Хилядолетната история на лака за нокти

Трудно можем да си представим съвременната жена без лака за нокти. Повечето от нас имат поне няколко цвята от разкрасяващото багрилце. Как ще оцветим ноктите си зависи от настроението ни, тоналността на тоалета ни, мястото, на което отиваме.... и така, не можем да се оплачем от липса на избор. Оказва се обаче, че този (уж) съвременен ритуал води началото си от много, много отдавна...

Археолози твърдят, че първият лак за нокти е бил изобретен в Китай около XXX век пр. н. е. В онези времена дългите нокти са били изключително модерни, те са демонстрирали, че собственикът им е с високо обществено положение и не се занимава с ръчен труд. Разбира се, подобен маникюр са можели да си позволят само представителите на висшата класа, сред които е имало и такива с 25-сантиметрови нокти! В качеството на лак за нокти китайците са използвали смес от гума арабика, яйчен белтък, желатин и восък. Оцветителят е бил смес от изсушени и стрити на прах цветни листенца от рози и орхидеи, и стипца. Тази смес е престоявала върху ноктите цяла вечер, а на сутринта маникюрът е придобивал розов или червен оттенък.

Малко по-късно египтяните са използвали като лак за нокти къна, а японците различни билкови смеси. Сред археологическите находки от този период се срещат египетски мумии с оцветени с къна нокти. Любопитен е фактът, че интензивността на цвета е показвала и социалния статус. Колкото по-знатен произход е имал жителят на Древен Египет, толкова по-интензивен е бил цветът върху ноктите му. Така например, Клеопатра е обагряла своите дълги нокти с обикновена къна в нюанс теракота. Робите също са можели да красят ноктите си, но само в бледи, пастелни тонове.
Като цяло тези средства не могат да бъдат наречени 'лак за нокти'. Това са били прародителите на лака - багрители, които с времето са се подобрявали. Именно те са предшественици на лака за нокти, такъв какъвто го познаваме днес.

Най-обикновеният лак - прозрачният - е бил произведен през 1910-та година. Той не е имал декоративна функция, а е бил създаден с единствената цел да спести на жените полирането на нокти с помощта на различни специални приспособления. Съхнел е изключително бавно. Дамите, в стремежа си да разкрасят още повече ръцете си, са добавяли към този лак малки блестящи частички, а преди да го нанесат са покривали ноктите си с различни оцветители.

Създател на лака за нокти в ярък цвят е Чарлз Ревсън, сътворил първата в света неразтворима във вода формула на лак, а така също и компанията Revlon. Първата колекция от тези багрила е била представена през 1933-та година.

Цветните лакове са имали колосален успех сред нежния пол, въпреки че отново са съхнели твърде бавно. Но нима това е имало значение, когато на жените е била представена възможността да разкрасят ноктите си в тон с любимия си цвят червило?! :)
Между другото, не друг, а самият Чарлз Ревсън през 1939г. е предложил тази идея - лакът и червилото да са в един нюанс. Въпросната мода е продължила повече от 60 години, а и днес все още си остава актуална за повечето дами.
През 1950г. основателят на Revlon представя на вниманието на жените червила и лакове за нокти в кърваво-червени оттенъци. Те естествено стават тотален хит!

В козметичната индустрия всичко се променя и усъвършенства със стремителна бързина. Лаковете за нокти не са изключение. Въпреки че основният им състав си е останал същият (полимери, разтворители, пластификатори и пигменти), вече се добавят и различни компоненти, способни да разрешат специфични проблеми на ноктите - крехкост, разслояване, неравности и други. Разбира се и нещо много важно - съвременният лак за нокти съхне мноооого по-бързо от своите предшественици, издържа по-дълго, има по-наситен цвят и блясък, а изборът от нюанси е почти неограничен.

Няма как да пропуснем и факта, че лакът за нокти е популярен не само сред нежния пол - още през 70-те години пънк и рок-музикантите лакираха ноктите си в черно, а днес метросексуалните предпочитат по-деликатните пастелни или полупрозрачни разцветки. Вероятно няма да е далеч времето (за наш ужас!), когато в магазините за козметика ще се продават и изкуствени нокти за мъже, а декоративният маникюр и нейл арт-ът ще бъдат нещо нормално и за господата. Все пак първоначално всички са боядисвали ноктите си - и мъжете, и жените... ;)

Каква е историята на "френския" маникюр?comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign