Английският хотел Cliveden Hotel предлага най-скъпия чай

Разкошният хотел Cliveden Hotel, Бъркшир, Великобритания предлага на своите гости да се присъединят към английската традиция за чай, а именно  знаменития "файф-о-клок" с чашка чай за 550 паунда /900 долара/. Чаеното меню за двама предлага чайниче за две чаши от един от най-редките в света и съответно най-скъпа марка чай "Da Hong Pao".

Da Hong Pao, което в превод от китайски език означава "Голям червен халат" е чай, който се полува единствено от шест храста, които растат в близост до манастира Тянцзин в Китай. Предполага се, че възрастта на храстите е над 350 години. Годишната реколта на чая не превишава 500 грама, именно затова той струва баснословните 685 000 долара за килограм. Шеф-готвачът на британския хотел предлага на закуска и още скъпи и редки деликатеси - бели трюфели, които струват 4 000 долара за килограм и черен хайвер от моруна - 6 000 долара а килограм.
Ако някой от гостите желае нещо сладичко към чая, на Вашето внимание е фирмената торта на хотела - Cliveden Hotel със златни листенца.
Хотел Клайвдън  ще дари 50% от приходите от продажбата на най-скъпия следобеден чай в периода между 12 юни и 12 юли на фондацията "Мария Кюри", която помага на болни от рак.
Може би ще Ви бъде интересно да научите, че Клайвдън е неоренесансов извънградски дворец на висок хълм над Темза в Бъкингамшир, построен през 1850 година от Чарлз Бари, архитектът на Уестминстърския дворец. Сградата е построена за херцог Сазерленд.
През 1893 година владетелят на Клайвдън, херцог Уестмистър го продава на американския милионер Лорд Астор, който вложил немалко средства за по-нататъшното разкрасяване на двореца. Бароковите скулптури, разположени в градината били в Клайвдън от Италия. Изящни мебели, антикварни предмети и изискани тъкани украсяват стаите на двореца, като подчертават неговата индивидуалност и превръхат настоящия хотел в особено място, съчетаващо носталгичните спомени за епохата на Едуард и шикозния комфорт на съвременната ни епоха.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign