрали, това ви дава допълнителен стимул.

И не забравяйте, че всяка диета трябва да е съчетана с физически и лицеви упражнения.

Пилатес у дома: 10 упражнения за напреднали - Част 1

Пилатес у дома: 10 упражнения за напреднали - Част 2

Източник: www.gastronom.bg

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign