Ако искате да имате дълга и гъста коса...

Времето, неправилното хранене, продуктите, 'обогатени' с различни консерванти и оцветители, и нашите чести експерименти с прическите - всичко това влошава състоянието на косата ни. За да може тя да расте по-бързо и да придобие бляскав, здравословен вид, обърнете внимание на следващите редове.

Косата расте средно с около 1 см на месец и има 'срок на годност' (при мъжете средно 2 години, при жените 4-5), през който тя регулярно се обновява. Ежедневно ние губим между 20 до 50 косъма. За да можете да помогнете на косата си да расте по-бързо, на първо място трябва да се погрижите за нея, а някои методи и средства могат да Ви помогнат да ускорите този процес.

- Използвайте медицински шампоан, отговарящ на проблемите на косата Ви. Добавете в него капки арганово масло. Не мийте косата често. Един път на 5 или 7 дена е достатъчно. Ако все пак е замърсена или напрашена, изплакнете я с билкова отвара или само с вода.

- Използвайте специални масла и маски, с които да подхранвате крайчетата на косата си.

- Добавете в менюто си хранителни добавки и микроелементи. Направете 3-месечен курс с микроелементи или приемайте възстановителен комплекс за борба с последствията от сезонната авитаминоза. Добавките като калций, желязо, магнезий и минерални соли също подхранват косата отвътре.

- Редовно си правете масаж на кожата на главата. Той стимулира кръвообращението, спомага за насищането на скалпа с кислород и стимулира растежа на косата.

- Изхвърлете старите четки и ги заменете с нови - от натурални влакна, за предпочитане от глиган.
Що се отнася до гребените - най-добре е да използвате дървени, които да сменяте през 3 месеца.

- По време на сушенето, не дръжте сешоара близко до главата. А най-добре, всеки път, когато имате възможност да я оставете да изсъхне сама.

- Подстригвайте косата си при нарастваща Луна, ако искате да порастне по-бързо.

- Приемът на бирена мая в качеството на биологична добавка към храната, влияе благотворно върху кожата, косата и ноктите.

- Не се поддавайте на рекламите за "шампоани-чудо", обещаващи растеж на косата с 5 см за 3 седмици. Запитайте се какви ли съставки трябва да бъдат използвани, за да се обезпечи този 'вълшебен' резултат...

- Използвайте топли етерични масла и си правете маска с тях, втривайки ги в кожата на главата и разпределяйки ги по дължината на целия косъм. Покрийте главата с найлонова шапка и кърпа и постойте така няколко часа.

При пърхут, обилен косопад или алопеция, чудотворно въздействие има билката чемерика. Тъй като тя е силно отровна при поглъщане, все пак трябва да спазвате някои правила:

- Варете билката в определен съд, 'нарочен' само за тази цел и не го използвайте за друго.
- По време на варенето отворете прозорците и за предпочитане излезте от стаята.
- При нанасяне внимавайте да не попадне част от отварата в очите.
- Измивайте добре ръцете си след манипулацията.
- Третирането с чемерика трябва да се прави 2 седмици (14 дни), след което се почива също толкова.
- Консумирайте прясно и кисело мляко, и пийте много вода по време на курса.
- Направете подобен курс в продължение на 2 месеца, след което почивайте 3-4 месеца.

Как се приготвя отварата:

Две супени лъжици от билката + 50 г корени от коприва се варят в 200 мл вода и 50 мл винен оцет. Оставете течността на тих огън за 15-20 минути. Прецедете, охладете и съхранявайте отварата в стъклено шише на хладно, тъмно и сухо място.

Всяка вечер правете фрикции на кожата на главата с отварата. Оставете да престои за 40 минути и изплакнете само с вода.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign