Хранителен режим по метода на д-р Пиер Дюкан

Доктор Пиер Дюкан започва кариерата си през 1966 г. като общопрактикуващ лекар. Много скоро обаче се ориентира към диетологията и създава изключително ефикасна диета за трайно отслабване. Дюкан е първият диетолог, който използва протеинов режим за ужас на колегите си, чиито препоръки не излизат от кръга на плодовете и зеленчуците.

Хранителният режим на Пиер Дюкан се състои от четири фази. Диетата на Пиер Дюкан е богата на протеини, ниска на калории, също така тази диета намаля апетита. Нещо повече, самият процес на абсорбирането на протеини води до висококалорични разходи, като по този начин позволява загуба на тегло без загуба на мускулна маса.
Програмата допуска и период на пост-диета, когато организмът се адаптира и не дава възможност за връщането отново към напълняване. Избягва се така нареченият йо-йо ефект.

Какви са предимствата на режима?
- Не броите калории
- Ядете колкото ви душа иска от разрешените храни
- Със сигурност отслабвате
- Не напълнявате, след като отслабнете

За кого е предназначен?
- За хората, които желаят да свалят между 10 и 20 килограма
- За тези, които имат 30 и повече излишни килограми
- Но и за дамите, които желаят да се вталят, преди да отидат на море

Съдържа 4 етапа:
УДАРЕН ЕТАП: ускоряване на метаболизма

Ядат се САМО белтъчини (протеини). Колкото по–чисти (с малко мазнини), толкова по–добре. Това са: меса (пилешко, говеждо, телешко - рибица и котлет, конско, заешко), риба (всякакви видове), морски дарове (миди, скариди, омари, рулца от раци) яйца, млечни (обезмаслени – кисело мляко 0,1 %, прясно мляко 0,1 % – до 250 гр. на ден, извара), постна шунка (мазнини между 2 и 4 %). Пълният списък е даден по–долу.

Времетраене на УДАРНИЯ ЕТАП: определя се от това колко килограма има за сваляне. Колкото повече, толкова повече: ако килограмите за сваляне са много, тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко, тогава ударният режим е от 2-3-5 дни.

… в книгата Дюкан пише: “Средната продължителност на ударния режим е 5 дни. …… Тя е най-подходяща за най-желаното отслабване - между 10 и 20 кг. …..”
“За отслабване, по-малко от 10 кг.: за подобна не толкова амбициозна цел най-добрата продължителност на ударния период е от 3 дни, след които може без усилие да се премине към следващата фаза.”
“За отслабване, по-малко от 5 кг. Когато искаме да избегнем твърде бързото начало, 1 ударен ден е достатъчен.”
При подчертан обезитет. В случаите, когато желаното отслабване е повече от 20 кг. или когато пациентът многократно и неуспешно се е подлагал на диета, ударната фаза, след консултация с лекар, да се увеличи на 7, дори на 10 дни, при изрично условие да се пие вода непрекъснато.” - стр. 78

Сваляне: при пет дни ударен режим, възможно е да се стигне и до 5 кг.

СМЕСЕН ЕТАП: достигане на желано тегло
Редуват се: няколко дни на белтъчини (протеини) със зеленчуци - ПЗ, с няколко дни само на белтъчини (протеини) – П.

Белтъчините са от списъка.

Зеленчукът може да е всякакъв - краставици, марули, броколи, зелен фасул, домати, репички, брюкселско зелепраз лук, гъби, керевиз, карфиол, чушки, зеле, спанак, но трябва да се внимава с количеството въглехидрат в него. Морковите и цвеклото също са позволени, но не често и по малко.

Времетраене: ДО ДОСТИГАНЕ НА ЖЕЛАНОТО ТЕГЛО. Дните се определят по преценка: ако има повечко за сваляне, тогава дните се въртят 5/5 или 4/3. Ако има по–малко за сваляне: 2/8 или 3/7.

След ударния етап се започва с ПЗ.

Сваляне: средно по 1 кг на седмица (10 дни). Има периоди на задържане (над 10 дни без намаление в теглото. Вижте секцията Често задавани въпроси).

ТРЕТИ ЕТАП: запазване на постигнатото тегло
По 10 дни за всяко свалено кило - всичко разрешено в ПЗ дни + 2 пъти седмично по:
1) 1 порция нишестени храни: макарони, кускус, булгур, качамак, жито (порцията е по 200 гр.); леща (150 гр.), ориз и картофи (по 125 гр. в порция)
2) Плодове: по 1 порция дневно, без банани, грозде, череши.
3) 2 филии пълнозърнест хляб на ден
4) 40 гр. кашкавал.
5) 2 галавечери седмично - ядеш всичко, което поискаш, но само на едно ядене дневно (препоръчително е на вечеря).
6) Протеинов четвъртък - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Може и свинско НЕТЛЪСТО печено, агнешко и всякаква шунка.

Внимание!!!! Всяка втора диета се проваля през първите три месеца след постигането на желаното тегло!

ТРЕТИ ОЛЕКОТЕН ЕТАП: ЗА БРЕМЕННИ И КЪРМАЧКИ
Всичко, разрешено в ПЗ дни + Трети етап + още 1 порция плодове + нормални кисели млека, но БЕЗ ПРОТЕИНОВ ЧЕТВЪРТЪК.

ЧЕТВЪРТИ ЕТАП: окончателна стабилизация
Включване на всички храни. По един ден седмично задължително само на най-чисти протеини (в книгата е обяснено подборно как да се подберат най-чистите протеини). 3 с. л. овесени трици всеки ден. Трае до края на живота.

Как действат белтъчините?
1. Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.
2. Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3. Чистите белтъчини намаляват апетита
4. Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма
5. Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

Особено важни препоръки:
1. Трябва да се пие много вода. Минимум 1,5 – 2 литра на ден. Водата има много ползи във всеки режим, а в този особено. Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Пийте вода, докато се храните. Водата засища.
2. Желателно е да се приемат овесени трици (НЕ ЯДКИ) – по 3 с. л. на ден, по възможност до обяд. Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Единствен недостатък, че трудно се намират. Могат да бъдат евентуално заменени с пшенични трици, но има опасност от подуване на корема.
3. Пектин е разрешен. Молим, разгледайте секцията Често задавани въпроси.
4. Ленено семе също може. Молим, разгледайте секцията Често задавани въпроси. Приема се прясно смляно (ако се смели повече, остатъкът се съхранява в плътно затворен съд в хладилник): ако се приема цяло, просто нищо не се прави, защото има много твърда обвивка и каквото влязло, такова излязло. За разлика от овесените трици, почти е невъзможно да се погълне просто с вода - веднага се разлигавя и е отврат. Може да се приема с малко извара и кисело мляко или като част от палачинка, като поръска на салата или дори “натюр”. Има и готово за директна консумация, т. нар. “начупено” (немско е).

5. Няма ограничения в количествата на разрешените храни в Ударния и Смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило „За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуска, обяд вечеря, а ако се организирате да ядете през 4 часа, е най–добре.

Други препоръки:

Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото.
Освен кантара, хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се телеса. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми. Затова в началото освен теглото, е добре да се взимат и мерките. Те са по-важните и се движат по-бързо надолу от теглото. А в това, че са по-важни, някой да се съмнява? Има ли някакво значение какво показва кантара, ако се носи ХХХ номер дрехи? Ако ще да пише 100 кила, нека ми е талията 62 см. - не ми пука, нали?
Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.
Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.
Внимавайте какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете като източник на белтъчини. Четете внимателно етикетите на стоките.
ПОЗВОЛЕНИТЕ ХРАНИ

Ч И С Т И  П Р О Т Е И Н И : От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска. Разрешено ви е и да ги смесвате.

I. Постни меса
Това са: телешко, говеждо, заешко и конско
– Говеждото - всички части, които се пекат във фурна или на грил, а именно: стекът, филето, ростбифът, забранени са рибицата и котлетите, които са прекалено тлъсти.
- Телешко: позволени са шницелът и частите за печене: котлетите също могат да се консумират, след като се отстрани тлъстата им част.
- Свинското и агнешкото са забранени през ударния период, през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни.

Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло, олио, соев сос, сметана, нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %. Препоръчваме да е смелена пред Вас в магазина или домашно - лично от Вас.

II. Дреболии
От тази категория е разрешен черният дроб - телешки, говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. Колкото до говеждия език- консумирайте му само върха, който е най-постната част.Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини, които са изключително полезни през период на отслабване, но за съжаление е богат и на холестерол, поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.

III. Риби
За тази категория храни няма никакви ограничения. Всички риби са позволени, все едно дали постни или тлъсти, пушени или сушени, може и консервирани в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио, на скара… но без мазнина!

IV. Морски дарове
Всички ракообразни и всички миди, скариди, омари, рази, лангисти, лангустини, стриди, миди, рапани, охлюви, рулца от раци.

V. Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн - патицата и гъската, но при изричното условие да се консумират без кожата.

VI. Постни шунки
Шунки със съдържание на мазнини между 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът, който е още по-тлъст.

VII. Яйца
Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи, на омлет или бъркани в тефлонов тиган- без мазнина. За хора с висок холестерол – само белтъци. Могат да предизвикат АЛЕРГИЯ.

VIII. Обезмаслени млечни продукти - имат ограничение до 1 кг. дневно!!!
кисело мляко (Верея 0,1 %, Култура 0,1 %, Герма 0,1 %), извара (Мерони, Пършевица, дядо Либен, насипна в Пикадили, ВМВ, въобще - каквато намерите), Excuisa FitLine 0,2 %

IX. Литър и половина вода дневно – МИНИМУМ!, разрешена е и Coca Cola Light. Диетата трябва да е много богата на вода. Тя помага да се изхвърлят отпадъчните вещества, пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Водата е най-добрия естествен диуретик. Да се опитваме да отслабнем, без да пием вода и да изхвърляме токсините, е не само опасно за организма, но и може да намали, дори съвсем да блокира загубата на тегло и да обезмисли положените усилия. Ако отпадъците, отделени от организма по време на диетата, не са изхвърляни редовно от бъбреците, натрупването им ще прекрати горенето на мазнините и оттам - загубата на тегло, дори ако диетата е педантично спазвана. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Водата прониква във всички тъкани, включително и в целулита, прониква чиста, а излиза солена и пълна с отпадъци. Вода се пие по всяко време на деня, дори и особено по време на хранене. Изпитата по време на хранене вода увеличава обема на погълнатата храна, разширява стомаха и предизвиква чуство за пълнота, което е първият признак на заситата. Една чаша вода или друга течност межди 17 и 20 ч. много често е достатъчна, за да убие желанието за храна. Чаша чай на закуска, чаша вода сутринта, две чаши на обяд, една следобед и две на вечеря - ето че сте изпили 2 литра, без да се усетите. Най-подходящи са слабо минерализираните, разхлабителните и леко диуретичните води - Девин - минерална и особено изворна, Банкя, Хисаря, Горна Баня, Меричлери, Брезник, Брястово.

ДОБАВКИТЕ:

Обезмасленото мляко 0,1 % - прясно (Верея, Май дей Фитнес, Фибела, Герма) или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни. Може да се консумират ДО 250 ГР. НА ДЕН.
Оцет, мащерка, копър, лук, чесън, магданоз и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимон може да се използва изтискан върху рибите и месата, но не и като лимонада.
Сол и горчица са разрешени, но в умерени количества. Могат да се заместят с безсолна (и без захар) горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен, но има диетичен - без сол и захар, който можете да употребявате в ограничени количества. В България до момента не сме засекли такъв, ако намерите - дайте знак.
Захарта заменете с подсладител, сорбитол - НЕ.
Парафиновото олио всъщност е течен парафин, намира се в аптеките. НЕ става за термична обработка! Има слабителен ефект: при проблеми с WС се препоръчва! Прочетете повече в раздела Често задавани въпроси, както и в Продукти.
ЗАБРАНЕНИ ПРОДУКТИ:

ВСИЧКО, КОЕТО НЕ Е ПОСОЧЕНО КАТО ПОЗВОЛЕНО, Е ЗАБРАНЕНО, напр.:

Олио и зехтин
Захар
Всичко тестяно
Мюсли
Мед
Ядки
Маслини
Слънчогледови или тиквени семки
кафява тръстикова захар
и т.н.
АЛКОХОЛЪТ Е ЗАБРАНЕН!!!

ОВЕСЕНИТЕ ТРИЦИ НЕ СА ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЯДКИТЕ НЕ ГИ ЗАМЕСТВАТ може да ги намерите в магазините от менюто в дясно (Диетични магазини)

НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:
1. Яжте толкова често, колкото ви се иска
2. Пийте вода, докато се храните
3. Осигурете си всичките необходими за диетата храни
4. Никога не прескачайте хранене
5. Преди да хапнете от някоя храна, уверете се, че фигурира в списъка
6. Закусвайте!

Калкулатор на Дюкан

След като отворите сайта http://www.livredemonpoids.com/ трябва да натиснете бутона VOTRE POIDS D’AVENIR <.
Следват 12 въпроса:
1. Метрична система
2. Сегашно тегло
3. Желано тегло
4. Максимално достигано тегло
5. Минимално достигано тегло
6. Най-продължително запазено тегло без особени усилия
7. Прилагани режими: никакви; няколко; многобройни
8. Ръст (см)
9. Възраст
10. Наследственост (съществува ли в семейството ви тенденция към напълняване): никаква; средна; силно изразена
11. Костна система (обхванете лявата китка с палеца и показалеца на дясната ръка). Пръстите ви се: застъпват; докосват; не се докосват
12. Пол
13. Брой бременности: 0 - 7
След това натискате бутона Calculer и се появява цифрата на вашето бъдещо тегло. Това е теглото, което според Дюкан е реалистично да бъде запазено.

Какво да правим при стагнация ?
Стагнация- когато няма движение на килограмите

Вие следите режима Дюкан буква по буква и въпреки това килограмите ви са в застой и от доста дни стрелката
на кантара не мърда, напротив дори отива нагоре.

Ето възможните причини и решения за това. Следват 9 причини и решения.
Какво да правим при стагнация ?
Стагнация- когато няма движение на килограмите

1. Минаването в ПЗ

Някои зеленчуци улесняват задържането на вода. Това ще рече, че покачването не се дължи на ново складиране на мазнини,
но на задържане на вода.

Не забравяйте: 1 литър вода е равен на 1 килограм върху кантара. В тази ситуация намалете приемането на сол.

И още нещо, търпение, свалянето по всяка вероятност ще бъде още по забележимо когато ще минете на ПП.
Възползвайте се от зеленчуците, доставете си удоволствие и изчакайте чистите протеини.

2. Пред менструален период

В този период вашето тяло задържа вода и това е нормална физиологична реакция. Този феномен е необходим за
изхвърлянето на отпадъците и блокира свалянето на теглото, което ще рече, че не сте в процес на възстановяване
на килограмите, вие изживяване еди нормален физиологичен феномен, така че ,
търпение и горе главата!

Какво да правим при стагнация ?

Стагнация- когато няма движение на килограмите

3. Липсата на вода

Режима Дюкан изисква пиенето на вода минимум 2 литра на ден. Това изискване не е по желание, това е необходимост за да може вашия метаболизъм да изхвърли боклуците от организма. Ако не успяване да пиете толкова вода вие може да пиете чай /за предпочитане зелен/, диетична кола, газиране вода, плодови чайчета, разтворими сокчета.

Една хитринка: купете си една голяма чаша от половин литър /може и термос/, която да може да носите навсякъде. Веднъж чая ви приготвен в тази чаша ви спестява да си го правите често.

4. Прекаляване с толерираните храни

Да за толерираните храни става въпрос? Запитайте се дали не съм подминал/а позволените дози? Махнете тези храни за известно време и вижте дали метаболизма няма да се раздвижи. После можете отново са си ги хапване, но винаги с мярка.

5. Вашето тяло се съпротивлява

Ако вашата ситуация не попада в горните, възможно е вашето тяло да е достигнало килограми, в които е било преди за продължително време. Вашето тяло ще ви изпраща разнообразни сигнали за да ви изкуши, ще ви е студено, ще сте уморени, отчаяни, но тази битка вие ще я спечелите! Упорствайте, продължавайте са следвате режима по правилата, хапнете диуретични храни ако сте в ПЗ или пийте диуретичен чай ако сте в ПП. Ограничете солта и посетете форума за подпомагане. Погледнете изминалия от вас път! Горе главата! Обещавам ви, че килограмите ще паднат!

Какво да правим при стагнация ?

Стагнация- когато няма движение на килограмите


6. Бял ден

Той е препоръчан от някои хора, които са следвали режима. Става въпрос за ден в който се консумират само бели храни. Това решение е последна мярка, само ако в продължение на 15 дни стрелката на кантара не мърда и не трябва да де ползва често. Бъдете търпеливи в напредването! /Както се казва на български: Бавно, но славно!/

7. Ако не ядете достатъчно

Колкото и да е странно не достатъчното хранене при режима Дюкан не влиза в правилата! Израза „ да се яде колкото ти се иска” има смисъл в тази ситуация.

Има минимум на поеманите протеини на ден, който трябва да се спазва: 1.5 грама протеини за килограм ваше тегло. Не забравяйте, че само белтъка на яйцето е от чисти протеини!

Внимание: вие не ядете 100 грама протеини ако хапвате 100 грама бяло пилешко месо. 100 грама пилешко месо са 21 грама протеини.

Какво да правим при стагнация ? Стагнация- когато няма движение на килограмите

8. Овесените трици

Овесените трици имат свойството да улеснят прехода, но също така преминаването на хранителни вещества през организма без да бъдат усвоени. Загубата на хранителни вещества с триците е минимална, но при това значителна при редовното им приемане. Те са най-добрият ви съюзник!

9. Изкушението / Le craquage – точният превод е действието, при което вече си се поддал на изкушението/

Е да, поддали сте се на изкушението. Знайте че на тялото му е необходимо от 24 до 72 часа за да достигне в състояние на cétose – това е състояние, при което се губят килограми. За този период на ПП вие тръгвате от нулата. Продължете си режима както обикновено, не прескачайте фази, знайте само, че режима ще бъде малко по-дълъг.

**********************************************************

Относно запека:


Затекът често е свързан с липса на мазнини в храната. Това е едно често срещано женско зло и с режима има тенденция да се усложнява.
Храните богати на протеини съвържат много малко отпадъци. Едно яйче и киселото мляко, например не съдържат никакви фибри, всичко се асимилира, без отпадъци. Липсата на мазнини намалява лубрификацията на дебелото черво, по тази причина всички, които са предразположени към запек с режима той се усилва. Запекът не е притеснение докато не е болезнен и има поддуване на корема. Ако това е вашия случай, пийте 2 литра вода, редувайте 1 на 1 ПП и ПЗ , използвайте парафиново олио /1 супена лъжица/ в салатите, правете коремни преси – 10 упражнения на серия, кото се опитване на правите 5 пъти по 2 серии или 100 коремни преси разпределени през деня. Наблегнете на овесените трици – 3 супени лъжици на ден. Ако всичко това не помага направете си пюре от ревен. /la rhubarbe - Ревенът е многогодишно тревисто растение от сем. Лападови, което има мощен корен и едри листа с дълги месести дръжки. Използваемата част ревена са дръжките. Вижте снимка ако искате в нета, аз си нямах идея какво е./ Ако и това не действа съветвайте се с вашия лекар или фармацефт.

* Благодарности на Изследователка за предоставената информация!

ПРОГРЕСИВНА ТРЕТА

Този вид трета фаза се разделя за три периода: Примерно ако сте свалили 10 кг., третата фаза трябва да продължи 100 дни. Тези 100 дни ги разделяте на 3, т.е по 34 дни на период. През всичките 100 дни трите лъжици овесени трици всекидневно са задължителни както и протеиновия четвъртък.

Първи период

Разрешените храни са всички протеини и зеленчуци разрешени през втора фаза плюс
- 1 хранене с тестени продукти, ориз, картофи, бобови, а не 2 на седмица
- 1 гала хранене, а не 2 на седмица
- 2 филийки пълнозърнест хляб на ден /40 до 50 гр./
- 1 плод сутрин и 1 плод вечер или компот без добавена захар

Втори период

Добавяме към първия период
- 1 хранене с тестени продукти, ориз, картофи, бобови т.е стават 2 за седмица
- 40 гр. сирене 20 % масленост всеки ден или 40гр. сирене масленост 40% през ден.

Трети период

През този период преминаваме на пълна трета фаза
Протеините и зеленчуците на втора фаза, плюс
- 2 хранения с тестени продукти, ориз, картофи, бобови на седмица
- 2 гала хранения на седмица
- 40 гр. сирене 20 % масленост всеки ден или 40гр. сирене масленост 40% през ден
- 2 филийки пълнозърнест хляб на ден /40 до 50 гр./
- 1 плод сутрин и 1 плод вечер или компот без добавена захар

Книгите на Пиер Дюкан:

Как да отслабнем завинаги
 
Моята диета в 350 рецепти

 
Чудото на овесените трици
 


Оценител - най-пълното ръководство по хранене


Наръчникът на Дюкан за здравословно хранене и стройна фигура

Методът Дюкан с илюстрации

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign