Билколечение при някои от най-често срещаните кожни проблеми

Лечебните растения се използват както в народната, така и в научната медицина за лечение на кожни болести. За тази цел те се прилагат под формата на запарки, настойки или отвари, които се използват по-рядко вътрешно, а по-често за компреси, промивки, бани и др. Най-често при кожни заболявания билките се поставят непосредствено върху болното място като пресен сок, свежа или размачкана билка или под формата на лапа (кашица, получена с топла вода от стрита суха билка, която се разстила между сгъната на две тензухена кърпа). Върху лапата обикновено се поставя вълнена тъкан, за да се затопли мястото.

1. Чай при уртикария
Прилага се при алергични кожни прояви от различен произход — хранителни, медикаментозни и други...

Приготвяте смес от 25г борови връхчета, 25г листа от орех, 25г цвят от жълт равнец, 25г плод от хвойна, 25г стръкове от лазаркиня, 25г листа от ягода, 25г листа от къпина, 25г цвят от трънка, 40г стръкове от звъника, 40г листа от живовлек, 40г листа от коприва, 50г корени от иглика, 100г стръкове от камшик, 100г стръкове от седефче. Разбърквате старателно всички билки и ги съхранявате в херметически затворен съд.
Чаят се прави като 3 с.л. от сместа се вари в 750мл вряла вода. Вари се 3 минути, оставя се да изстине и се изпива на три пъти за един ден.

2. При невродермит (атопичен дерматит) и сходни кожни заболявания.
• Може да се използва и при нервна възбуда

Смесват се 20 г стръкове от мащерка, 20г стръкове от риган, 30г плод от хвойна, 10г листа от мента, 10г корени от дилянка, 20г листа от орех, 30г цвят от лайка, 30г цвят от лавандула, 20г стръкове от босилек, 10 стръкове от полски хвощ . Пет супени лъжици от сместа се запарва в 500 мл вряща вода. Запарката се поставя във ваната за баня, но може да се използва и като измиващ лосион.

3. При екземи

• Смесват се 20г листа от коприва, 20г цвят от невен, 20г стръкове от бутрак, 40г стръкове от трицветна теменуга, 20г стръкове от великденче, 20г стръкове от полски хвощ, 20г листа от орех. Четири супени лъжици смес се накисва в 1 л вода. Чаят се вари 5 мин, прецежда се и се пие по 1/2 чаша 3–4 пъти дневно.

• Смесват се 10г листа от розмарин, 10г листа от лавандула, 30г стръкове от мащерка, 30г цвят от лайка. Три супени лъжици смес се възварява в 1/2 л вода за 15 мин. В горещия извлек се накисва марля, която се налага върху болното място.

4. При акне

Смесват се 15г корени от репей, 15г корени от бял оман, 15 г листа от орех, 15г стръкове от звъница. дна супена лъжица смес се възварява с 250 мл вода за 20–З0 мин. Изпиват се по 2–3 чаени чаши чай на ден.

  • • От книгата "Билките във всеки дом"
проф. д-р ДУШКА СТАНЕВА СТОЙЧЕВА,  доц. ДИАНА ИВАНОВА ПАНОВА, н. с I ст. д-р ЛИЛЯНА ЛОЗАНОВА РАЙНОВА, ИВАН АСЕНОВ ИВАНОВ
Рецензенти ст.н. с I ст. Бистра Аврамова, доц. д-р Цветан Бояджиев
Редактор д-р Мая Бъчварова

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign