Как празнуват Великден в различните страни по света

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е един светъл празник за целия християнски свят. Нека проследим интересните традиции и обичаи, създадени в различните страни по света във връзка с честването на Възкресението.

Великобритания
- На острова съществува традиция, според която на Разпети петък във всяко семейство са ядат специални малки хлебчета, наречени "cross buns".В тях има стафиди, а отгоре им е нарисуван кръст.На Великден по склоновете търкалят боядисани яйца.Този, чието яйце стигне най-бързо до долу-е победителят в забавната надпревара.

Германия
- Великден в Германия се предшества от Страстния петък. Много немци в този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън. Около него се събират много хора - той е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши. След закуска те казват на децата: Великденският заек е донесъл за вас кошница и вие трябва да я намерите. Хлапетата ровят из цялата къща и това е най-веселият момент в празничния ден. В следобедните часове на семейството гостуват приятели и роднини.

Австралия
- Докато в Германия зайците се радват на множество симпатии, сред местното население, в Австралия  на тези животинки не се гледа с добро око тъй като са възприемани като враг за реколтата.Поради тази причина великденските яйца там се носят от торбестото-билби-отличаващо се с големия си нос и дълги уши.Много от тамошните сладкари предлагат шоколадови и захарни изделия под формата на чудатото животинче.

Гърция - През Страстната седмица в южната ни съседка се ослужват продължителни литургии.В полунощ в събота свещеникът поздравява вярващите с „Христос воскресе”.Пали се и голям огън.На следващият ден, Великден се отбелязва с печено агне и много вино на празничната трапеза.Към агнешкото се сервират и така наречените „кокерици”, или по нашенски-дреболиите.

Франция - В Париж правят традиционни шоколадови камбанки, които се произвеждат ръчно.В дните около Великден по пазарите има богат избор от скъпи и изящно направени шоколадови изкушения в най-различни форми и размери.Има разбира се и великденски зайчета.На Разпети петък в Бретан се засаждат теменужки-цветята на гръцката богиня Персефона. Като цяло във Франция е прието да се излиза на пикник сред природата, а основното ястие за празника е омлет.

Италия - В много италиански селца се разиграват въстановки на Христовите мъки. В магазините се продават гигантски шоколадови яйца, пълни с изненади и обвити в шарена гланцова хартия.Един от топ специалитетите е сладкиш във формата на гълъб, носещ името "Colomba Pasquale".На Велики понеделник по изключение се яде и салам, баница с плънка, позната като "torta rustica", консумира се и вермут.

Испания
- В Испания Великден с отбелязва с множество процесии на религиозните ордени.Често участниците носят качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромна фигура на Исус и светците обикаля градове и села. Някои разкайващи се християни дори влачат железни окови.

Русия - Православната служба започва с процесия, при която вярващите обикалят църквата със свещи в ръка. В нощта на Великден московското метро работи извънредно докато всички се приберат по домовете си след дългата литургия. След строгите пости настъпва времето на вкусните пироги и кулички.

САЩ - На Великден в щатите се организират шествия, най-мащабни от които са тези в Ню Йорк.В Белия Дом малчуганите могат да търсят скрити великденски яйца и да си поиграят с тях в градината. На края американският президент се вживява в ролята на Дядо Коледа, но през пролетта и подарява на всички дечица по едно дървено великденско яйце, подписано лично от него и от първата дама.

Унгария
- В унгарското общество е прието мъжете да напръскат своите половинки и жените от приятелското си обкръжение с с вода или одеколон "лочолкодаш". Този интересен обичай вероятно има връзка с плодоридието. След това жените черпят с яйца, захарни и алкохолни изделия. Яде се пушена шунка с яйца и хрян.

Филипините
- Ежегодно на Разпети петък на Филипините млади мъже разиграват разпъването на Христос. Те изкачват високи хълмове заедно с дървени кръстове, а след това самите ги приковават с 5-сантиметрови пирони за ръцете и краката. Младите възприемат този обичай като вид изкупление, но едновременно с това католицизма изцяло отхвърля подобен вид действия. Великден започва със среднощна трапеза, в която влизат традиционни местни блюда. Децата вярват, че ще оглушеят, ако не вземат участие в нея. Една от най-необикновените традиции, свързани с яйцата, се среща на остров Тринидад. Там белтъкът се изсипва във вода и по него се предсказва бъдещето.

Южна Африка
- Великденски специалитет на екзотичния континент са уникално вкусните сладкиши "Hot Cross Buns"- с кръстчета от захар. Най-вероятно става въпрос за древна английска традиция, датираща още от времето на кръстоносните походи.

Подари на приятел картичка за Великден


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign