6 Златни правила на общуването от Дейл Карнеги

Дейл Брекенридж Карнеги (Dale Breckenridge Carnegie 24 ноември 1888 – 1 ноември 1955), е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие (английски: self-improvement), умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг, публично говорене и междуличностни умения.
Карнеги, някога неизвестен фермер роден в Меривил, щата Мисури, получил световна известност, тъй като намерил начин за удовлетворение на една от потребностите на човечеството. За първи път той осъзнал тази потребност в 1906 г. По това време младият Карнеги бил студент в предпоследният курс на Педагогическия институт в Уорънсберг-щата Мисури. По-късно става американски автор, световноизвестен специалист в областта на човешките отношения, създател на класически правила за успешна личностна реализация и любимец на няколко поколения читатели от различни краища на света.
Книгите на Дейл Карнеги:
  • "Неизвестни факти за известни личности" (1934),
  • "Как да печелим приятели и да влияем на другите" (1936),
  • "Как да постигнем самоувереност и да влияем на другите чрез ораторско майсторство" и
  • "Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота" (1948).


Умението да общуваш действително е решаващо както в професионален, така и в личен план. А простичките истини на Карнеги продължават да бъдат висш пилотаж за успешния комуникатор. И понеже те са като пътеводна светлина за всеки, който иска да гради успешна кариера, нека припомним няколко, към които си струва да обръщаме поглед всеки ден.

Кои са 6-те начина да накарате хората да ви харесат, според Дейл КарнегиПринцип №1
Проявявайте искрен интерес към другите


Постъпвайте така и навсякъде ще бъдете добре дошли.
Можеш да спечелиш повече приятели за два месеца като искрено се интересуваш от другите, отколкото за две години, като се опитваш да ги накараш да се заинтересуват от теб.
Хората не се интересуват от вас, нито от мен. Интересуват се от себе си - сутрин, обед и вечер.
Когато видите групова снимка, на която ви има и вас, какво търсите да видите първо? Ако само се опитваме да впечатлим другите и да привлечем интереса им към себе си, никога няма да имаме много и верни приятели. Приятелите, истинските приятели не се печелят така.
Всички ние независимо дали сме работници във фабрика, служители в някоя канцелария или дори крале - всички харесваме хората, които ни се възхищават.
Ако искаме да печелим приятели, нека направим за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание.
От години съм си поставил за цел да открия рождените дни на приятелите ми. Как? Макар че не вярвам в ни най малко в астрологията, започвам разговор дали другия вярва, че рождената дата на човека е свързана с неговия характер. После питам за датата му на раждане, след което си я повтарям, да я запомня и след това да я запиша. Когато дойде денят, изпращам писмо. Това има страхотен ефект.
Ако искаме да печелим приятели, трябва да поздравяваме хората сърдечно и с ентусиазъм. Използвайте същата тактика, когато някой ви се обади по телефона. Кажете „Ало" с тон, който издава колко ви е приятно, че другият ви се обажда. Демонстрирането на искрен интерес към другите не само ще ви спечели приятели, но може да спечели и верни клиенти на вашата фирма.

Принцип №2
Усмихвайте се


Един прост начин да направите добро първо впечатление.
Най- добрият път към ведростта се състои в това да се държим и да говорим така, сякаш все още я имаме, когато я загубим.
„Няма нищо добро или лошо, което да не е направено такова от нашето мислене" казва Шекспир. Линкълн отбелязва, че повечето хора са горе долу толкова щастливи, колкото решат да бъдат.
Една китайска поговорка гласи: Човек без усмивка на лицето не бива да отваря магазин.
Винаги когато излизате от къщи, повдигнете брадичката, изправете главата и напълнете дробовете си докрай. Опитайте от слънчевата светлина, поздравявайте приятелите си с усмивка и влагайте сърдечност във всяко ръкостискане. Не се страхувайте, че могат да го разтълкуват погрешно и не губете и минута в мисли за враговете си. Опитайте се да мислите неотклонно за това, което ви се иска да направите - тогава без да лъкатушите ще вървите право към целта.
Съсредоточете ума си върху великите и прекрасни неща, които искате да постигнете и с течение на времето ще установите, че подсъзнателно се възползвате от всяка възможност, за да осъществите желанието си.
Усмивката не струва нищо, а дава много.
Тя обогатява единия, без да направи другия по беден.
Никой не е толкова богат, че да може да мине без нея и никой не е толкова беден, ако е облагодетелстван от нея.
Тя носи щастие в дома, насърчава добрата воля в деловите отношения и е парола на приятелството.
Тя е почивка за уморения, светлина за обезсърчения, искрица радост за тъжния и най- доброто природно лекарство против неприятности.
Но не може да се купи, изпроси, заеме или открадне, защото не представлява никаква ценност, докато не бъде дадена от сърце другиму.
И ако в забързаното ежедневие, някой от хората, които срещата е твърде уморен, за да ви се усмихне, не бихте ли му подарили вие една усмивка?
Защото никой няма такава нужда от усмивка, както онзи, комуто вече не са останали усмивки за раздаване!
Усмихвайте се!

Принцип №3
Помнете, че името на човека е за него най-сладкото и най-важното съчетание от звуци във всеки език


Ако не сторите това, чакат ви неприятности.
Човек се интересува повече от собственото си име, отколкото от всички останали имена в света, взети заедно. Запомнете името му, сещайте се лесно за него и това ще бъде прието като изтънчен и много резултатен комплимент, забравите ли го ще се окажете в много неприятна ситуация.

Ръководителят, който казва че не може да помни имена, ми заявява по този начин че не може да запомни един важен елемент на работата си и стъпва по подвижни пясъци.
Информацията, която съобщаваме, или молбата която отправяме, придобива особена важност, ако се обърнем към човека по име. От сервитьорката до директора, името прави чудеса в общуването.
Помнете, че името на човека е за него най-сладкото и най-важното съчетание от звуци във всеки език.

Принцип № 4
Бъдете добър слушател. Насърчавайте другите да говорят за себе си


Да умееш да слушаш е един от най-големите комплименти, които можем да направим някому.
Каква е тайната, ключът на успешния делови разговор? Според бившия президент на харвардския университет Чарлс Елиът, в успешния делови разговор няма нищо загадъчно. Изключителното внимание към човека, който ви говори, е много важно. Няма по-голямо ласкателство от това.
И вечният недоволник, и най-яростният критик би омекнал и би отстъпил пред търпеливия и съчувстващ му слушател - слушател който ще мълчи, докато разлютеният мърморко се надува като кралска кобра и изхвърля отровата от организма си.
......" Аз го изслушах търпеливо. Изкушавах се да го прекъсна, но разбирах, че няма да е добра тактика, затова го оставих да се наговори. Когато накрая му мина ядът и бе готов да слуша, казах тихо: „Благодаря ви че дойдохте до Чикаго, за да ми разкажете за това. Правите ми голяма услуга, защото финансовият ни отдел ви е ядосал, може да ядоса и други наши добри клиенти като вас, а това би било много лошо. Повярвайте ми, аз исках да науча тази история не по-малко отколкото вие да ми я разкажете.”
Това беше последното нещо на света, което той беше очаквал да чуе. И понеже нямаше да купува повече от нас, му препоръчах няколко други производители. Това работи, повярвайте!

Да бъдем изслушани, това е всичко, което искаме когато имаме проблеми. Нерядко точно това иска ядосаният клиент, недоволният служител или обиденият приятел.
Затова, ако искате да бъдете добър събеседник, бъдете внимателен слушател. За да бъдете интересен, проявете интерес. Задавайте на другия въпроси, на които ще му е приятно да отговори. Насърчавайте го да говори за себе си и за успехите си.
Помнете, че хората, с които разговаряте се интересуват стотици пъти повече от себе си, от собствените си желания и проблеми, отколкото от вас и вашите проблеми.
За един човек собственият му зъбобол означава повече от бедствен глад в Китай, причинил смъртта на хиляди хора. Пъпката на врата му го занимава повече от петдесет земетресения в Африка. Спомнете си това следващия път, когато започвате разговор.
Бъдете добър слушател. Насърчавайте другите да говорят за себе си

Принцип №5
Говорете за онова, което интересува другия

Как да привлечете интереса на другите?
Отговорът е прост. Когато очаква посетител Рузвелт до късно посред нощ чете по въпроса, който знае че интересува особено силно госта му. Защото като всички лидери Рузвелт знае, че най-сигурният път към сърцето на някого е да говориш за нещата, които са му най-скъпи.

Принцип №6
Накарайте другия да се почувства значим и ценен, и го направете искрено


Как да накарате хората да ви харесат веднага?
Очевидно, за да го накарам да ме хареса, трябва да му кажа нещо приятно, и то не за себе си, а за него. Зададох си въпроса: Има ли в него нещо, на което мога искрено да се възхитя?
Винаги прави така, че другия да се чувства значим!
Голата истина е че почти всеки човек, с когото се срещате, смята че ви превъзхожда в някакво отношение. Сигурен път към сърцето му е да му покажете по някакъв деликатен начин, че признавате неговата значимост и то искрено.

Говорете на хората за тях самите и те ще ви слушат с часове!
Накарайте другия да се почувства значим и ценен и то искрено.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign