Йерусалим: "Зеницата на Земята"

Казват, че Йерусалим не може да се сравни с никой друг град по света. За милионите богомолци светините тук са безценни.
През вековете Йерусалим е бил "небесен", "космополитен", "блестящ", "Зеницата на Земята", но и "ябълка на раздора", тревожен, размирен, разрушаван и изграждан отново.
В днешно време, съгласно конституцията на Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град. Йерусалим се намира на около 60 км източно от Тел Авив и Средиземно море. В източна посока около 35 км го делят от Мъртво море, най-ниско разположения воден басейн в света.
Исторически погледнато, Йерусалим е древен град в Близкия изток от ключово значение за монотеистичните(Авраамически) религии - юдейство, християнство и ислям. Градът има 4 основни квартаала - еврейски, арабско-мюсюлмански и два християнски - гръцки и арменски, и безброй свещени места, свързани с всяко едно от трите споменати вероизповедания.
Йерусалим

Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на второто хилядолетие пр.н.е. Градът влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 г.пр.н.е. След като променя името й, той прави от нея средище на еврейския народ през 1004 г.пр.н.е.Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец.

След смъртта на Соломон, политическото и религиозното значение на Йерусалим запада. Разорен от  Вавилонския владетел Навуходоносор II, който опожарява Соломоновия храм (587 г.пр.н.е.), градът е изграден отново по нареждане на цар Кир Велики (към 536 г.пр.н.е). Десетилетия по-късно израилтяните се завръщат от вавилонския си плен и възстановяват града.По-късно Йерусалим попада под владичеството на египетските Птоломеи и азиатските Селевкиди, отвоюван е от Макавеите на Ханука през 168 г.пр.н.е. Ирод Велики разширява, доиздига и доукрасява построения на мястото на някогашния  Йерусалимски храм "Втори храм". В 140 г.пр.н.е.

Йерусалим става столица на династията на Макавеите. През 63 г.пр.н.е. градът отново е завладян от римляните начело с Помпей Велики. Той "осквернява" Светая светих и поверява управлението му на Ирод Антипа. Йерусалим става част от римската провинция Палестина и дори името му е сменено при новото строителство.Почти веднага след смъртта на Ирод Велики (март, 4 г.пр.н.е.) Юдея е присъединена към римската провинция Сирия и е управлявана от прокуратори, най-известен от които е Пилат Понтийски. По време на неговото управление е разпрат Иисус Христос.
Мъртво море


За период от 12 години (4 г.пр.н.е. - 6 г) избухва първото недоволство, последвано от втори бунт срещу римляните.За да заличат следите от разпространяващото се християнство, владетелите изравят пръстта на местата, смятани от християните за свети, и я изнасят извън града.
След голямото въстание и последвалата го война през 70 г Тит завладява отново Йерусалим, който по-късно е сринат до основи от император Адриан (135 г). На мястото на развалините той отново гради римско селище.
Във връзка с налагането на християнството за официална религия в Римската империя след миланския едикт, Константин Велики и последвалитего византийски императори издигат наново Йерусалим и го утвърждават като "свят град", но упадъкът на Византийската империя спира неговото развитие.
Завладян от персите при Хозрой II(614г), отвоюван от Ираклий (629г) и завладян от арабипе при Омар (838г), Йерусалим е последователно под властта на Умаядите, Абисидите и Фатимидите.
През 1099г. е превзет от кръстоносците и те го владеят до 1887г., когато Саладин го отвоюва. Между 1517 и 1917г. Йерусалим е в границите на Османската империя. С малки изключения градът остава в ръцете на мюсюлманите до края на Първата световна война.
Йерусалим: Стената на плача


На тази малка територия са се разигравали древни трагедии и са бушували управнически страсти, зараждало се  е ново мислене и са рухвали стари кумири. За посетителя християнин по време на великденските празници Йерусалим предлага незабравими преживявания:
Тук можете да посетите базиликата "Ейн Карем", да разгледате свети места като планината Елеон - мастото на Възнесение Христово, параклиса "Отче наш", Маслиновия хълм, пещерата "Възнесение Богородично" и базиликата на агонията. Разходката през стария град може да започне със Стената на плача и  да продължи по улица "Виа Долороса" - пътя на Иисус към Голготата. В стария град можете да спосетите още и Цитаделата на Давид с кулата - мястото на Тайната вечеря. Очакват Ви Гетсиманската градина и базиликата в нея, църквата "Dominus Flevit", портата "Св.Стефан, Божи гроб.
Литургиите и ритуалите по време на Великден са особено пищни и многозначни. Въздухът е изпълнен с митове и легенди за далечни времена, с предсказания и мистика, с богобоязливи помисли и надежда за по-добри бъдни дни, с обич и смирение. Казват, че и до днес Христовото възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб в деня преди църковния празник Великден. Ето какво е то: в град Йерусалим, над мястото на Господния гроб е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите-
Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втори век след Христа. Оттогава досега всяка година, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи...
Все пак Йерусалим не принадлежи единствено на историята. Това е съвременен град и в неговата нова част любознателния турист може да види Еврейския университет, израелския парламент (Кнесет) и музея на книгата, където се съхраняват Кумранските ръкописи.
От 1920 до 1947г. Йерусалим е административен център на Палестина (под британски мандат). По решение на ООН през 1947г. е отделен като самостоятелна административна единица. В резултат на Арабско-израелската война (1948-1949т.) градът е разделен между Израел(западна част) и Йордания(източна част). През 1950г. правителството на Израел обявява западната част на Йерусалим за столица на страната, а през 1967г. анексира и източната част на града.
С решение на ООН (1967-1971г.) са отменени всички опити за анексия на Йерусалим.
Тук, сред блестящата слюда на старинните сгради, продължават да живеят хора от всякакви раси и религии.

Източник: в.ТВ Сага


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign