Избелване на зъбите и устна хигиена

С  термина „избелване на зъби” се означава промяната в интензитета (наситеността) на оцветяването на зъбите на даден човек спрямо предишното им състояние. Това става под въздействието на свободните радикали на пероксида (активния компонент на различните избелващи системи) и води до извличането на хроматогенни вещества от зъбната повърхност. Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия.

Силни естествени пигменти (танини, теини и др.) се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, кока колата. Причини за промяна в цвета на зъбите са още: напредването на възрастта, наследствеността, оцветявания в следствие на приема на някои медикаменти - най-вече тетрациклинови антибиотици през бременността или в периода на оформяне на зъбен зародиш; недостатъчност на емайла и/или дентина на зъба; емайлова хипоплазия; еритропоетична порфирия; хипербилирубинемия; алкапотонурия и др.), цигарите (катраните в тях), хлорхексидина (в повечето води за уста това е антиплаковият агент), зъбната флуороза (в ендемични райони с високо съдържание на флуор във водата - над 1ppm), хемоглобинови оцветявания при кръвоизлив в зъба след травма, некроза (самоумъртвявяне на зъб), некачествени средства за запълване на канали, прекомерно количество флуорид, възпаления, последици от предходни лечения и мн. др. От голяма важност е да се открие точната причина за потъмняването на зъбите, тъй като това зависи ефективното избелване.
Съществува разлика между степента на избелване при различните нюанси на зъбите – най-добре се повлияват кафявите, червените, жълтите и оранжевите оцветявания, а доста по-слабо – зеленикавите, синкавите и сивкавите. Вътрешните оцветявания, дължащи се на променен цвят на дентина под емайла не се повлияват от такова избелване на зъбите и при тях са подходящи фасетки или бондинг.
Задължително е, преди да се избелят, зъбите да се почистят от плака и зъбен камък. В противен случай се образува видима ивица в основата на зъба до венеца, обясняват стоматолози. Преди избелване е задължително и да се отстранят всички дефекти по зъбите - кариеси, паднали пломби и др. Когато емайлът - най-външната обвивка на зъба, е добре минерализиран, той е прозрачен, а дентинът - частта от зъба под емайла, е жълтеникав, затова зъбът като цяло изглежда жълтеникав. При избелването емайлът от прозрачен става матово бял и затова не прозира жълтеникавият цвят на дентина.
Методите за избелване са различни и преди да се прибегне към тази процедура е препоръчително да се посети стоматолог, защото е необходимо да се определи изходния цвят на отделните зъби (резците обикновено са по-светли от кучешките зъби), вида и степента на оцветяването, наличието на фасети или пломби и т.н. Трябва да се знае, че избелващите агенти не могат да коригират всички видове петна по зъбите. Те не могат да се приложат и при пломби и корони от пластмаса или керамика.

Вътрешно избелване
Ако оцветяванията са следствие от каналопълнежно средство при кореново лечение или вътрешен кръвоизлив при умъртвен зъб, резултатите се постигат след отстраняване на причинителя, който основно е концентриран в пулпната кухина. Първо се избелва най-близко стоящия силно оцветен дентин отвътре, след което се ползват споменатите прекисни разтвори. Ако резултатите са удовлетворителни в същото посещение се затваря зъба с пломба в идентичен цвят. Ако това не стане веднага, избелващият разтвор се оставя да действа в зъба около седмица. По този начин избелването става отвътре навън, от сърцевината на зъба към периферните тъкани.

Външно избелване
Съществува голямо многообразие от методи за осъществяването му, но само два са реално ефективни, а напълно безопасен – един от тях, твърдят специалистите от Стоматологичен център „Ведра Дентал”.

Самостоятелно избелване

Избелващи пасти за зъби от магазинната мрежа за общо ползване
Съдържат в много ниска концентрация карбамид пероксид (<1%) или сода. Не са подходящи за системно ползване, тъй като алергизират и интоксицират чрез отделяни локано и поглъщани свободни радикали, макар и в ниска концентрация. Тези пасти са подходящи само за кратко ползване – около месец, след което трябва да се продължи с конвенционална паста. Ползват се и за поддръжка на резултати от контролираното избелване с шини в същите срокове. При самостоятелната им употреба имат лек избелващ ефект върху повърхностни оцветявания, който не е дълготраен.

Избелващи пасти за зъби от аптечната мрежа под лекарско предписание
Ползват се само след препоръка на лекуващия стоматолог и имат подобно на горните действие, но по-силно изразено поради по-високата доза прекис (до 10 %). При системно неконтролирано миене с тях могат дори да доведат до свръхчувствителност на зъбите и/или венците. Самостоятелно имат малко по-силен избелващ ефект от първите. Цената им е по-висока от конвенционалните избелващи пасти. Не се одобряват от АДА (Американска Стоматологична Асоциация).

Избелващи гелове със стандартни шини от аптечната мрежа за общо ползване
Това са най-опасните средства, тъй като не се контролират от зъболекар, а гелът се поставя във фабрична шина и концентрацията му е доста висока (10 до 16%). С тези шини няма възможност за дозиране и се разлива гел из цялата уста. Не се одобряват от АДА, тъй като могат да доведат до ерозия на емайла, гадене при поглъщане, трайна свръхчувствителност. Не се препоръчват на бременни и кърмещи жени.
Други избелващи продукти за зъбите
Поради популярността на метода, на пазара се появяват различни продукти за избелване на зъбите почти всяка седмица. Съществуват избелващи лентички, дъвки, конци за почистване на зъбите, води за изплакване на устата и мн. др. Проблемът на повечето то тези продукти е, че при тях резултата е минимален, въпреки, че са с приятен вкус и още по-привлекателни реклами.

Контролирано избелване

Домашни системи с посещения в кабинета
Най-широко разпространения и, същевременно, най-проверения метод за избелване на зъби. За разлика от фабричните в горния, тук се ползват индивидуални шини, изработени в лабораторията по отпечатък от зъбите на пациента. Те не достигат венците и не ги дразнят, а и гелът тук е в по-вискозен (гъст) вид. Шините се носят от 30 минути до 2 часа в зависимост от концентрацията и вида пероксид (водороден или карбамиден) през деня или за цялата нощ - около 8 часа. Ефектът при тях се постига за период между 3 дни и 2 седмици според ползваната система- например със “ZOOM!” се избелват зъбите за един уикенд, а с “Nite White ACP”, “Day White ACP” или "Opalescence" – за 1 или 2 седмици според това колко често е прилаган (стандартно за 10 пъти).
Шините са незабележими и не водят до никакъв дискомфорт, поради което се приемат лесно от пациентите, а крайният ефект трае 2-5 години (в някои случаи до 7 години - при определен тип зъби с по-фини пори на емайла, добра лична орална хигиена и ниска консумация на оцветяващи храни и напитки) и е силно удовлетворяващ, тъй като се постига драстично избелване, равно на това с лазер или ултравиолетова светлина в кабинета. Революция в новите избелващи системи е прибавянето на ACP - Аморфен калциев фосфат, който изгражда (реминерализира) емайла и го прави по-лъскав, предпазва от кариес, а също намалява потенциалната чувствителност на зъбите и увеличава продължителността на постигнатия ефект. Намаляване на чувствителността в зъба се постига и с калиевия нитрат и флуорида в този избелващ гел.

Избелване само в кабинета
Най-съвременния вариант , а също и най-бърз, наричан още силово или мощно избелване. При него се въздейства върху гела с пероксид в много висока концентрация (30-38%) с лампа - чрез аргонов лазер, ултравиолетова светлина или без светлина (с катализатор), в продължение на 45 минути до час и половина. Процедурата може да се изпълни в още няколко посещения, в зависимост от степента на потъмняване или оцветяване на зъбите. Минусите тук са свързани с евентуалното въздействие от загряването върху пулпата и нервите на зъбите, а също и върху венците, както показват последните проучвания. Към клиничното избелване спада и това, при което пациентът остава в чакалнята докато действа системата за избелване, поставена в кабинета от стоматолог (шини като тези при домашното избелване и гел в доста по-високи концентрации) - това е т.нар. асистирано избелване, което най-често се ползва за начален бърз старт на основното последващо домашно избелване.
Заключението на стоматолозите е, че избелването винаги трябва да е метод на избор в случаите на зъбни оцветявания преди да се подходи към по-инвазивните методи с изпиляване на зъбна тъкан - фасети и керамични корони. Ефектът от него трае поне 1 г. Не е препоръчително да се прави на интервал по-малък от 12 месеца, тъй като може да се стигне до по-голяма чувствителност на зъбите. Като страничен ефект от избелването в зъбите може да има болка, но само по време на самата процедура.
Гелът по принцип не е опасен за венците. Няма заболявания на зъбите, при които не се препоръчва избелването им. При носене на брекети обаче избелване не се прилага. Като предпазна мярка не се препоръчва избелване на зъбите и по време на бременност и кърмене.
Геловете действат само върху емайла на зъбите, но не и върху пломбите и коронките. Затова преди избелване, ако се наложи да сложи пломба или коронка, техният цвят трябва да бъде съобразен с желаната степен на избелване.
Като всяка друга процедура, и избелването може да има някои странични ефекти:
Активните вещества, които използват стоматолозите при професионалното избелване на зъбите, могат да имат силно дразнещо действие при контакта им с меките тъкани в устата. Ето защо стоматолозите отделят голямо внимание за изолиране на зъбите на пациента. Важно значение за безопасността при стандартното професионално избелване на зъбите има ограничаването на контакта на избелващия агент единствено със зъбната повърхност.
Повишената чувствителност на зъбите към топли и студени храни и напитки (термочувствителност) e сравнително често срещано явление при пациентите след приключване на процедурата по избелването. В повечето случаи тази термочувствителност е краткотрайна и отзвучава в рамките на няколко дни след избелващата процедура. Ако чувствителността на отшуми в рамките на този период, стоматологът може да предпише различни препарати за облекчаване на този сипмтом.

Прочетено за Вас от: www.professional-look.comcomments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign